Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Csau-csau | Cs / FCI 5 | Kutyafajták

Csau-csau

Frissítve: 2009. július 12.5 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Kína
Eredeti feladata:A múltban többféle célra használták, például vadászkutyaként is. Kínában a húsát sokáig fogyasztották.
Eredeti neve:Chow Chow
Angol neve:Chow Chow
Eredete:Legalább 2000 éves kínai fajta; valószínűleg Tibetből származik; Kínába a hódító mongolok révén kerülhetett.

Megjelenése

Csau-csau

Teste: A csau-csau zömök, rövid testű, arányos felépítésű, oroszlánszerű megjelenésű kutya. Vízszintes háta rövid és erős, lágyéka izmos. Magasan tűzött farkát a hátára görbíti. Mellkasa széles és mély, a bordák szépen íveltek. Mellső lábai egyenesek, mérsékelten hosszúak, erős csontúak. A fajta sajátos járása a csánk minimális hajlásának a következménye. A csánk nem hajolhat előre. A csau-csau mancsa kicsi, kör alakú, szorosan záródó lábujjakkal (macskamancs). Erős, telt nyaka nem lehet túl rövid; ferdén ül a vállon, és enyhén ívelt.

Feje: A koponya lapos és széles. Az arcorri rész széles, közepes hosszúságú, és nem hegyesedik ki. Viszonylag kicsi, mandulavágású szemei nem lehetnek entropiumosak (vagyis a szemhéj nem fordulhat befelé). Kicsi, vaskos füleinek a hegye enyhén lekerekített; a fülek felállók, kissé előrefordulok és egymás felé hajlók – ez utóbbi vonásnak köszönhető a kutya jellegzetes, „morcos” arckifejezése. A csau-csau harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 48-56 cm, a szukáké 46-51 cm.

Marmagasság minimum: 46

Marmagasság maximum: 56

Testtömege: 20-27 kg

Szőrzete: A fajtának két szőrzetváltozata van, a kettő közül a hosszú szőrű az ismertebb és elterjedtebb. A hosszú szőrű csau-csau szőrzete dús, egyenes szálú és eláll a testétől. A fedőszőrzet meglehetősen érdes tapintású, míg az aljszőrzet puha és gyapjas. Az átlagosnál hosszabb szőr nő a nyakon (gallér) és a deréktájon. A rövid szőrű csau-csau szőrzete rövid, egyenes szálú, sűrű, dús és elálló. A szőrzetnek bársonyos benyomást kell keltenie, és nem simulhat rá a testre.

Színei: A csau-csau fekete, vörös, kék és krémszínű lehet. Leggyakoribbak a vörös (őzbarna) és a fekete példányok. Nyelve és szájpadlása mindig kékesfekete; ínyének lehetőleg feketének kell lennie. A szemei mindig sötétek.

Alomszáma: 4-6 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A csau-csau nyugodt, méltóságteljes és büszke kutya. Gazdájához és családjához nagyon hűséges, de mindig marad benne némi akaratosság és függetlenség. Igen magabiztos. Éberen figyeli, hogy mi történik körülötte, s a család tagjait és otthonát nagyon meggyőző módon védelmezi a betolakodóktól. Nem hajlandó bárkivel összebarátkozni. Nem finnyás, és ha szükséges, rendkívül bátran tud viselkedni. Nagyon karakteres kutya.

Társas viselkedése: A csau-csau általában kissé domináns módon viselkedik a többi kutyával szemben. A gyerekekkel viszont többnyire jól kijön, feltéve, hogy azok nem próbálják meg bosszantani. A macskákkal és egyéb háziállatokkal nemigen szokott gondja lenni, ha fiatal korában hozzájuk szoktatták. Az idegenekkel szemben tartózkodóan és éberen viselkedik.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A hosszú szőrű csau-csau rendszeres és alapos kefélést igényel, különösen a gubancolódásra hajlamos területeken. A kutyát már egészen fiatalon hozzá kell szoktatni ehhez a szertartáshoz, hogy a kefélés később, felnőttkorában ne váljon komoly erőpróbává. A rövid szőrű csau-csau ápolása jóval egyszerűbb, bár az időnkénti alapos kefélés nála is nélkülözhetetlen, főként a vedlés alatt. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A csau-csaunak olyan gazdára van szüksége, aki nyugodt és higgadt, s akiből természetes tekintély sugárzik. Az ilyen személy mellett a kutya jól fog fejlődni. Az engedelmesség terén nem szabad csodákat várni tőle: ez a kutya születésétől fogva makacs és akaratos. Természetesen sok minden megtanítható neki, de a hosszú foglalkozásokat rosszul tűri. Nevelése során nagyon fontos a következetesség.

Mozgásigénye: A csau-csau igen nyugodt kutya, amely viszonylag kevés mozgással is beéri. Szeret a szabadban lenni, a kertben, ahol kiszemel magának egy nyugodt helyet, és onnan jelez, ha valami szokatlant észlel. Ez a kutya nem fog nyugtalanul fel-alá járkálni. Nyugodtan el lehet vinni hosszabb sétákra, csak arra kell figyelni, hogy meleg időben ne erőltesse túl magát. Nyáron általában az árnyékba húzódik.

Alkalmazásai: Vérmérséklete nem teszi alkalmassá a sportolásra. Ettől azonban nagyszerű társ lehet a csendet és nyugalmat kedvelő emberek számára.

Képek

FCI standard

FCI száma:205
FCI besorolása:V.Spitzek és ősi típusú kutyák
5.Ázsiai spitzek és rokon fajták
FCI standard:205-1999-en.pdf ( 18,45 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 23.
  • 205. számú FCI fajtastandard (1999)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#2) Bekolliadelina
mutat / elrejt | 2011-04-16 15:51

(#4) mikii45 válasza (#) üzenetére
mutat / elrejt | 2011-08-29 22:27

(#5) PannI
2011-12-30 19:55

PannI
A Csau-csau úgy nézki mint egy plüss mackó

(#6) Ritus
2012-01-22 13:30

Ritus
Engem a szürke nyelve taszít

(#7) sztarika
2013-03-07 23:03

sztarika
sziasztok hol lehet veni ? és menyi az árA?

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat