Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

West Highland White terrier | W / FCI 3 | Kutyafajták

West Highland White terrier

Frissítve: 2009. június 23.5 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Skócia
Eredeti feladata:Róka- és borzvadász kutya; kártevőirtó.
Eredeti neve:West Highland White Terrier
Angol neve:West Highland White Terrier
Eredete:Voltaképpen fehér cairn terrier, hiszen a cairn almokban előforduló fehér kölykökből alakították ki a 19. század közepén.

Megjelenése

West Highland White terrier

Teste: A west highland white terrier teste zömök és erős, mellkasa mély, hátvonala egyenes, lágyéka rövid. Bordái szép ívűek. A farka viszonylag rövid, 12,5-15 cm-es, és a kutya felemelve tartja. Vállai erősen hátrahúzottak. Felkarja igen erős. Combja és széles fara erős, a térd és a csánk ízülete szépen kirajzolódik. Erős, rövid lábai egyenesek és függőlegesek, a teste alatt vannak. Mancsai kör alakúak, a mellsők nagyobbak a hátsóknál. Nyaka hosszú és izmos, a tövénél széles, és a fej felé keskenyedik.

Feje: Feje egyenesen vagy kissé ferdén áll az izmos nyakon. A koponya enyhén boltozatos. A stop határozott, a szemek között sekély barázda, fölöttük szemöldök húzódik. Az arcorri rész telt, különösen a szemek alatt, és valamivel rövidebb, mint a koponya. Kicsiny, hegyes fülei erősek és felállók. Közepes nagyságú szemei kissé mélyen ülők, tekintetük átható. Orrtükre viszonylag nagy. Harapása erős, nagy és ollószerű.

Marmagassága: A west highland white terrier nagyjából 28 cm magas.

Marmagasság minimum: 27

Marmagasság maximum: 29

Testtömege: Kb. 7,5 kg.

Szőrzete: A merev fedőszőrzet durva tapintású, nagyjából 5 cm hosszú, és nem göndörödhet. A füleken rövidebb és teljesen sima.

Színei: Ez a fajta csak fehér színben ismert. A szemeknek a lehető legsötétebbnek kell lenniük, az orr mindig fekete. Karmai és a talppárnái ideális esetben feketék.

Alomszáma: 3-6 kölyök

Várható élettartama: 12-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: Eleven és magabiztos kutya. Nem könnyű hatni rá, nagyon bízik saját képességeiben: bátor, nem ismeri a félelmet, és kitartó. Mindennel tisztában van, ami körülötte történik, és ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi. Hűséges a gazdájához és a családjához, s velük kimondottan kedvesen viselkedik, ugyanakkor csökönyös és független is lehet. A west highland white terrier nagyon ritkán rossz természetű; általában játékos és vidám kutya, de nem szabad alábecsülni a ravaszságát és a találékonyságát. Jelenléte színesebbé teszi a család életét.

Társas viselkedése: Általában jól kijön a gyerekekkel, ha azok már elég nagyok ahhoz, hogy együtt játsszanak és hancúrozzanak vele. A durvább játékot is jól tűri. A fajtársaival szemben viszonylag békés, de az utcán nemigen tud ellenállni a vele azonos nemű kutyák kihívásainak. Ezt a hajlandóságát megfelelő neveléssel és szocializációval jelentősen csökkenteni lehet. Már kölyökkorától kezdve arra kell nevelni, hogy nem szabad a macskákat és egyéb állatokat kergetni – a szocializáció és a nevelés szerepe itt is igen nagy. Figyelmessége és ébersége ellenére a west highland white terrier egyáltalán nem félénk.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A családi kutyaként tartott west highland white terrier szőrzetét háromhavonta kell trimmeltetni. Hátának, nyakának és oldalának szőrét kézzel kell kiszedetni. A közbeeső időben elég hetente egyszer vagy kétszer alaposan átkefélni a szőrzetét – erre a fényesítőkefe a legalkalmasabb eszköz. Szükség esetén le kell nyírni a talppárnák közti szőrfelesleget is. Bajuszát és szakállát mindennap ki kell fésülni. A west highland white terrier szőrzetének merevnek kell lennie, ezért nem tanácsos a kutyát túl gyakran fürdetni, mivel a szőrzet attól lelapul – bár vannak olyan különleges kutyasamponok is, amelyeknek nincs meg ez a mellékhatása. A szőrszálak szerkezete olyan, hogy száradás után a sár és piszok könnyen kikefélhető közülük. A kiállításra szánt kutya szőrzete több gondozást igényel – ehhez egy olyan személy szakértelmére van szükség, akinek már van tapasztalata a kutyák kiállítási versenyeztetésében.

Tanítása: Nem szabad hagyni, hogy őszinte és vidám természete annyira „elbűvölje” a gazdáját, hogy bármit megengedjen e kutyának. Rossz szokásait nehezen vetkőzi le, s hajlamos arra, hogy a kelleténél többet ugasson. Határozott gazdára van szüksége, aki következetes nevelésben részesíti, és nem hagyja magát becsapni. Megfelelő felügyelet mellett a west highland white terrier rövid idő alatt is igen sok utasítást tud megtanulni. Ha nem kap egyértelmű útmutatást, ez az eb maga gondoskodik saját szórakoztatásáról – gyakran olyan módon, ami a gazdájának egyáltalán nincs ínyére.

Mozgásigénye: Ez a kutya többet érdemel a napi néhány rövid sétánál. Mozgékony fajta, nagyon szereti a labdázást, a kötélhúzást, a hancúrozást és a játékot. Ásni is imád – ezt figyelembe kell vennie annak, aki büszke jól ápolt kertjére.

Alkalmazásai: A west highland white terriert ma már nemigen használják eredeti feladatára, bár még mindig a legjobb kártevőirtó kutyák egyikének tartják. Elég értelmes és ügyes az olyan sportokhoz, mint a labdázás (flyball) vagy az ügyességi próbák, de a részvételhez színvonalas képzésre és állandó felügyeletre van szüksége. Kiváló családi kutya a kissé sportosabb életmódot élő család számára.

Képek

FCI standard

FCI száma:85
FCI besorolása:III.Terrierek
2.Kis méretű terrierek
FCI standard:085-1998-en.pdf ( 17,26 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 06. 19.
  • 85. számú FCI fajtastandard (1998)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) cinti
2011-07-16 10:38

cinti
Sziasztok!Én a szüleimtől kaptam egy westie szuka kutyust,Cukit 2010,február 19-én,Életem egyik legboldogabb napja volt ez és azóta is sok örömünk van benne.Apukám pedig hallani sem akart kutyáról és most úgy ragaszkodik hozzá,mint hozzám. Beirattuk kutyaiskolába,agilityzik már erőssen és nagyon okos kutyafajta.Maximálisan meg vagyunk vele elégedve.Picit makacs néha,de ha kiskorától fegyelmezve van akkor nincs probléma,hamar ért a szóból Kinti kutyus,nyugodtan lehet kinn télen is,megfelelő kutyaól biztosítása esetén,élvezi a havat egyszóval igazi családi kutya és nem ÖLEB!!!!!!!!!!! Sokan ezt gondolják pici mérete miatt Hajrá,hajrá WESTIE!

(#2) cinti
2011-07-16 10:42

cinti
Elfelejtettem egy fontos információt:csak akkor ás,ha nagyobb kajadarabot kap(el akarja spájzolni) és persze tényleg napi 20-30 perc intenzív foglalkozás,mert ő is,mint az emberek társas lény

(#3) bertike14
mutat / elrejt | 2011-10-30 16:08

(#4) bertike14 válasza cinti (#2) üzenetére
2012-02-09 15:46

bertike14
Szia!! Egyébként a westie nem csak akkor ás hogyha elakar rejteni egy kajadarabot!! Hanem akkor is ás hogyha csak kint van pihenni akar a bokor alatt stb. Én tudom hisz mi tenyésztjük a skót terriert és westiet is meg kiállításokra járunk meg anya tud kutyáttrimmelni!!

(#5) Ibolya
2013-04-12 19:08

Ibolya
Sziasztok !
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a barátommal szeretnénk egy kis westiet csak az a gond , hogy a barátom allergiás a kutya szőrre és nem tudjuk hogy, a westienek milyen a szöre ki váltja-e az alergiáját , kerestem erről az interneten de semmit nem találtam..

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat