Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Mudi | Magyar fajták / M / FCI 1 | Kutyafajták

Mudi

Frissítve: 2010. január 15.6 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Magyarország
Eredeti feladata:Nyájterelő kutyam kopó (főként nagyobb vadak vadászatánál) és házőrző.
Eredeti neve:Mudi
Angol neve:Mudi
Eredete:A XVIII-XIX. században magyarországi terelő pásztorkutyák és feltehetőleg különféle állófülű német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki.

Megjelenése

Mudi

Teste: A mudi közepes nagyságú kutya, jól kirajzolódó marral és rövid, egyenes háttal. A lágyéka mérsékelten széles, enyhén lejt és viszonylag rövid. Mellkasa mély, ovális keresztmetszetű, a szegycsontja kiugró. Egyenes lábain jól kirajzolódnak az ízületek; mancsai kör alakúak, szorosan zárt ujjakkal.

Feje: Hosszúkás, enyhén domborodó koponyával. A stop és a szemöldök mérsékelten erős. Az orrnyereg egyenes, az ajkak feszesek, szorosan záródók. Magasan tűzött fülei hegyesek, felállók. Ovális alakú szemei ferde metszésűek. A mudi harapása ollószerű.

Marmagassága: Mérete a standard szerint 38-47 cm közötti, a valóságban ennél is nagyobb kb. 35-50 cm közötti változatosságot mutat.

Marmagasság minimum: 35

Marmagasság maximum: 47

Testtömege: 8-13 kg

Szőrzete: Sűrű, göndör vagy hullámos, koronával és helyenként pamacsokkal. Hossza változó: a fején és a lábak elülső oldalán rövid, a test többi részén viszont hosszabbra nő. Szőre nem hajlamos a nemezesedésre.

Színei: A mudi legismertebb színe a fekete, de ezen kívül még öt elfogadott színe van: hamvas (kék), cifra (blue merle), fehér, barna, fakó (sárga). A standardban elfogadott színek természetes kombinációi (barna-cifra, hamvas-cifra, hamvasbarna) időnként előfordulnak a tenyésztés során. Bár ezek nem szerepelnek a standardban, a standard nem is tiltja őket, és nem számítanak hibának. Az elfogadott színekből nem levezethető mintázatok (fekete-fehér, fekete-cser („mézeslábú”), ordas stb.) viszont nem elfogadottak.
Az orr színe nem mindig fekete: a barna mudi orra barna, a hamvasé hamvas, és a fehér, valamint fakó kutyáknál a váltóorr gyakori és természetes jelenség (az orr pigmentációja télen kivilágosodik). Szemei sötétbarnák.

Alomszáma: 3-10 kölyök

Várható élettartama: 14-16 év

Vérmérséklete

Jelleme: A mudi eleven és értelmes kutya, amely kifejezetten szívesen tanul. A gazdájához igazítja a viselkedését, árnyékként követi azt, séta közben „nem lehet elveszíteni”.
Nagyon éber és figyelmes, a gazdáját és otthonát igen bátran és meggyőző módon védelmezi. Rendkívüli felelősségtudata miatt hajlamos arra, hogy a szükségesnél többet ugasson. Gyakran igen erősen kötődik a család valamelyik tagjához.

Társas viselkedése: A mudi jól kijön a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal is. A gyermekekkel való kapcsolata szintén zavartalan. Noha ösztöne a család és az otthon védelmére készteti, mégsem túlzottan gyanakvó az idegenekkel szemben. A család barátait általában melegen üdvözli.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Szőrzete nem igényel túl sok törődést, jó állapotban tartásához elég, ha időnként kikefélik vagy kifésülik. A rendszeres fésüléstől tönkremegy a szőre, elveszíti a fajtajellegzetességként lényeges csigásságot.
A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Mivel ez az eb nagyon szeret tanulni, erősen kötődik a gazdájához, és igen értelmes is, a tanítása nem okoz túl sok gondot – bár akaratossága miatt néha türelem és kitartás kell hozzá. Célszerű a gyakorlást játékkal váltogatni, mivel ez elégedetté teszi a kutyát, és így élvezettel fog tanulni ahelyett, hogy megmakacsolná magát. Nem árt figyelmet fordítani a túlzott ugatásról való leszoktatásban.

Mozgásigénye: Ez a csupa energia kutya órákon át képes fáradhatatlanul szaladgálni és dolgozni, de jól tud alkalmazkodni a nyugodtabb életvitelhez is. Nagyon szereti a labdajátékokat, valamint a póráz nélkül való hancúrozást.

Alkalmazásai: Kiváló őrkutya és hűséges társ, amely azonban a hobbiból űzött ügyességi sportokban is jó teljesítményre képes.

Képek

FCI standard

FCI száma:238
FCI besorolása:I.Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
1.Juhászkutyák
FCI standard:238-2004-en.pdf ( 29,7 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 06. 19.
  • 238. számú FCI fajtastandard (2004)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) imike231
mutat / elrejt | 2011-07-14 13:15

(#2) Evelin
2012-04-18 15:50

Evelin
Szerintetek melyik kutya fajtát válaszak: Golden retrievert,Labladort,Mudit,Máltai selyemszörüt,yorsire teriert?
Mert ezeket a kutyafajtákat ismerem ami tetszik. Aki esetleg tudna valamilyen kutyát ajánlani az kérlek szóljon. már alig várom, hogy legyen egy kutyám!

EVELIN
Utoljára szerkesztette: Evelin, 2012-04-18 15:57

(#3) Beky2530
2013-02-23 13:30

Beky2530
Nekem is van egy mudim nagyon aranyos és okos.

(#4) Dragon
2016-04-04 18:10

Dragon
Nagyon értelmes és leleményes. Élénk, aktív, pörgős kutya, ezért elfoglaltságot igényel, de szerencsére van rajta egy "kikapcs" gomb, könnyű vele együtt élni. Tökéletes agilityre és terelőkutyának is, erősen él benne az ösztön. Gazdájához hűséges, őt sem lehet elhagyni. Idegenekkel szemben bizalmatlan, kutyák között is szelektál, hogy kivel köt barátságot, de sosem ellenséges. Falusi kinézete meleg szívet és egészséges kutyát takar. Legyünk büszkék erre a magyar fajtára!

(#5) Bernike válasza Evelin (#2) üzenetére
2017-06-06 17:22

Bernike
labi!!!!

(#6) Csaba03 válasza Evelin (#2) üzenetére
2021-03-09 20:33

Csaba03
Jónapot én a Mudit ajánlanám, közepes termetű a Golden Retrievertől kisebb. Nagyon ragaszkodó állandóan az embert figyeli, de azért hozzá lehet szoktatni, hogy egyedül maradjon. Én nagyon megszerettem.

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat