Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Cikkek

Hogyan tartsunk kutyát, ha allergiások vagyunk a kutyaszőrre?
2022. július 15. 22:46
« Vissza a cikkekhez
A kutyatartás számos örömét kutyások számára nem kell részleteznünk. Ma már számos kutatás irányul az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól, hiszen immun- és idegrendszerünkre, alvás minőségünkre, valamint szív- és érrendszerünkre is jó hatással van. 
Néhány kutyatartó számára azonban sajnos akár egészségügyi problémákhoz is vezethet, hiszen a kutyaszőr allergia manapság egyre gyakoribb. 
Azok számára, akik imádják a kutyákat, de kutyaszőr allergiában szenvednek, érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mi is okozza valójában a tüneteket és hogyan lehet vele együtt élni. Azt talán mind tudjuk, hogy vannak olyan kutyafajták, melyek nem okoznak allergiát. 
Azonban egyéb fajták választása esetén sem kell lemondanunk a kutyatartás örömeiről. Ebben a cikkben segítséget adunk azoknak, akik kutyát tartanak, de allergiások a kutyaszőrre.
 
Mi okozza az allergiát és milyen tünetekkel jár?
Kezdjük talán az alapvető információkkal, melyek ismerete segít majd a tünetek csökkentésében is. Fontos tudnunk, hogy az allergiát nem maga a kutyaszőr váltja ki, hanem a hámsejtekben és nyálban megtalálható fehérjék. 
Ennek hatására a leggyakoribb allergiás tünetek a tüsszögés vagy orrdugulás, az orr- és szemviszketés, köhögés, valamint különböző bőrproblémák, kiütések és viszketés. Ha tehát te is hasonló tüneteket tapasztalsz magadon, érdemes egy allergia vizsgálattal kezdeni a probléma kezelését. 
Ennek segítségével ugyanis megtudhatod, hogy vajon ténylegesen a kutyaszőrre, vagy csak a kutyád által a lakásba behozott növényi pollenekre vagy allergiás. 
 
Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?
Amennyiben a vizsgálat kimutatta, hogy a kutyaszőr okozza az allergiás tüneteket, természetesen dönthetsz úgy, hogy nem tartasz kutyát. Ez azonban nagyon sok ember számára nem elfogadható opció. 
Az ő esetükben tehát vannak olyan alapvető fontosságú dolgok, melyek betartásával érezhetően csökkenthető a tünetek erőssége és gyakorisága. Nézzük meg tehát, hogy mire figyeljünk oda, ha allergiásan tartunk kutyát.
 
Megfelelő gyógyszerek
Első és legfontosabb a kezelőorvossal való konzultáció annak érdekében, hogy egy tényleg hatékony gyógyszeres kezelést rakjon össze számodra. A naponta szedhető tabletta mellett erősebb tünetek esetén érdemes lesz majd egy orr sprayt, valamint szemcseppet is beszerezned napi használatra. 
Ezek segítenek a szemirritáció, valamint az orr nyálkahártya irritációjának és kiszáradásának elkerülésében. Fontos azonban tudni, hogy mindez csak tüneti kezelés – az allergiát ugyanis megszüntetni nem lehet sajnos. 
A gyógyszerek között természetesen vannak olyanok, melyek adott allergiás betegnek jobban vagy éppen kevésbé hatnak – ezt neked kell majd kitapasztalnod. Legyél türelmes és ne add fel akkor sem, ha az első kipróbált gyógyszerek nem segítenek jelentősen.
 
Megfelelő kutyaápolás
A második lépésként érdemes a tüneteket kiváltó tényezőket minimalizálni. Ezek pedig - ahogy azt fent leírtuk – a kutyád hámsejtjeiben megtalálható allergének. 
Hogyan tudod ezeket csökkenteni környezetedben? 
A válasz egyszerű: megfelelő kutyaápolási rutin kialakításával. Ez egyrészt a rendszeres fürdetést és nyírást jelenti majd, amely sajnos nem lesz kutyád kedvence. Ennek ellenére ezt nem tudod elkerülni, hiszen ez az egyik legjobb módja a tünetek csökkentésének. 
Fontos figyelembe venni, hogy ezt érdemes kutya kozmetikusra bízni, hiszen neked allergiásként csak rontani fog a tüneteken, ha hetente fürdeted kutyádat. Emellett érdemes naponta kifésülnöd bundáját, mellyel szintén csökkented a kutyád bundájában található allergének mennyiségét. 
Amennyiben van rá lehetőséged, ezt sem magad végezd, hanem valaki veled egy háztartásban élő. Valamint nagyon fontos, hogy ezt mindenképp a lakáson kívül végezzétek, hogy az allergéneket ne bent szórjátok szét. 
 
Rendszeres takarítás
Végezetül pedig a kutyád bundájából kifésült és mosott allergéneket kell eltakarítanod otthonodból. Ennek érdekében a heti nagytakarítást kell beépítened a rutinodba, mely tartalmazza a porszívózást, felmosást, portörlést is. 
Jó ötlet lehet egy jó minőségű szűrős porszívóra is beruházni, valamint speciális takarítószereket is kipróbálhatsz. Mindezek mellett pedig amennyiben légkondicionálót használsz, az abban található filterek rendszeres cseréjével is csökkentheted a tüneteket.
 
Apró trükkök
A fentiekkel már nagyon sokat teszel a tünetek csökkentése érdekében. Azonban emellett is vannak olyan apró trükkök és tippek, melyeket jó lehet figyelembe venned. 
Amennyiben nemet tudsz rá mondani, csökkentheti az allergiádat, ha nem alszol egy ágyban kutyáddal, nem engeded be a hálószobába, sem fel a kanapéra. 
Ez sokak számára nagy áldozat, de sokat segíthet a helyzeten. Emellett érdemes a rendszeres kézmosást bevezetned, miután saját vagy más kutyusokat simogatsz. Végezetül pedig a gyakori arcmosás is sokat segíthet.
 
Melyek a hipoallergén kutyafajták?
Habár a fenti tanácsok megfogadásával csökkentheted az allergiás tüneteket, sokan mégis inkább hipoallergén kutyát választanának. 
Ezen fajták hipoallergén jellegüket annak köszönhetik, hogy alig hullajtják szőrüket. Ha ez is szóba jöhet számodra, az alábbi listából választva az allergiás tüneteid akár teljesen megszünhetnek még a kutya mellett is. 
Basenji
Szerencsére nem csak a kicsi, hanem közepes és nagy kutyafajták között is találhatunk hipoallergéneket, tehát ilyen szempontból sem kell megalkudnod.
 
Zárszó
Összességében láthatjuk tehát, hogy még abban az esetben sem kell lemondanunk a kutyatartásról, amennyiben kutyaallergiával küzdünk. 
Akár hipoallergén fajta választásával, akár pedig alapos odafigyeléssel kezeled a problémát, a tünetek szerencsére kordában tarthatók.
 
 
 

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat