Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Kínai meztelen kutya | K / FCI 9 | Kutyafajták

Kínai meztelen kutya

Eredeti neve:Chinese Crested Dog
Angol neve:Chinese Crested Dog
Eredete:Ázsia, Afrika és Dél-Amerika meleg éghajlatán életben tudnak maradni a normális esetben szőrös kutyák szőrtelen mutációi. Évszázadok óta melegítik gazdáikat, orvosságként és táplálékul szolgálják. A Kínából tengerészek által hozott példányokat a legújabb időkben először az USA-ban tenyésztették.
Kínai meztelen kutya

Tulajdonságai

Leírás:
Megjelenése:

Teste: A kínai meztelen kutya testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága.
Háta egyenes, lágyéka erős, fara lekerekített és izmos.
Magasan tűzött farkát nyugalomban lelógatja, de járás közben vízszintes helyzetbe vagy még magasabbra emelheti.
Széles, mély mellkasa nem lehet túlzottan lekerekített, a könyökéig ér.
Hasa felhúzott, vállai keskenyek, finom csontúak.
Hosszú, vékony lába vannak, a testhez közel lévő könyökkel. A mellső és hátsó lábak ízületei is szépen kirajzolódnak. Mancsai hosszúak, keskenyek és feszesek, lábujjai igen hosszúak.
Nyúlánk, elegáns nyakát magasan hordja, lebernyeg nincs rajta.
Feje: A kínai meztelen kutya fejének kecses benyomást kell keltenie. A hosszú, boltozatos koponya sima, nincsenek rajta túl mély ráncok. A stop határozott. Az arcorri rész az orr felé keskenyedik, de nem csőszerű; finom vonalú ajkai feszesek. Az orr hegye keskeny. Nagy fülei alacsonyan tűzöttek és felmeredők. A „púderpamacs” változatnál a súlyos szőrzet miatt megengedett a lehajló fül. A fül töve egy szintben van az eleven tekintetű szemekkel. A távol ülő szemek mandulavágásúak, s bár kiállóak, soha nem lehetnek kidülledők. A kínai meztelen kutya harapása ollószerű, de feltűnő, hogy az előzápfogak rendszerint hiányoznak. A „púderpamacs” változat fogazata általában teljes.
Szőrzete: A fajtának két változata van: a „tarajos” kínai meztelen kutya szinte teljesen szőrtelen, csak a stoptól fut hátra egy lágy, selymes szőrből álló taraj a koponya alapjáig. Szőr borítja a lábujjakat – ez olykor a csuklóig is felnyúlhat -, s a farok utolsó kétharmada szőrös, a végén bojttal. A „púderpamacs” e fajta szőrös változata. Egész testét szőr borítja: gyapjas aljszőrzet, fölötte pedig hosszabb, finom tapintású, selymes fedőszőrzet, amely mintegy fátyolként botul rá a kutya testére. A kétféle változatot gyakran keresztezik; ilyenkor egy almon belül mindkét fajta kölyök megtalálható.
Színei: Minden szín megengedett, de a leggyakoribb a kékesfekete. A szemei nagyon sötétek.

Tulajdonságai:
Vérmérséklete:

Jelleme: A kínai meztelen kutya lelkes, okos és játékos állat. Nagyon eleven és mozgékony, még a házon belül is. Rögtön megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat, és éberen figyel minden neszre. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, ugatással jelez. Elég erősen kötődik a gazdájához és a családjához; nem lesz „mindenki barátja”.
Társas viselkedése: Ez az eb rendszerint jól megfér a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal. Az ismeretlenekkel szemben kissé tartózkodó és óvatos. A gyerekekkel elég jól kijön, de nem tanácsos nagyon kicsi, illetve túl szilaj természetű gyerekek mellett tartani.

Alkalmazása: Társasági kutya, mindig is erre a célra tartották, tenyésztették.

Marmagasság: A kanok marmagassága 28-33 cm, a szukáké 23-30 cm. A pontos marmagasságnál fontosabbak a test arányai.

Testtömeg: A kínai meztelen kutya nem nyomhat többet 5,5 kg-nál.

Alomszám: 3-5 kölyök

Várható élettartam: 10-12 év

Hivatkozások

Általános gondozási tudnivalók:

Szőrzetápolási igénye: A kínai meztelen kutya bőrére nagy figyelmet kell fordítani. A kiállításokon versenyeztetett egyedek gazdái rendszeresen ledörzsölik (ehhez általában emberi használatra szánt bőrradírt használnak), hogy eltávolítsák az elhalt hámsejteket és puhábbá tegyék a bőrt. A lényeg az, hogy a bőr feszes és sima maradjon, s megóvják a kiszáradástól. Erre a célra kiváló krémek és készítmények is kaphatók. A bőr – és különösen a pigmentálatlan területek – könnyen leég, ezért az ilyen kutyát nem tanácsos hosszabb ideig a napon tartani, s mindenképpen ajánlatos jó minőségű napozószerrel bekenni a testét. A púderpamacs változat szőrét időnként ki kell kefélni, és néha meg is lehet mosni. A kiállításra szánt ebeknél többnyire rövidre nyírják a pofától a nyakig terjedő területet, úgy, hogy alul V alakban érjen véget a rövid szőrű rész. Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e a fogakon fogkő, s oda kell figyelni arra is, hogy mikor törjenek elő az újabb fogak.
Tanítása: A kínai meztelen kutya nevelése könnyű feladat. Noha elég értelmes, és gyorsan megérti, mit akarnak tőle, a következetesség akkor is nagyon fontos. Nagy figyelmet kell fordítani szocializációjára – ez jót tesz jelleme fejlődésének.
Mozgásigénye: Ez az eb mozgásigényét a család életmódjához igazítja. Szívesen elkíséri gazdáját akár hosszabb sétákra is, de azt nem bánja, ha néha ki kell hagyni egy-egy napot. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bőr sérülései után sokszor látható heg marad vissza, ezért a kínai meztelen kutyát fokozatosan óvni kell a más kutyákkal folytatott hevesebb játékoktól, és nem ajánlatos bozótos vidéken sétáltatni.
Alkalmazásai: Ezt a kicsi, szokatlan megjelenésű kutyát általában társként, de a kiállításokon is viszonylag gyakori szereplő.

Kizárólag szőrtelen állatokkal folytatott tenyésztés a kölykök anyaméhbeli elhalásához vezet. A szőrtelen kutyák nem érzékenyek az élősködőkre, és azok különösen nagyra értékelik őket, akik szőr-allergiában szenvednek.

FCI standard

FCI száma:288
FCI besorolása:IX.Társasági kutyák
4.Meztelen kutyák
FCI standard:288-1998-en.pdf ( 16,46 kByte)

Képek

Kínai meztelen kutya - Forrás: PMKínai meztelen kutya - Forrás: PMKínai meztelen kutya - Forrás: PMKínai meztelen kutya - Forrás: PM
Kínai meztelen kutya - Forrás: PMKínai meztelen kutya - Forrás: PM

Forrás

  • Kutya-tár - www.kutya-tar.hu
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

© Kutya-tár 2008-2019 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat