Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Argentin dog | A / FCI 2 | Kutyafajták

Argentin dog

Származási hely:Argentína
Eredeti feladata:Önálló vadászkutya nagyobb vadak és ragadozók – főként a puma – vadászatához
Eredeti neve:Dogo Argentino
Angol neve:Dogo Argentino
Eredete:Kilenc fajtából, köztük az angol bulldogból, a spanyol masztiffból és a bullterrierből tenyésztették ki.

Megjelenése

Argentin dog

Teste: Az argentin dog egész teste igen izmos, de különösen a marja és a lágyéka. Mellkasa tágas, hasvonalának legmélyebb pontja a könyök mögött van. Erős háta a mar és a far között enyhén lejtős. Megfelelően fejlett izomzat esetén a gerincnél felülről jól látható barázda húzódik végig. A farok nem ér a csánk alá, és a kutya magasan tartja, de nem görbíti vissza. Lábai egyenesek. A hátsó láb alacsonyan lévő csánkja feltűnően kirajzolódik. Farkaskarom nem megengedett. Az ujjak szorosan záródnak, a mellső mancsokon rövidebbek, mint a hátsókon. Az erős nyak elegáns ívű, feszes lebernyeggel. A nyak izmai annyira erősen fejlettek, hogy teljesen eltakarják a koponya tarkónyúlványát.

Feje: A koponya lekerekített, a pofa vonala enyhén felfelé ível. Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságú. Az ajkak az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógok. A magasan tűzött fülek a fej mellett lógnak. A szemek távol ülnek, tekintetük komoly, mégis eleven. Az argentin dog harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 62-68 cm, a szukáké 60-65 cm.

Marmagasság minimum: 60

Marmagasság maximum: 68

Testtömege: A kanok súlya 40-50 kg, a szukáké 40-45 kg. A szukák az itt feltüntetettnél valamivel nagyobbak és súlyosabbak is lehetnek.

Szőrzete: Az argentin dog szőrzete rövid és viszonylag durva tapintású.

Színei: Ez a kutya mindig fehér, legfeljebb a bőrén lehet néhány kisebb pigmentfolt. A fülek és a szemek között egy kis fekete folt is megengedett, de a másutt előforduló foltok a kiállításokon kizáró oknak számítanak. Az orrtükör mindig fekete, akárcsak az ajkak pereme. A szemhéjaknak nem kell feketének lenniük, de a szemek mindig sötétek.

Alomszáma: 5-7 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Vérmérséklete

Jelleme: Az argentin dog temperamentumos, olykor szilaj kutya, óriási kitartással. Kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, önmagától is sokat követelő, magabiztos viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. A vadászösztön erősen él a fajtában. Noha nem túl érzékeny az időjárásra, rideg tartásra mégsem alkalmas.

Társas viselkedése: Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel, bár nagysága és szilajsága miatt az egészen kicsi gyerekes családok számára valamivel kevésbé megfelelő. Az idegenekkel barátságos, a család barátait örömmel, lelkesen fogadja. Képes lehet jó kapcsolatot kialakítani a macskákkal, valamint az egyéb házi- és haszonállatokkal. Mivel azonban a vadászösztöne könnyen előtörhet, a gazdájának a kutya kicsi korától kezdve sok időt kell a szocializációjára fordítania. Az argentin dog ritkán viselkedik barátságosan más kutyákkal szemben. A kanok szinte mindig dominánsak más kutyákkal és állatokkal szemben, de a szukák is hajlamosak arra, hogy éreztessék fölényüket. E tekintetben a megfelelő nevelés és szocializáció csodákat tehet.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Az argentin dog szőrzetének ápolása nem nehéz feladat. Az elhalt és kilazult szőrszálak a vedlési időszakban egy gumikefe segítségével könnyen eltávolíthatók. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Az argentin dognak következetes, tisztességes és nyugodt nevelésre van szüksége. A szigorú büntetés a kívánttal ellentétes hatást válthat ki. Sok időt kell fordítani a szocializációjára. Bárhová megy is a gazdája, lehetőleg vigye magával a kutyát is, hogy különféle emberekkel, gyerekekkel, kutyákkal és más állatokkal találkozhasson. A fajta általában nem annyira ajánlható tapasztalatlan vagy bizonytalan személyeknek. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle.

Mozgásigénye: A fajta igen energikus, a napi séta nem elég számára; szüksége van a rendszeres, hosszú sétákra is. A kutya mozgásigénye jelentős részét egy nagy, bekerített kertben is ki tudja elégíteni. Alaposan meg kell nevelni, mielőtt megpróbálnák póráz nélkül sétáltatni; ezt vadászösztöne és a más kutyákkal szembeni viselkedése teszi szükségessé.

Alkalmazásai: Az argentin dogot Argentínában ma is eredeti feladatkörében használják, másutt azonban főként társként szolgál olyan családoknál, ahol a házban és a ház körül is bőven akad hely.

Képek

FCI standard

FCI száma:292
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Masztiff típusú kutyák
FCI standard:292-1999-en.pdf ( 36,8 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 06. 19.
  • 292. számú FCI fajtastandard (1999)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat