Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

West Highland White terrier | W / FCI 3 | Kutyafajták

West Highland White terrier

Származási hely:Skócia
Eredeti feladata:Róka- és borzvadász kutya; kártevőirtó.
Eredeti neve:West Highland White Terrier
Angol neve:West Highland White Terrier
Eredete:Voltaképpen fehér cairn terrier, hiszen a cairn almokban előforduló fehér kölykökből alakították ki a 19. század közepén.

Megjelenése

West Highland White terrier

Teste: A west highland white terrier teste zömök és erős, mellkasa mély, hátvonala egyenes, lágyéka rövid. Bordái szép ívűek. A farka viszonylag rövid, 12,5-15 cm-es, és a kutya felemelve tartja. Vállai erősen hátrahúzottak. Felkarja igen erős. Combja és széles fara erős, a térd és a csánk ízülete szépen kirajzolódik. Erős, rövid lábai egyenesek és függőlegesek, a teste alatt vannak. Mancsai kör alakúak, a mellsők nagyobbak a hátsóknál. Nyaka hosszú és izmos, a tövénél széles, és a fej felé keskenyedik.

Feje: Feje egyenesen vagy kissé ferdén áll az izmos nyakon. A koponya enyhén boltozatos. A stop határozott, a szemek között sekély barázda, fölöttük szemöldök húzódik. Az arcorri rész telt, különösen a szemek alatt, és valamivel rövidebb, mint a koponya. Kicsiny, hegyes fülei erősek és felállók. Közepes nagyságú szemei kissé mélyen ülők, tekintetük átható. Orrtükre viszonylag nagy. Harapása erős, nagy és ollószerű.

Marmagassága: A west highland white terrier nagyjából 28 cm magas.

Marmagasság minimum: 27

Marmagasság maximum: 29

Testtömege: Kb. 7,5 kg.

Szőrzete: A merev fedőszőrzet durva tapintású, nagyjából 5 cm hosszú, és nem göndörödhet. A füleken rövidebb és teljesen sima.

Színei: Ez a fajta csak fehér színben ismert. A szemeknek a lehető legsötétebbnek kell lenniük, az orr mindig fekete. Karmai és a talppárnái ideális esetben feketék.

Alomszáma: 3-6 kölyök

Várható élettartama: 12-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: Eleven és magabiztos kutya. Nem könnyű hatni rá, nagyon bízik saját képességeiben: bátor, nem ismeri a félelmet, és kitartó. Mindennel tisztában van, ami körülötte történik, és ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi. Hűséges a gazdájához és a családjához, s velük kimondottan kedvesen viselkedik, ugyanakkor csökönyös és független is lehet. A west highland white terrier nagyon ritkán rossz természetű; általában játékos és vidám kutya, de nem szabad alábecsülni a ravaszságát és a találékonyságát. Jelenléte színesebbé teszi a család életét.

Társas viselkedése: Általában jól kijön a gyerekekkel, ha azok már elég nagyok ahhoz, hogy együtt játsszanak és hancúrozzanak vele. A durvább játékot is jól tűri. A fajtársaival szemben viszonylag békés, de az utcán nemigen tud ellenállni a vele azonos nemű kutyák kihívásainak. Ezt a hajlandóságát megfelelő neveléssel és szocializációval jelentősen csökkenteni lehet. Már kölyökkorától kezdve arra kell nevelni, hogy nem szabad a macskákat és egyéb állatokat kergetni – a szocializáció és a nevelés szerepe itt is igen nagy. Figyelmessége és ébersége ellenére a west highland white terrier egyáltalán nem félénk.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A családi kutyaként tartott west highland white terrier szőrzetét háromhavonta kell trimmeltetni. Hátának, nyakának és oldalának szőrét kézzel kell kiszedetni. A közbeeső időben elég hetente egyszer vagy kétszer alaposan átkefélni a szőrzetét – erre a fényesítőkefe a legalkalmasabb eszköz. Szükség esetén le kell nyírni a talppárnák közti szőrfelesleget is. Bajuszát és szakállát mindennap ki kell fésülni. A west highland white terrier szőrzetének merevnek kell lennie, ezért nem tanácsos a kutyát túl gyakran fürdetni, mivel a szőrzet attól lelapul – bár vannak olyan különleges kutyasamponok is, amelyeknek nincs meg ez a mellékhatása. A szőrszálak szerkezete olyan, hogy száradás után a sár és piszok könnyen kikefélhető közülük. A kiállításra szánt kutya szőrzete több gondozást igényel – ehhez egy olyan személy szakértelmére van szükség, akinek már van tapasztalata a kutyák kiállítási versenyeztetésében.

Tanítása: Nem szabad hagyni, hogy őszinte és vidám természete annyira „elbűvölje” a gazdáját, hogy bármit megengedjen e kutyának. Rossz szokásait nehezen vetkőzi le, s hajlamos arra, hogy a kelleténél többet ugasson. Határozott gazdára van szüksége, aki következetes nevelésben részesíti, és nem hagyja magát becsapni. Megfelelő felügyelet mellett a west highland white terrier rövid idő alatt is igen sok utasítást tud megtanulni. Ha nem kap egyértelmű útmutatást, ez az eb maga gondoskodik saját szórakoztatásáról – gyakran olyan módon, ami a gazdájának egyáltalán nincs ínyére.

Mozgásigénye: Ez a kutya többet érdemel a napi néhány rövid sétánál. Mozgékony fajta, nagyon szereti a labdázást, a kötélhúzást, a hancúrozást és a játékot. Ásni is imád – ezt figyelembe kell vennie annak, aki büszke jól ápolt kertjére.

Alkalmazásai: A west highland white terriert ma már nemigen használják eredeti feladatára, bár még mindig a legjobb kártevőirtó kutyák egyikének tartják. Elég értelmes és ügyes az olyan sportokhoz, mint a labdázás (flyball) vagy az ügyességi próbák, de a részvételhez színvonalas képzésre és állandó felügyeletre van szüksége. Kiváló családi kutya a kissé sportosabb életmódot élő család számára.

Képek

FCI standard

FCI száma:85
FCI besorolása:III.Terrierek
2.Kis méretű terrierek
FCI standard:085-1998-en.pdf ( 17,26 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2022. 05. 27.
  • 85. számú FCI fajtastandard (1998)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)

© Kutya-tár 2008-2022 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat