Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Argentin dog | A / FCI 2 | Kutyafajták

Argentin dog

Frissítve: 2010. január 13.6 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Argentína
Eredeti feladata:Önálló vadászkutya nagyobb vadak és ragadozók – főként a puma – vadászatához
Eredeti neve:Dogo Argentino
Angol neve:Dogo Argentino
Eredete:Kilenc fajtából, köztük az angol bulldogból, a spanyol masztiffból és a bullterrierből tenyésztették ki.

Megjelenése

Argentin dog

Teste: Az argentin dog egész teste igen izmos, de különösen a marja és a lágyéka. Mellkasa tágas, hasvonalának legmélyebb pontja a könyök mögött van. Erős háta a mar és a far között enyhén lejtős. Megfelelően fejlett izomzat esetén a gerincnél felülről jól látható barázda húzódik végig. A farok nem ér a csánk alá, és a kutya magasan tartja, de nem görbíti vissza. Lábai egyenesek. A hátsó láb alacsonyan lévő csánkja feltűnően kirajzolódik. Farkaskarom nem megengedett. Az ujjak szorosan záródnak, a mellső mancsokon rövidebbek, mint a hátsókon. Az erős nyak elegáns ívű, feszes lebernyeggel. A nyak izmai annyira erősen fejlettek, hogy teljesen eltakarják a koponya tarkónyúlványát.

Feje: A koponya lekerekített, a pofa vonala enyhén felfelé ível. Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságú. Az ajkak az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógok. A magasan tűzött fülek a fej mellett lógnak. A szemek távol ülnek, tekintetük komoly, mégis eleven. Az argentin dog harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 62-68 cm, a szukáké 60-65 cm.

Marmagasság minimum: 60

Marmagasság maximum: 68

Testtömege: A kanok súlya 40-50 kg, a szukáké 40-45 kg. A szukák az itt feltüntetettnél valamivel nagyobbak és súlyosabbak is lehetnek.

Szőrzete: Az argentin dog szőrzete rövid és viszonylag durva tapintású.

Színei: Ez a kutya mindig fehér, legfeljebb a bőrén lehet néhány kisebb pigmentfolt. A fülek és a szemek között egy kis fekete folt is megengedett, de a másutt előforduló foltok a kiállításokon kizáró oknak számítanak. Az orrtükör mindig fekete, akárcsak az ajkak pereme. A szemhéjaknak nem kell feketének lenniük, de a szemek mindig sötétek.

Alomszáma: 5-7 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Vérmérséklete

Jelleme: Az argentin dog temperamentumos, olykor szilaj kutya, óriási kitartással. Kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, önmagától is sokat követelő, magabiztos viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. A vadászösztön erősen él a fajtában. Noha nem túl érzékeny az időjárásra, rideg tartásra mégsem alkalmas.

Társas viselkedése: Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel, bár nagysága és szilajsága miatt az egészen kicsi gyerekes családok számára valamivel kevésbé megfelelő. Az idegenekkel barátságos, a család barátait örömmel, lelkesen fogadja. Képes lehet jó kapcsolatot kialakítani a macskákkal, valamint az egyéb házi- és haszonállatokkal. Mivel azonban a vadászösztöne könnyen előtörhet, a gazdájának a kutya kicsi korától kezdve sok időt kell a szocializációjára fordítania. Az argentin dog ritkán viselkedik barátságosan más kutyákkal szemben. A kanok szinte mindig dominánsak más kutyákkal és állatokkal szemben, de a szukák is hajlamosak arra, hogy éreztessék fölényüket. E tekintetben a megfelelő nevelés és szocializáció csodákat tehet.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Az argentin dog szőrzetének ápolása nem nehéz feladat. Az elhalt és kilazult szőrszálak a vedlési időszakban egy gumikefe segítségével könnyen eltávolíthatók. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Az argentin dognak következetes, tisztességes és nyugodt nevelésre van szüksége. A szigorú büntetés a kívánttal ellentétes hatást válthat ki. Sok időt kell fordítani a szocializációjára. Bárhová megy is a gazdája, lehetőleg vigye magával a kutyát is, hogy különféle emberekkel, gyerekekkel, kutyákkal és más állatokkal találkozhasson. A fajta általában nem annyira ajánlható tapasztalatlan vagy bizonytalan személyeknek. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle.

Mozgásigénye: A fajta igen energikus, a napi séta nem elég számára; szüksége van a rendszeres, hosszú sétákra is. A kutya mozgásigénye jelentős részét egy nagy, bekerített kertben is ki tudja elégíteni. Alaposan meg kell nevelni, mielőtt megpróbálnák póráz nélkül sétáltatni; ezt vadászösztöne és a más kutyákkal szembeni viselkedése teszi szükségessé.

Alkalmazásai: Az argentin dogot Argentínában ma is eredeti feladatkörében használják, másutt azonban főként társként szolgál olyan családoknál, ahol a házban és a ház körül is bőven akad hely.

Képek

FCI standard

FCI száma:292
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Masztiff típusú kutyák
FCI standard:292-1999-en.pdf ( 36,8 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 28.
  • 292. számú FCI fajtastandard (1999)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) roxy4
mutat / elrejt | 2011-02-14 17:54

(#3) moncka
mutat / elrejt | 2011-05-29 17:08

(#4) kj
2011-12-22 10:35

kj
Nekem most egy rottveiler van de szegény kezd öreg lenni ,és kellene egy igazi ház őrző ,mit érdemes tudni erről a fajtáról,mire kell nagyon odafigyelni? Nagyon tetszik és jó kiállású kutya ,milyen a gyakorlatban ,már mint ház őrzés terén.Ha valaki tud segíteni ebben a kérdésben előre is köszönöm !

(#5) PannI
2011-12-30 20:49

PannI
Az Argentin dog állkapocsa nagyon erős vigyázzat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(#6) Nikike
2012-01-21 15:16

Nikike
Kérek szépen minden kedves embert aki valami információval tud szolgálni erről a fajtáról nagyon megköszönném minnél előbb előre is köszi!!!!

(#7) Roland
2012-01-22 10:52

Roland
Argentin dogot csak jó helyről vegyetek ahol figyelnek a profi tenyésztők arra kit-kivel pároztatnak és így szép,egészséges kutyákat lehet venni amely ha drágább is egy törzskönyv nélkülinél de behozza az árát kevesebbszer lesz beteg,jobb az idegrendszere,szebb kiállású kutya lesz.
Nekem most van a 3. argentin dogom az első egy törzskönyv nélküli kan kutya volt egy évesen fogadtam be nagyon agresszív volt nem lehetett vele sétálni 1év múlva megbolondult.Az akkori tenyésztők azt mondták nem csoda ilyen rossz felmenőktől...
Utána (13)éve megvettem az akkori legjobb kennelből származó szuka kiskutyát amivel soha nem volt gondom.12évet élt
Most 2éves az új szuka megint jó szülőktől(Tolnából)
Jellemzői a két szukának:ellentétben a leírtakkal elég sokat ugatnak a többi már stimmel:mindenkivel barátságos,nagyon jól őrzi a házat (főleg a szukákra jellemző),fázós,bújos,játékos ,édes Ha kiskorátol sok kutyával találkozik akkor nem agressziv velük szemben és nem dominál mindig.
Én csak ajánlani tudom de nem első kutyának!sok mozgás,sok tanítás,és meleg hely kell neki és egy szerető gazdi

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat