Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Kínai meztelen kutya | K / FCI 9 | Kutyafajták

Kínai meztelen kutya

Frissítve: 2008. február 24.3 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Eredeti neve:Chinese Crested Dog
Angol neve:Chinese Crested Dog
Eredete:Ázsia, Afrika és Dél-Amerika meleg éghajlatán életben tudnak maradni a normális esetben szőrös kutyák szőrtelen mutációi. Évszázadok óta melegítik gazdáikat, orvosságként és táplálékul szolgálják. A Kínából tengerészek által hozott példányokat a legújabb időkben először az USA-ban tenyésztették.

Megjelenése

Kínai meztelen kutya

Tulajdonságai

Leírás:
Megjelenése:

Teste: A kínai meztelen kutya testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága.
Háta egyenes, lágyéka erős, fara lekerekített és izmos.
Magasan tűzött farkát nyugalomban lelógatja, de járás közben vízszintes helyzetbe vagy még magasabbra emelheti.
Széles, mély mellkasa nem lehet túlzottan lekerekített, a könyökéig ér.
Hasa felhúzott, vállai keskenyek, finom csontúak.
Hosszú, vékony lába vannak, a testhez közel lévő könyökkel. A mellső és hátsó lábak ízületei is szépen kirajzolódnak. Mancsai hosszúak, keskenyek és feszesek, lábujjai igen hosszúak.
Nyúlánk, elegáns nyakát magasan hordja, lebernyeg nincs rajta.
Feje: A kínai meztelen kutya fejének kecses benyomást kell keltenie. A hosszú, boltozatos koponya sima, nincsenek rajta túl mély ráncok. A stop határozott. Az arcorri rész az orr felé keskenyedik, de nem csőszerű; finom vonalú ajkai feszesek. Az orr hegye keskeny. Nagy fülei alacsonyan tűzöttek és felmeredők. A „púderpamacs” változatnál a súlyos szőrzet miatt megengedett a lehajló fül. A fül töve egy szintben van az eleven tekintetű szemekkel. A távol ülő szemek mandulavágásúak, s bár kiállóak, soha nem lehetnek kidülledők. A kínai meztelen kutya harapása ollószerű, de feltűnő, hogy az előzápfogak rendszerint hiányoznak. A „púderpamacs” változat fogazata általában teljes.
Szőrzete: A fajtának két változata van: a „tarajos” kínai meztelen kutya szinte teljesen szőrtelen, csak a stoptól fut hátra egy lágy, selymes szőrből álló taraj a koponya alapjáig. Szőr borítja a lábujjakat – ez olykor a csuklóig is felnyúlhat -, s a farok utolsó kétharmada szőrös, a végén bojttal. A „púderpamacs” e fajta szőrös változata. Egész testét szőr borítja: gyapjas aljszőrzet, fölötte pedig hosszabb, finom tapintású, selymes fedőszőrzet, amely mintegy fátyolként botul rá a kutya testére. A kétféle változatot gyakran keresztezik; ilyenkor egy almon belül mindkét fajta kölyök megtalálható.
Színei: Minden szín megengedett, de a leggyakoribb a kékesfekete. A szemei nagyon sötétek.

Tulajdonságai:
Vérmérséklete:

Jelleme: A kínai meztelen kutya lelkes, okos és játékos állat. Nagyon eleven és mozgékony, még a házon belül is. Rögtön megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat, és éberen figyel minden neszre. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, ugatással jelez. Elég erősen kötődik a gazdájához és a családjához; nem lesz „mindenki barátja”.
Társas viselkedése: Ez az eb rendszerint jól megfér a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal. Az ismeretlenekkel szemben kissé tartózkodó és óvatos. A gyerekekkel elég jól kijön, de nem tanácsos nagyon kicsi, illetve túl szilaj természetű gyerekek mellett tartani.

Alkalmazása: Társasági kutya, mindig is erre a célra tartották, tenyésztették.

Marmagasság: A kanok marmagassága 28-33 cm, a szukáké 23-30 cm. A pontos marmagasságnál fontosabbak a test arányai.

Testtömeg: A kínai meztelen kutya nem nyomhat többet 5,5 kg-nál.

Alomszám: 3-5 kölyök

Várható élettartam: 10-12 év

Általános gondozási tudnivalók:

Szőrzetápolási igénye: A kínai meztelen kutya bőrére nagy figyelmet kell fordítani. A kiállításokon versenyeztetett egyedek gazdái rendszeresen ledörzsölik (ehhez általában emberi használatra szánt bőrradírt használnak), hogy eltávolítsák az elhalt hámsejteket és puhábbá tegyék a bőrt. A lényeg az, hogy a bőr feszes és sima maradjon, s megóvják a kiszáradástól. Erre a célra kiváló krémek és készítmények is kaphatók. A bőr – és különösen a pigmentálatlan területek – könnyen leég, ezért az ilyen kutyát nem tanácsos hosszabb ideig a napon tartani, s mindenképpen ajánlatos jó minőségű napozószerrel bekenni a testét. A púderpamacs változat szőrét időnként ki kell kefélni, és néha meg is lehet mosni. A kiállításra szánt ebeknél többnyire rövidre nyírják a pofától a nyakig terjedő területet, úgy, hogy alul V alakban érjen véget a rövid szőrű rész. Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e a fogakon fogkő, s oda kell figyelni arra is, hogy mikor törjenek elő az újabb fogak.
Tanítása: A kínai meztelen kutya nevelése könnyű feladat. Noha elég értelmes, és gyorsan megérti, mit akarnak tőle, a következetesség akkor is nagyon fontos. Nagy figyelmet kell fordítani szocializációjára – ez jót tesz jelleme fejlődésének.
Mozgásigénye: Ez az eb mozgásigényét a család életmódjához igazítja. Szívesen elkíséri gazdáját akár hosszabb sétákra is, de azt nem bánja, ha néha ki kell hagyni egy-egy napot. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bőr sérülései után sokszor látható heg marad vissza, ezért a kínai meztelen kutyát fokozatosan óvni kell a más kutyákkal folytatott hevesebb játékoktól, és nem ajánlatos bozótos vidéken sétáltatni.
Alkalmazásai: Ezt a kicsi, szokatlan megjelenésű kutyát általában társként, de a kiállításokon is viszonylag gyakori szereplő.

Kizárólag szőrtelen állatokkal folytatott tenyésztés a kölykök anyaméhbeli elhalásához vezet. A szőrtelen kutyák nem érzékenyek az élősködőkre, és azok különösen nagyra értékelik őket, akik szőr-allergiában szenvednek.

FCI standard

FCI száma:288
FCI besorolása:IX.Társasági kutyák
4.Meztelen kutyák
FCI standard:288-1998-en.pdf ( 16,46 kByte)

Képek

Kínai meztelen kutya - Forrás: PMKínai meztelen kutya - Forrás: PMKínai meztelen kutya - Forrás: PMKínai meztelen kutya - Forrás: PM
Kínai meztelen kutya - Forrás: PMKínai meztelen kutya - Forrás: PM

Forrás

  • Kutya-tár - www.kutya-tar.hu
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Lili1
2013-04-26 20:13

Lili1
Nem értem miért mondják azt rá hogy undorító szerintem aranyos
!
Utoljára szerkesztette: Lili1, 2013-04-26 20:14

(#2) Dragon
2016-04-04 19:03

Dragon
"Egy igazi kutya kopasz kiadásban"
Sokan azt hiszik, hogy túltenyésztett "zsebkutya" pedig nem az! Nagyon vagány fajta, csak nincs szőre. Lehet vele kirándulni és sportolni is. Egy dologra kell figyelni: 20 fok alatt ruha kell rá. Semmivel nem kényesebb, mint egy átlagos kutya, csak gyakrabban kell fürdetni. Könnyen tanul és szereti bemutatni tudományát. Igényli a nagyobb sétákat. Idegenekkel nem foglalkozik, a kutyákat és más háziállatokat kedveli. Kimondottan pajkos. Tilos csak udvaron tartani! (Foghiány előfordulhat és a bőre sérülékeny, de egyébként egészséges fajta.)

(#3) Bernike
2017-06-07 18:38

Bernike
undorító egy kutya

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat