Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Mexikói szőrtelen kutya | M / FCI 5 | Kutyafajták

Mexikói szőrtelen kutya

Frissítve: 2009. december 26.0 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Mexikó
Eredeti feladata:Őrkutya, áldozati állat és húsforrás volt.
Eredeti neve:Xoloitzcuintle
Angol neve:Mexican Hairless Dog
Eredete:Ősi fajta. A mexikói Colima államban régi sírokból égetett agyagból készült xoloitzcuintle-szobrocskák kerültek elő – bizonyítván e kutya ősi származását. A maják és az aztékok azt hitték, a „xolos” vezeti át a holtak lelkét a túlvilágra.

Megjelenése

Mexikói szőrtelen kutya

Teste: A mexikói szőrtelen kutya erősen hasonlít egy jól megtermett Manchester terrierhez: a testfelépítése elegáns, a lábai karcsúak. Viszonylag hosszú teste van, a háta vízszintes, a fara lekerekített és izmos, a hasa felhúzott. Szűk mellkasa a könyökéig ér. Lábai egyenesek, könyöke a teste közelében van, combjai erősek. Mancsai a nyúl lábára hasonlítanak. Az alacsonyan tűzött farok hegyben végződik, és legalább a csánkig kell érnie. Hosszú, enyhén ívelt nyaka magasan ered, és sem ránc, sem lebernyeg nincs rajta. feje: A viszonylag nagy koponya rövidebb a hosszú és hegyes arcorri résznél. A stop enyhe. Fülei nagyok és vékonyak, amikor a kutya figyel, felmerednek. Szemei közepes nagyságúak és kissé mandulavágásúak. Ollószerű harapása van, de a fogazata nem feltétlenül teljes.

Feje: A viszonylag nagy koponya rövidebb a hosszú és hegyes arcorri résznél. A stop enyhe. Fülei nagyok és vékonyak, amikor a kutya figyel, felmerednek. Szemei közepes nagyságúak és kissé mandulavágásúak. Ollószerű harapása van, de a fogazata nem feltétlenül teljes.

Marmagassága: A mexikói szőrtelen kutyának három méretváltozata van: a törpe egyedeknek a marmagassága 25-35 cm, a közepesnek 36-45 cm, a „normál” méretű mexikói szőrtelen kutyáké 46-60 cm.

Marmagasság minimum: 25

Marmagasság maximum: 60

Testtömege: 9-13,5 kg

Szőrzete: A xoloitzcuintle teljesen szőrtelen, de a homlokán gyakran nő egyetlen, merev szálú tincs, és a farka hegyén is lehet néhány hosszabb szőrszál.
Bőre sima és meleg tapintású.

Színei: Többféle színben ismert, például fekete, elefántszürke, sötétbronz vagy szürkésfekete. A világosabb foltok megengedettek, de nem lehetnek túl feltűnőek. A szemnek lehetőleg sötétnek kell lennie, de előfordulnak világosabb szemű egyedek is.

Alomszáma: 4-6 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Vérmérséklete

Jelleme: A családja tagjaival szemben – a gyerekekkel is – gyengéden viselkedik, nyugodt, kiegyensúlyozott, méltóságteljes természetű eb. Értelmes, engedelmes és jó az alkalmazkodókészsége. Kiváló házőrző lehet, bár ez főként a nagyobb példányokra igaz. Nem ugat, helyette egyfajta furcsa vonyító hangot hallat. A lakásban rendszerint nyugodt a kutya a magatartása.

Társas viselkedése: Ez a feltűnő megjelenésű, ritka kutya általában jól kijön fajtársaival, és megfelelő szocializáció esetén a többi háziállattal sincs problémája. A gyerekekkel többnyire türelmesen viselkedik, az idegenekkel szemben kimért és távolságtartó. Nem hajlandó bárkivel összebarátkozni, de ha a gazdája szerint minden rendben van, akkor az idegeneket könnyen elfogadja.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A fajta szőrzetgondozást értelemszerűen nem igényel, viszont a bőrét folyamatosan ápolni kell. A gazdájának rendszeresen át kell dörzsölnie a testét egy (emberi használatra szánt) bőrradírkészítmény segítségével, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket, és puhán tartsa a bőrt. A cél az, hogy a bőr sima és feszes legyen, s ne száradjon ki. Erre a célra többnyire egy testápoló készítmény is megfelel, de előfordul, hogy olajjal kell a bőrt bedörzsölni. Mivel könnyen leég, az állat bőrét nyáron jó minőségű napozókrémmel vagy napolajjal kell óvni. A fajta előnyei közt említhető az, hogy a bolhák nemigen telepszenek meg rajta, és nyilvánvalóan a szőrét sem hullatja a lakásban.

Tanítása: A mexikói szőrtelen kutyát nem nehéz nevelni. Értelmes eb, és elég gyorsan tanul. Méltóságát mindig megőrzi, és nem élvezi, ha újra meg újra végre kell hajtania ugyanazt az utasítást. A fajtából kölcsönös tiszteleten alapuló következetes nevelési módszerekkel lehet a legtöbbet kihozni.

Mozgásigénye: Ennek az ebnek minimális a mozgásigénye. Beéri azzal, ha rendszeresen játszhat vagy hancúrozhat, vagy ha gazdája időnként megsétáltatja. A lakásban szinte mindig nyugodt viselkedésű.

Alkalmazásai: Ez a kutya azon gyermekes vagy gyermektelen családoknak ajánlható, akik egy igazán különleges fajtára vágynak. A különféle kutyás sportokban viszonylag ritkán találkozni mexikói szőrtelen kutyákkal.

Képek

FCI standard

FCI száma:234
FCI besorolása:V.Spitzek és ősi típusú kutyák
6.Ősi típusú kutyák
FCI standard:234-2009-en.pdf ( 134,16 kByte)

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 23.
  • 234. számú FCI fajtastandard (2009)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Legyen ön az első!

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat