Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Shiba | S / FCI 5 | Kutyafajták

Shiba

Frissítve: 2010. január 29.3 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Japán
Eredeti feladata:Vadászkutya, amelyet madarak, valamint kisebb és nagyobb négylábú állatok vadászatához használtak.
Eredeti neve:Shiba
Angol neve:Shiba
Eredete:Ősi fajta; mintegy 2000 évvel ezelőtt került át Kínából Japánba. Csau-csau és kishu vére folyik ereiben.

Megjelenése

Shiba

Teste: A shiba zömök kutya, testének hossza csak valamivel (11:10 arányban) nagyobb, mint a magassága. Marja jól fejlett és kissé lejtős, a háta pedig rövid és vízszintes. Magasan tűzött farka a csánkjáig ér, de a kutya felkunkorítva vagy szablya alakban hajlítva a háta fölött tartja. Hasa enyhén felhúzott. Mellkasa mély, bordái szépen íveltek. Lábai egyenesek, csüdjei kissé ívesek. Könyökei szorosan a teste mellett vannak. Combjai hosszúak, mancsai kör alakúak, erősen hajlott ujjakkal. Nyaka vaskos és erős.

Feje: A shiba feje széles, pofája erősen fejlett. A stop határozott, homloka közepén sekély barázda húzódik. Az arcorri rész magas és hegyes, az orrnyereg egyenes, az ajkak feszesek. Kicsi, háromszögletű fülei felállók, s enyhén előredőlnek. Viszonylag kicsi, háromszögletű szemei egymástól távol ülnek. Külső szemhéjai enyhén felfelé emelkednek. A shiba harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 40 cm, a szukáké 37 cm. Ettől az értéktől mindkét irányban 1,5 cm eltérés megengedett.

Marmagasság minimum: 33

Marmagasság maximum: 41

Testtömege: 8-10 kg

Szőrzete: A shiba fedőszőrzete merev és egyenes szálú, aljszőrzete pedig puha és sűrű.

Színei: Megengedett színei a vörös, a szezámmagszínű, a vöröses szezámmagszínű, a fekete és szezámmagszínű, valamint a fekete és cserbarna. A gyakorlatban a vörös, a szezámmagszínű, valamint a fekete-cserbarna a leggyakoribb színezetek. A szemek sötétbarnák.

Alomszáma: 2-3 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Kiegyensúlyozott, éber, kíváncsi és vidám fajta. Ritkán ugat, de eléggé figyelmes tud lenni. Szorosan kötődik gazdájához, ugyanakkor bizonyos fokú függetlenséget mindig megőriz. Általában eléggé engedelmes, jó az alkalmazkodókészsége, nyugodt, csendes és körültekintő.

Társas viselkedése: A shiba jól kijön más kutyákkal is. Az egy fedél alatt elő szukák jól érzik magukat együtt, de a kanok már kihívóan viselkedhetnek. A shiba egyedül is jól érzi magát, nem unatkozik, de jobban szereti a társat és a társaságot. A macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés általában nem okoz gondot. A látogatókat kedvesen üdvözli. A gyerekekkel jól megfér, feltéve, hogy azok nem tekintik játékszernek.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A shiba szőrzete nem igényel túl sok gondoskodást. A kutya igen tisztán tartja magát, szőrzete pedig eleve nem hajlamos a piszkolódásra. Másik nagy előnye, hogy a szőrzet szagtalan. A vedlési időszakban azonban jelentős mennyiségű szőrt hullat, ezért ilyenkor rendszeresen kell kefélni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A shiba általában könnyen nevelhető, feltéve, hogy a gazdája tisztában van független jellemvonásaival. A gyakorlatokat célszerű játékkal váltogatni, hogy a kutya számára hosszabb távon is élvezetesek legyenek, és a helyes viselkedést meg kell jutalmazni. A shiba nagyon jól motiválható finom falatokkal. Rendszerint jól alkalmazkodik a körülményekhez, és példásan viselkedik, ha gazdája magával viszi valahová, de „mutatványokra" nem hajlandó, és a hosszú, egyhangú képzéseket sem szereti. Mivel hagyományosan vadászkutyaként használták, előfordulhat, hogy a póráz nélküli séták közben kitör belőle a vadászösztön. Nagyon fontos tehát a „hozzám!" parancs alapos elsajátítása.

Mozgásigénye: Ez a kutya jól alkalmazkodik a gazdájához. Beéri napi három rövid sétával, ha emellett rendszeresen játszhat a kertben, vagy hetente egyszer kihancúrozhatja magát a parkban. De ha a gazdája mindennap kijár az erdőbe, a shiba oda is szívesen vele tart. Mindegy neki, hogy a városban vagy a természetben sétál-e, mindenütt egyformán jól érzi magát; ezért városi környezetben vagy lakásban való tartásra is alkalmas.

Alkalmazásai: Alkalmazkodókészségének köszönhetően ez a kutya szinte mindenütt otthon érzi magát, s bármilyen korú személynek hű társa lehet.

Képek

FCI standard

FCI száma:257
FCI besorolása:V.Spitzek és ősi típusú kutyák
5.Ázsiai spitzek és rokon fajták
FCI standard:257-1999-en.pdf ( 202,15 kByte)

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 04. 15.
  • 257. számú FCI fajtastandard (1999)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) djdream
mutat / elrejt | 2011-07-21 13:40

(#2) Kisbugris
2013-06-06 16:49

Kisbugris
A Papámnak volt egy és mindíg a cicust kergette aztán odajött és köpködte a cicus szörét ilyen kis ártatlan pofát vágva de a korral küzdött 15 éves volt és rákos lett.

(#3) Burus Barbara válasza Kisbugris (#2) üzenetére
2015-12-07 13:38

Burus Barbara
Sziasztok
Hol lehet kapni, és menyibe kerül. Az unokatesomnak szeretnék venni de csak bizonyos keretek között. LÉGYSZI SEGITSETEK !!!!!!!!!!!!

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat