Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Óriás schnauzer | O, Ó, Ő / FCI 2 | Kutyafajták

Óriás schnauzer

Frissítve: 2010. május 12.0 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Németország
Eredeti feladata:Eredetileg marhaterelő kutyaként alkalmazták, majd felfedezték, hogy kiváló munkakutya.
Eredeti neve:Riesenschnauzer
Angol neve:Giant Schnauzer
Eredete:Őse a közép schnauzer, dog és flandriai pásztorkutyák keresztezésével.

Megjelenése

Óriás schnauzer

Teste: Az óriás schnauzer testének és fejének felépítése megyegyezik a közép schnauzeréval, csak nagyobb és erősebb:
A négyzetes testfelépítésű kutya, amely inkább zömöknek, mint karcsúnak tűnik. Marmagassága közel megegyezik a törzs hosszával. Rövid, kissé ívelt háta enyhén lejt a fara felé. Farka magasan tűzött és felálló. A törpe schnauzer ovális mellkasa a könyökei alá ér, elülső része sima. Hasa mérsékelten felhúzott. Lábai egyenesek, könyökei testhez simulok. Mind a mellső, mind a hátsó lábak ízületei jól kirajzolódnak. Mancsai rövidek, kerekek, szépen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erőteljes nyak nemes vonalban ívelt, feszes, nem ráncos.

Feje: Az erőteljes, nyújtott fej fokozatosan keskenyedik az orr hegyéig, a stop határozottan látható. Az egyenes orrnyereg oldalról nézve a lapos koponyatetővel párhuzamosan fut. Ajkai szorosan záródnak, az állkapocsra simulnak és mindig feketék. Magasan tűzött fülei V alakúak, a fej mellett lógnak. Középnagy szemei ovális alakúak és előrefelé néznek. A harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: 60-70 cm

Marmagasság minimum: 60

Marmagasság maximum: 70

Testtömege: 35-47 kg

Szőrzete: A strapabíró, szálkás szőrű szőrzetnek merev szálúnak és sűrűnek kell lennie. Sűrű aljszőrzettel rendelkezik. A schnauzernek hosszú szakálla és bozontos szemöldöke van. A füleken és a koponya tetején rövidebb a szőr, mint a test többi részén.

Színei: A közép schnauzer mindig egyszínű fekete vagy „só-bors” színű. Utóbbinál a szőrzete sötét és világos szálak egyenletes keveréke, ezüstszürkétől acélszürkéig terjedő összhatással, lehetőleg sötét maszkkal. A fekete schnauzereknek fekete, a só-bors színűeknek szürke az aljszőrzete. Az orr mindig fekete, a szem sötét.

Alomszáma: 8-10 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Temperamentumos és értelmes kutya, józan, szeret tanulni, megbízható, és igen erősen ragaszkodik a családjához. Gazdájához határtalanul hűséges. Figyelmes, éber, eszes, erős, gyors, és nem ijedős. Nem kimondottan barátságos eb, ám nem is elhamarkodott természetű; általában eléggé óvatos, de a célját mindenáron eléri. Rendkívül kitartó. Nem ugat sokat.

Társas viselkedése: Az óriás schnauzer más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együtt tartása általában nem okoz sok gondot; szokás szerint persze itt is fontos az alapos, fiatalkori szocializáció. A gyerekekkel természeténél fogva kedvesen és türelmesen viselkedik. Az idegeneket nem kedveli, velük szemben többnyire óvatos és éber.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A szőrzet minőségétől és a kiállításokon való esetleges részvételi szándéktól függően a közép schnauzer szőrzetét évente kétszer vagy többször kell trimmelni. A meglazult szőrszálakat kézzel vagy tompa végű csipesszel szedegetik ki, hogy helyet teremtsenek az új szőrszálak számára. A megfelelő időben kiszedetett szőrű schnauzer általában nem sok szőrt hullat a lakásban, s hetente csak egyszer kell kefélni. Szükség esetén el kell távolítani a fülben növekvő szőrszálakat – de sohasem nyírással! –, s le kell vágni a talppárnák közti szőrt is. A szőrzet nyírott részeit – a szakállat és a szemöldököt – rendszeresen kell fésülni, hogy ne tapadjanak össze. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Ennek a karakteres fajtának megfelelő nevelésre van szüksége. Ha a tanítása következetes, tisztességes és változatos, azt a kutya is élvezni fogja. Ugyanazt a parancsot azonban nem szívesen hajtja végre egymás után túl sokszor.

Mozgásigénye: Az óriás schnauzer gyakori és sok mozgást igényel, de jól alkalmazkodik a körülményekhez is. Szívesen szaladgál póráz nélkül, szeret apportírozni, úszni és lelkesen fut gazdája mellett. Ha a szabadban levezetheti fölös energiáit, a lakásban nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai: A fajta igazi munkakutya; kíválóan alkalmas egy kísérő-, sport-, munka-, és szolgálati kutya tevékenységeire. Jól teljesít a különféle kutyás sportokra, például az engedelmességi és ügyességi próbákra, illetve a vadászati gyakorlatokra. Utálja azonban az unalmas gyakorlást, és ilyen helyzetben igen csökönyösen viselkedhet.

Képek

FCI standard

FCI száma:181
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
1.Pinscherek és schnauzerek
Munkavizsgára kötelezett.
FCI standard:181-2007-en.pdf ( 183,97 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 06. 19.
  • 181. számú FCI fajtastandard (2007)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Legyen ön az első!

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat