Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Nyugat-szibériai lajka | Ny / FCI 5 | Kutyafajták

Nyugat-szibériai lajka

Frissítve: 2011. március 16.1 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Nyugat-Szibéria és az Urál északi része
Eredeti feladata:Származási helyén küönféle vadászati feladatokra használták, a nyomkövetéstől az apportírozásig és a kisebb-nagyobb vadak jelzéséig, egyedül vagy falkában. Emellett szánhúzó kutyának és őrkutyának is alkalmazták.
Eredeti neve:Zapadno-Sibirskaïa Laïka
Angol neve:West Siberian Laika
Eredete:A kelet-szibériai és az európai orosz lajkák keresztezéséből született.

Megjelenése

Nyugat-szibériai lajka

Teste: Kissé négyszögletes testfelépítést! kutya. Háta erős és vízszintes, a marja kiugró. Lágyéka rövid, a fara enyhén lejtős. Hasa felhúzott. Magasan tűzött farkát mereven felgörbítve hordja a háta fölött. Lábain szépen kirajzolódnak az ízületek.
Ovális alakú mancsai vannak, szorosan egymás mellett álló lábujjakkal. Izmos nyakán nincs lebernyeg.

Feje: Feszes fejének alakja egy egyenlő szárú háromszögre emlékeztet. A stop nem túl hangsúlyos. Az arcorri rész hosszú, ajkai feszesek. Felálló fülei háromszögletűek. Szemei ovális alakúak és ferde metszésűek. A nyugat-szibériai lajka harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 54-60 cm, a szukáké 52-58 cm.

Marmagasság minimum: 52

Marmagasság maximum: 60

Testtömege: 25-28 kg

Szőrzete: A kétrétegű szőrzet egyenes szálú, érdes tapintású fedőszőrzetből és sűrű aljszőrzetből áll.

Színei: A nyugat-szibériai lajka szinte minden színben megengedett, beleértve a fehéret, a „só és bors” színezetet, a szürke és a vörös bármely árnyalatát, továbbá a feketét és a foltosat is. A fekete alapon fehér pöttyös szín megengedett, de nem kívánatos. A szemek mindig barnák.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Kiegyensúlyozott vérmérsékletű, józan, őszinte és egyszerű természetű állat. Nyílt és barátságos, és meglehetősen értelmes is. Szívesen tanul. Rendkívül egészséges fajta, amelyet nem zavarnak az időjárás viszontagságai.

Társas viselkedése: A nyugat-szibériai lajka jól kijön a fajtársaival, s általában a gyerekekkel szemben is kedves és barátságos. A látogatók érkezését ugatással jelzi, de aztán melegen üdvözli őket. Valódi vészhelyzetben azonban megbízható őrző-védő kutya.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A nyugat-szibériai lajka szőrzetének ápolása elég egyszerű. A rendszerint rövid, ám erőteljes vedlési időszakban kétsoros, fémfogú fésűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani bundájából az elhalt és kilazult szőrszálakat.

Tanítása: Nevelése nem különösebben nehéz feladat. Gyorsan megtanulja a parancsokat, és szeret dolgozni. Az összes többi fajtához hasonlóan a nyugat-szibériai lajkánál is fontos a következetes megközelítés, a túlzott szigorúság viszont nem ajánlott.

Mozgásigénye: Ez a kutya sok órán át képes egyfolytában gyalogolni. A rendszeres séták mellett naponta legalább egy órát kell biztosítani számára, amikor póráz nélkül szaladgálva és játszadozva levezetheti energiáit.

Alkalmazásai: Származási országában a nyugat-szibériai lajkát még ma is előszeretettel használják sokoldalú vadászkutyaként, szánhúzóként és házőrzőként. A megfelelően nevelt lajka szinte minden kutyás sportban jó teljesítményekre képes, így például az engedelmességi és az ügyességi próbákban is. Munkakutyának is alkalmas, például lavinaomlások utáni kutatáshoz vagy nyomkövetőként.

Képek

FCI standard

FCI száma:306
FCI besorolása:V.Spitzek és ősi típusú kutyák
2.Északi vadászkutyák
Munkavizsgára kötelezett.
FCI standard:306-1996-en.pdf ( 17,82 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 23.
  • 306. számú FCI fajtastandard (1996)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#2) Doresz
mutat / elrejt | 2011-11-27 17:59

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat