Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Pomerániai törpespitz | P / FCI 5 | Kutyafajták

Pomerániai törpespitz

Frissítve: 2010. január 13.6 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Németország
Eredeti feladata:Mindig társ volt.
Eredeti neve:Zwergspitz
Angol neve:Pomeranian
Eredete:Őseit a történelmi idők spitz típusú kutyái között kell keresnünk. Modern változata Németországban, Pomerániában alakult ki.

Megjelenése

Pomerániai törpespitz

Teste: A spitzeknek rövid, vízszintes hátuk, mély mellkasuk és enyhén felhúzott hasuk van. Mérsékelten hosszú farkuk magasan tűzött, és a kutyák gγűrűbe görbítve, kissé féloldalasan a hátuk fölé hajlítják. Mérsékelten hosszú lábaik masszívak és egyenesek, mancsaik kicsik, a macskáéra hasonlók.

Feje: Α fej közepes nagyságú, felülről nézve az orr felé keskenyedik. Az orrnyeregnek ideális esetben enyhén íveltnek kell lennie („kosorr”), a stop pedig mérsékelt. Ajkaik feszesek. A kicsi, háromszögletű fülek magasan, egymáshoz közel tűzöttek, és felállók. Harapása ollószerű.

Marmagassága: A törpespitzek marmagassága legfeljebb 22 cm lehet.

Marmagasság minimum: 20

Marmagasság maximum: 22

Testtömege: 2-4 kg

Szőrzete: Hosszú, felálló fedőszőrzet és sűrű aljszőrzet alkotja. A gallér és a vállak szőrzete hosszabb, mint a test más részeié, és teljesen el is áll a bőrtől. A combok és a farok szintén hosszabb szőrzetűek; a pofát, a füleket, a lábak elülső részét és hátulsó részének alját rövid szőr borítja. A spitzek szőre nem lehet hullámos.

Színei: A következő színek a megengedettek: fehér, barna, fekete, kék, narancssárga, krémszínű és farkasszürke. A szemeknek minden változat és szín esetében sötéteknek kell lenniük.

Alomszáma: 1-3 kölyök

Várható élettartama: 10-11 év

Vérmérséklete

Jelleme: A spitzek eleven, vidám, mozgékony és energikus kutyák. Meglehetősen értelmesek, nagyon szeretnek tanulni, a gazdájukhoz hűségesek, de nem erőszakosak; éberek és szeretnek ugatni. A törpespitz kicsiny termetű ugyan, de nem ilyen benyomást kelt, és egy kicsit túlzottan is magabiztos lehet. A spitzek pontosan tisztában vannak gazdájuk birtokának határaival, és egyedül nemigen merészkednek ki onnan.

Társas viselkedése: Ezek a kutyák általában jól kijönnek fajtársaikkal, de ha egy másik, (sokkal) nagyobb kutya megtámadja őket vagy erőszakosan viselkedik velük, néha elfeledkeznek szerény méreteikről. Az ilyen egyedeket a gazdájuknak kell megvédenie – saját maguktól. A törpespitz nem igazán jó választás a heves természetű gyerekek mel1, mivel ezeket a kutyákat a túl nagy nyüzsgés és zaj felidegesítheti. A háziállatokkal, például macskákkal valóban problémamentes. Az idegenekkel szemben többnyire éberek, és számukra mindig a család az első.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Dús szőrzetük ellenére ezek a kutyák általában meglepően kevés gondozást igényelnek. A spitzek szőrzete ugyanis olyan jellegű, hogy nem tud összegubancolódni. Kéthetente is elég átkefélni a szőrzetüket egy igen durva sörtéjű kefével, amit egy óvatos fésülésnek kell követnie. A túl gyakori vagy túl alapos kefélés nem ajánlott, mivel kárt tehet az aljszőrzetben. Α vedlési időszakban azonban érdemes naponként fésülni a spitzek szőrzetét, máskülönben az egész lakás tele lesz kihulló aljszőrzetükkel. Karmaikat rövidre kell vágni, és rendszeresen szükséges ellenőrizni a fogaikat – főként a hátsó zápfogakat –, nem fogkövesek-e.

Tanítása: A spitzek könnyen nevelhetők. Értelmes kutyák, és gyorsan megtanulják az új parancsokat. A fajta kevés hibájának egyikeként az említhető meg, hogy nagyon sokat csahol. Már egészen kicsi koruktól kezdve el kell kezdeni arra szoktatni őket, hogy csak néhányat vakkantsanak, amikor valami történik (megszólal a csengő, látogatók érkeznek stb.), majd maradjanak csendben. Következetes és egyértelmű neveléssel az ilyen zavaró ugatás is elkerülhető. Α szocializáció időszakát jól kell kihasználni: a fiatal sρicc kölyköket a gazdájuk a lehető legtöbb helyre vigye magával, hogy nyugodt, fesztelen körülmények között szokhassanak hozzá a különböző állatokhoz, emberekhez és gyerekekhez. Ezáltal a kölykök kiegyensúlyozott felnőtt kutyákká fejlődhetnek, amelyek magabiztosan reagálnak a különböző hatásokra.

Mozgásigénye: Α spitzek beérik naponta néhány rövid sétával, ha emellett rendszeresen lehetőséget kapnak a kertben való játékra és szaladgálásra. Ha a gazdájuk inkább a hosszú sétákat kedveli, azt sem bánják: örömmel vele tartanak oda is. Nem számít nekik, hogy hová mennek, a belváros forgatagában éppoly szívesen sétálnak, mint az erdőben vagy a mezőn. Kiváló az alkalmazkodókészségük, így a lakásban is jól érzik magukat. Α spitzek egyik nagy előnye, hogy nem hajlamosak a szökésre. Nem csavargó természetűek, s a póráz nélküli sétáltatás során is gazdájuk közelében maradnak.

Alkalmazásai: Szinte kizárólag társként tartják, ám értelmének és fürgeségének köszönhetően megfelelő felügyelet mellett meglepő sporteredményeket érhet el.

Képek

FCI standard

FCI száma:97
FCI besorolása:V.Spitzek és ősi típusú kutyák
4.Európai spitzek
FCI standard:097-2005-en.pdf ( 1,04 MByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 28.
  • 97. számú FCI fajtastandard (1998)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Doxy
mutat / elrejt | 2010-12-18 18:41

(#2) bejjuss007
2010-12-25 20:35

bejjuss007
ohh egyemmeg a párommal ha összeköltözünk, már tudom mit fogok kérni tőle kb 1 hete mondogatom neki

(#3) ambi
2012-11-04 20:24

ambi
Nagyon szeretem a Pomerániai törpespitzet.

Nagyon aranyos kutya.

(#4) ambi
2012-11-04 20:25

ambi
Nagyon szeretem a Pomerániai törpespitzet.

Nagyon aranyos kutya.

(#5) Retriever
2012-11-19 19:05

Retriever
Olyan aranyosak! Imádom a Pomerániai kutyákat!

(#6) Bernike
2017-06-06 17:30

Bernike
olyan cuuuuiiiii !olyan mint egy plüssmaci,csak sokkal cukibb

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat