Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Mudi | Magyar fajták / M / FCI 1 | Kutyafajták

Mudi

Származási hely:Magyarország
Eredeti feladata:Nyájterelő kutyam kopó (főként nagyobb vadak vadászatánál) és házőrző.
Eredeti neve:Mudi
Angol neve:Mudi
Eredete:A XVIII-XIX. században magyarországi terelő pásztorkutyák és feltehetőleg különféle állófülű német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki.

Megjelenése

Mudi

Teste: A mudi közepes nagyságú kutya, jól kirajzolódó marral és rövid, egyenes háttal. A lágyéka mérsékelten széles, enyhén lejt és viszonylag rövid. Mellkasa mély, ovális keresztmetszetű, a szegycsontja kiugró. Egyenes lábain jól kirajzolódnak az ízületek; mancsai kör alakúak, szorosan zárt ujjakkal.

Feje: Hosszúkás, enyhén domborodó koponyával. A stop és a szemöldök mérsékelten erős. Az orrnyereg egyenes, az ajkak feszesek, szorosan záródók. Magasan tűzött fülei hegyesek, felállók. Ovális alakú szemei ferde metszésűek. A mudi harapása ollószerű.

Marmagassága: Mérete a standard szerint 38-47 cm közötti, a valóságban ennél is nagyobb kb. 35-50 cm közötti változatosságot mutat.

Marmagasság minimum: 35

Marmagasság maximum: 47

Testtömege: 8-13 kg

Szőrzete: Sűrű, göndör vagy hullámos, koronával és helyenként pamacsokkal. Hossza változó: a fején és a lábak elülső oldalán rövid, a test többi részén viszont hosszabbra nő. Szőre nem hajlamos a nemezesedésre.

Színei: A mudi legismertebb színe a fekete, de ezen kívül még öt elfogadott színe van: hamvas (kék), cifra (blue merle), fehér, barna, fakó (sárga). A standardban elfogadott színek természetes kombinációi (barna-cifra, hamvas-cifra, hamvasbarna) időnként előfordulnak a tenyésztés során. Bár ezek nem szerepelnek a standardban, a standard nem is tiltja őket, és nem számítanak hibának. Az elfogadott színekből nem levezethető mintázatok (fekete-fehér, fekete-cser („mézeslábú”), ordas stb.) viszont nem elfogadottak.
Az orr színe nem mindig fekete: a barna mudi orra barna, a hamvasé hamvas, és a fehér, valamint fakó kutyáknál a váltóorr gyakori és természetes jelenség (az orr pigmentációja télen kivilágosodik). Szemei sötétbarnák.

Alomszáma: 3-10 kölyök

Várható élettartama: 14-16 év

Vérmérséklete

Jelleme: A mudi eleven és értelmes kutya, amely kifejezetten szívesen tanul. A gazdájához igazítja a viselkedését, árnyékként követi azt, séta közben „nem lehet elveszíteni”.
Nagyon éber és figyelmes, a gazdáját és otthonát igen bátran és meggyőző módon védelmezi. Rendkívüli felelősségtudata miatt hajlamos arra, hogy a szükségesnél többet ugasson. Gyakran igen erősen kötődik a család valamelyik tagjához.

Társas viselkedése: A mudi jól kijön a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal is. A gyermekekkel való kapcsolata szintén zavartalan. Noha ösztöne a család és az otthon védelmére készteti, mégsem túlzottan gyanakvó az idegenekkel szemben. A család barátait általában melegen üdvözli.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Szőrzete nem igényel túl sok törődést, jó állapotban tartásához elég, ha időnként kikefélik vagy kifésülik. A rendszeres fésüléstől tönkremegy a szőre, elveszíti a fajtajellegzetességként lényeges csigásságot.
A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Mivel ez az eb nagyon szeret tanulni, erősen kötődik a gazdájához, és igen értelmes is, a tanítása nem okoz túl sok gondot – bár akaratossága miatt néha türelem és kitartás kell hozzá. Célszerű a gyakorlást játékkal váltogatni, mivel ez elégedetté teszi a kutyát, és így élvezettel fog tanulni ahelyett, hogy megmakacsolná magát. Nem árt figyelmet fordítani a túlzott ugatásról való leszoktatásban.

Mozgásigénye: Ez a csupa energia kutya órákon át képes fáradhatatlanul szaladgálni és dolgozni, de jól tud alkalmazkodni a nyugodtabb életvitelhez is. Nagyon szereti a labdajátékokat, valamint a póráz nélkül való hancúrozást.

Alkalmazásai: Kiváló őrkutya és hűséges társ, amely azonban a hobbiból űzött ügyességi sportokban is jó teljesítményre képes.

Képek

FCI standard

FCI száma:238
FCI besorolása:I.Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
1.Juhászkutyák
FCI standard:238-2004-en.pdf ( 29,7 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 28.
  • 238. számú FCI fajtastandard (2004)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat