Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Yorkshire terrier | Y / FCI 3 | Kutyafajták

Yorkshire terrier

Frissítve: 2010. január 13.38 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Anglia
Eredeti feladata:Kártevőírtó és társ.
Eredeti neve:Yorkshire Terrier
Angol neve:Yorkshire Terrier
Eredete:Története alig száz esztendős, őse a dandie dinmont, a fekete angol, a skye és a manchester terrier lehetett. A 19. században már nélkülözhetetlen patkányfogó eb volt a yorkshire-i malmokban.

Megjelenése

Yorkshire terrier

Teste: A Yorkshire terrier erős felépítésű, arányos, de kicsiny testű kutya. A hátvonala egyenes, vízszintes, a lábai egyenesek, kerek mancsain fekete karmok nőnek. Farkát valamivel a háta fölé emeli; azokban az országokban, ahol ez megengedett, rendszerint közepes hosszúságúra kurtítják.

Feje: Viszonylag kis feje, és erőteljes stopja van, az arcorri rész pedig büszke, de nem túl hosszú. Jellegzetes, mandulavágású szemei értelmes tekintetűek, a szemhéjak sötéten pigmentáltak. Kicsi, V alakú fülei felmerednek, nem szabadnak lógónak vagy megtörtnek lenniük. A fül felső 1/3-án rövidre nyírják a szőrt.

Marmagassága: 20-25 cm

Marmagasság minimum: 20

Marmagasság maximum: 25

Testtömege: A Yorkshire terrier kicsi kutya, a súlya általában 2-3 kg között van.

Szőrzete: Nagyon hosszú, selymes szőrzete van, a hátán egészen a farkáig futó választékkal. Fényes szőre egyenes, hullámos soha nem lehet.

Színei: A Yorkshire terrier acélkék színű kutya, a fején rozsdabarna szőrzettel (acélkék-cser). A fej barna színezete nem nyúlhat túl a nyakon.

Alomszáma: 3-5 kölyök

Várható élettartama: 10-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: Értelmes, eleven és mozgékony kutya, tele bátorsággal – néha túlzottan is. Erősen kötődik a gazdájához és a családjához, s velük szemben kedves, de olykor makacs is. A Yorkshire terrier kíváncsi és igen éber eb.

Társas viselkedése: A gyerekekkel való kapcsolata zavartalan, ha azok nem kezelik játékszerként, és nem sértik meg a territóriumát. Más kutyákkal szemben olykor eléggé meggondolatlanul viselkedik, de a macskákkal jól kijön, ha fiatal korától kezdve együtt nevelkedett velük. Más háziállatokkal, például a rágcsálókkal már nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel azok e kis terrier természetes zsákmányállatának számítanak. Megfelelő szoktatással azonban e nehézségek is elkerülhetők. Az idegenek érkezését ugatással jelzi, és eltarthat egy ideig, mire elfogadja őket.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A Yorkshire terrier szőrzete igen sok, mindennapos gondozást igényel, ezért nem csoda, hogy e kutyák szőrzetét – főként az ölebként tartottakét – gyakran rövidre nyíratják. A rövid szőr rendben tartása sokkal egyszerűbb, a rendszeres fésülés vagy kefélés is elég állapota megtartásához. A kiállításokon versenyeztetett Yorkshire terrier ápolása jóval több szakértelmet és időt kíván. Az ilyen kutya szőrének állapotát rendszerint úgy óvják, hogy papírhengerekre csavarják fel, és különleges készítményekkel mossák, amelyek segítenek rugalmassága és fénye megőrzésében. A kutya szemébe lógó szőrt általában – szalaggal vagy gumigyűrűvel – hátrakötik.

Tanítása: A Yorkshire terrier gyorsan tanul, ugyanakkor a makacskodásra is hajlamos. Kellő következetességgel és a megfelelő viselkedés jutalmazásával, továbbá szórakoztató és változatos módszerek alkalmazásával elég gyorsan megtanítható az engedelmességre. Sajnos a fajta egy kicsit túlzottan éber, és hajlamos arra, hogy állandóan, ok nélkül is ugasson. Soha nem szabad éberségre biztatni, mivel az csak tovább rontja ezt a helyzetet – inkább arra kell megtanítani a kutyát, hogy néhány rövid vakkantás is elegendő.
Fontos, hogy a gazdája tanítsa, foglalkozzon vele, ez a fajta nem csak ölebnek való.

Mozgásigénye: Ez a kutya mozgásigénye terén remekül alkalmazkodik a családhoz. A lakáson belül és kívül egyaránt mozgékony. Nagyon szeret ásni és hancúrozni. Mérete miatt lakásban is könnyen tartható.

Alkalmazásai: Noha értelmes és mozgékony kutya, az ügyességi foglalkozásokon ritkán találkozni vele. Kisméretű családi kutyának viszont remekül beválik – bár jobb, ha a gyerekek egy kicsit már nagyobbak –, és a kiállításokon is megbecsült, népszerű résztvevő.

Képek

FCI standard

FCI száma:86
FCI besorolása:III.Terrierek
4.Apró méretű terrierek
FCI standard:086-2009-en.pdf ( 136,33 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 07. 22.
  • 86. számú FCI fajtastandard (2003)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) sztr100
2011-01-12 20:03

sztr100
mivel etessük??

(#2) panelka
2011-01-17 16:15

panelka
Mi Acana bárány-almás száraz kaját adunk neki

(#3) roxy4
2011-02-16 17:04

roxy4
Csak annyit akarok kérdezni hogy a kutyám még kicsi ezért akarom még most megtudni hogy ha nem hallgat
arra hogy jöjjön vissza mit csináljak?!

(#4) Erik
2011-03-02 09:59

Erik
Nekem van egy 4 hónapos Yorki-m már most 26 cm magas és 3 kg . Ez normális ?? És fog még nőni ??

(#5) Luci
2011-03-20 13:20

Luci
Lenne egy kérdésem!
Igaz lehet az,hogy ha nem tenyésztőtől veszel kutyát az estleg...lehet hogy sok probléma lesz vele???
Ugyanis én sajnos nemtudom mgefizetni a tenyésztők árait Kérlek adjatok tanácsot!

(#6) csogleig
2011-04-06 18:16

csogleig
Erik:
Nekem van egy 4 hónapos Yorki-m már most 26 cm magas és 3 kg . Ez normális ?? És fog még nőni ??

Igen normális, de benne is van az ismertetőben.

Luci:
Lenne egy kérdésem!
Igaz lehet az,hogy ha nem tenyésztőtől veszel kutyát az estleg...lehet hogy sok probléma lesz vele???
Ugyanis én sajnos nemtudom mgefizetni a tenyésztők árait Kérlek adjatok tanácsot!

Nem hinném, hogy azért mert nem törzskönyvezett több probléma lenne vele (azt leszámítva, hogy valószínűleg kölyök korában nem kapja meg azokat azokat az oltásokat, melyeket egy tenyésztőnél igen)

(#7) kriszta037
2011-05-17 18:40

kriszta037
Helló !
Engem az érdekelne , hogy milyen a standard szín a yorkinál ? A mi kutyánk 2 éves , és a hátán már szinte ezüstszürke a szőre. Ez normális ? Úgy tudom , hogy "idősebb" korára kivilágosodik a szőre . Igaz ez ?
előre is köszi
kiki

(#8) rosemberg válasza kriszta037 (#7) üzenetére
2011-06-11 11:41

rosemberg
Hello

Azt nem tudom mi a standart szín de a mi törzskönyvünkbe acélkék-cser van írva, viszont a kutya gyönyörű ezüstösen csillog szerintem szebb mint sötéten persze ez csak az én elfogult véleményem.

(#9) rosemberg válasza Luci (#5) üzenetére
2011-06-11 12:14

rosemberg
Az lehet hogy nem tudod megfizetni a tenyésztőnek de majd részletekben megfizeted az orvosnak.
Nekem nincs nagy tapasztalatom a tenyésztésben de egy biztos a mi kutyánk törzskönyvezett,nem világhírű kennelben vettük de csakis törzskönyvezettet akartunk. És hiszed vagy nem igen sok telefont el kellett engedni ahoz,hogy találjunk.Volt ahol majdnem megsértődtek amikor kértem a könyvet\\\"10 éve tenyésztek higgyen nekem hogy fajtatiszta meghogy hát törzskönyv nélkül is lehet szeretni \\\" ez igaz mondom de én mégiscsak szeretném a könyvet.
És amikor leviszem sétálni és ott egy másik yorki,ami \\\"nincs törzskönyve de megbízható helyről vettük\\\" akkor örülök hogy törzskönyvezett a mienk mert ami szembe jön velem nem is hasonlít sokszor a fajtára alig van benne 1-2 kg lóg a füle mint a mienknek 4 hónaposan mondom de aranyos mennyi idős 6 hónapos? Nem már 4 éves,és olyan csapzott mintha megrágta volna egy németjuhász,a fogai csámpásan álnak.Nem eszi meg ezt nem eszi meg azt,csont szóba se jöhet mert kiszúrja a belét,elárulom nálunk a csibecomb simán a menü része úgy ropogtatja mint te a bobit igaz közepét ott haggya mert az túl kemény neki de megeszi a tápot is,csak nem egy hétig kell neki ugyanazt adni.
Mondja hogy ez extra mini meg mini,ja mondom jól van.
A méretéről csak annyit,hogy amikor tenyészemle beiratkozáson voltunk ott a papíron van olyan rublika,hogy mini közepes vagy nagy,látta a bíró,hogy vacilálok mit is írjak be és rámszólt.Be ne írjak semmit a yorkinak nincsenek változatai csak yorki van.
Nos bocs ha unalmasra sikerült de kiskutyának mindegyik aranyos a külömbségek felnőtt korban jönnek elő.
Gondold meg és inkább gyűjts még pénzt.
Utoljára szerkesztette: rosemberg, 2011-06-11 12:15

(#10) Toto
2011-06-26 09:36

Toto
sziasztok...en kaptam tegnap este ajandekba egy yorkit es meg eleg sok mindent nem tudok ....alomra raszokik , vagy inkabb pelenkaval tanitsam?...furdetni 9 honaposon meg nem szabad?...milyen mennyisegu etelt es italt kaphat?...koszi

(#11) Toto
mutat / elrejt | 2011-06-28 22:32

(#12) fifi11
mutat / elrejt | 2011-07-05 15:22

(#13) -evo0616-
mutat / elrejt | 2011-07-18 22:00

(#14) Viki-es-Theo
2011-07-23 12:46

Viki-es-Theo
Sziasztok, én a yorkimat 4 és fél éve vettem egy tenyésztőtől,150.000 Ft-ért, törzskönyvvel, láttam az anyukáját is csodálatos kutyus. Viszont az én kiskutyámnak, ami baja csak egy yorkinak lehet minden megvan( az egyik heréje nem szállt le, hörgő szűkületes, patellás, kissé hullámos a szőre, és teljesen ezüst színű lett a kutyus 3 éves korára, a fején megvannak a jellegzetes barnás szinek, de teljesen kivilágosodott, kilóra teljesen megfelelő, mert 2.5 kg, de ezek miatt a problémák miatt tenyésztésre pl teljesen alkalmatlan, és túl is van már a here műtéten, a patellával viszont már elkéstünk. Az orvos azt mondta túl késő megműteni mert már teljesen elkopott, és jelenleg fájdalommentes, de idős korára nagy fájdalmai lesznek.Mindezektől függetlenül nagyon stramm kis kutyus, és rendkívül kiváncsi természetű is Ezektől a problémáktól eltekintve még természetesen csodálatos kutyus és én imádom őt! Létezni sem tudunk egymás nélkül. Csak azért írtam le, mert sajnos tenyésztő, és tenyésztő között is vannak különbségek! De véleményem szerint ez a kutya fajta fantasztikus társ, kedves mindig játékos odaadó, bohóc, aki mellet sosem lehet unatkozni. Van egy kedves ismerősöm, akivek később ismerkedtem meg, és ő tenyésztő. Gyönyörű kiskutyái vannak. Ha valakit igazán érdekel, akkor tudok adni kontaktot! Szép napot yorkisok Viki és Theo

(#15) emo-niki
mutat / elrejt | 2011-07-25 01:49

(#16) Viki-es-Theo
2011-07-26 14:20

Viki-es-Theo
http://yorky.gportal.hu/gindex.php?pg=16092172

http://yorky.gportal.hu/gindex.php?pg=23085199

http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5696

(#17) trixike válasza Viki-es-Theo (#14) üzenetére
2011-08-13 11:34

trixike
Viki-es-Theo:
Sziasztok, én a yorkimat 4 és fél éve vettem egy tenyésztőtől,150.000 Ft-ért, törzskönyvvel, láttam az anyukáját is csodálatos kutyus. Viszont az én kiskutyámnak, ami baja csak egy yorkinak lehet minden megvan( az egyik heréje nem szállt le, hörgő szűkületes, patellás, kissé hullámos a szőre, és teljesen ezüst színű lett a kutyus 3 éves korára, a fején megvannak a jellegzetes barnás szinek, de teljesen kivilágosodott, kilóra teljesen megfelelő, mert 2.5 kg, de ezek miatt a problémák miatt tenyésztésre pl teljesen alkalmatlan, és túl is van már a here műtéten, a patellával viszont már elkéstünk. Az orvos azt mondta túl késő megműteni mert már teljesen elkopott, és jelenleg fájdalommentes, de idős korára nagy fájdalmai lesznek.Mindezektől függetlenül nagyon stramm kis kutyus, és rendkívül kiváncsi természetű is Ezektől a problémáktól eltekintve még természetesen csodálatos kutyus és én imádom őt! Létezni sem tudunk egymás nélkül. Csak azért írtam le, mert sajnos tenyésztő, és tenyésztő között is vannak különbségek! De véleményem szerint ez a kutya fajta fantasztikus társ, kedves mindig játékos odaadó, bohóc, aki mellet sosem lehet unatkozni. Van egy kedves ismerősöm, akivek később ismerkedtem meg, és ő tenyésztő. Gyönyörű kiskutyái vannak. Ha valakit igazán érdekel, akkor tudok adni kontaktot! Szép napot yorkisok Viki és Theo

Viki-es-Theo:
Sziasztok, én a yorkimat 4 és fél éve vettem egy tenyésztőtől,150.000 Ft-ért, törzskönyvvel, láttam az anyukáját is csodálatos kutyus. Viszont az én kiskutyámnak, ami baja csak egy yorkinak lehet minden megvan( az egyik heréje nem szállt le, hörgő szűkületes, patellás, kissé hullámos a szőre, és teljesen ezüst színű lett a kutyus 3 éves korára, a fején megvannak a jellegzetes barnás szinek, de teljesen kivilágosodott, kilóra teljesen megfelelő, mert 2.5 kg, de ezek miatt a problémák miatt tenyésztésre pl teljesen alkalmatlan, és túl is van már a here műtéten, a patellával viszont már elkéstünk. Az orvos azt mondta túl késő megműteni mert már teljesen elkopott, és jelenleg fájdalommentes, de idős korára nagy fájdalmai lesznek.Mindezektől függetlenül nagyon stramm kis kutyus, és rendkívül kiváncsi természetű is Ezektől a problémáktól eltekintve még természetesen csodálatos kutyus és én imádom őt! Létezni sem tudunk egymás nélkül. Csak azért írtam le, mert sajnos tenyésztő, és tenyésztő között is vannak különbségek! De véleményem szerint ez a kutya fajta fantasztikus társ, kedves mindig játékos odaadó, bohóc, aki mellet sosem lehet unatkozni. Van egy kedves ismerősöm, akivek később ismerkedtem meg, és ő tenyésztő. Gyönyörű kiskutyái vannak. Ha valakit igazán érdekel, akkor tudok adni kontaktot! Szép napot yorkisok Viki és Theoszia, yorkit szeretnék venni, sajnos az első tapasztalataink nagyon rosszak, egy kutyust vissza kellet vinnünk, mert a nálunk töltött néhány nap alatt derült ki, hogy nincs minden rendben. Jártam már magát a neten csodás honlappal hirdető tenyésztőnél, de elborzadtunk, milyen körülmények között tartotta a kutyusokat. Most leszűkítve a kört néhány ismertebb tenyésztőnél keresünk kiskutyát, valóban drágábban hirdetik őket, de abban biztam, hogy az ilyen jellegű problémák, amiket felsoroltál, nem fordulhatnak elő....ezek szerint mégis??

(#18) Boszi
mutat / elrejt | 2011-08-14 16:06

(#19) hanog
2012-01-18 07:30

hanog
Üdv!

A kérdésem a következő lenne:
Szeretnénk egy yorkit, ketten lakunk párommal egy lakásban, mindketten dolgozunk hétköznap, táhát olyan fél kilenctől fél ötig a kutyi egyedül lenne otthon. Max az megoldható, hogy dél-egy körül, ebédidőben hazamegyek egy órára. Vállalható-e így ez a kis jószág vagy nagyon megsínylené? Nagyon szeretnénk egyet, de természetesen nem minden áron, hiszen mégis csak egy kis életért felel az ember. De ha megszokja hamar és nem lesz tőle depressziós, vagy van valami átmeneti megoldás amivel szoktatni lehet erre, akkor szeretnénk egy kis ebet.

Köszi a választ!
Gábor

(#20) specikee
2012-01-28 10:21

specikee
Sziasztok! Nekem egy 6 hónapos yorki-keverék kiskutyám van.Amiket itt írtatok, hogy szerintetek törzskönyvvel együtt érdemes venni, mert baja lehet, szerintem nem igaz.Az enyémnek se törzskönyve nem volt, az oltásokat is mi fizettük, ennek ellenére semmi problémája nincs, az orvos is megerősített ebben.Gyönyörűen fejlődik, megeszik mindent, beleértve a csontot is (persze csak a kicsiket,ami a méretéhez illik)sőt ránézésre talán még szebb is, mint a fajtatiszta. Egyébként ezt sok helyen írják, hogy hiába fajtatiszta, a fajtától eltérő tulajdonságokkal rendelkezhet(betegségek, viselkedés)Én úgy gondolom, hogy a törzskönyv nem feltétlenül szükséges(persze ha valaki tenyészteni akar akkor muszáj),tehát ha csak annyi a \'cél\' a kiskutyával, hogy hazavigyük és szeretgessük, akkor én arra szavaznék, hogy nem kell a könyv. Persze ki lehet adni pl 150000Ft-ot egy kutyára, de szerintem semmivel nem lesz jobb, több vagy boldogabb az az ebecske.Mi ingyen kaptuk és ő a család szeme fénye, a mindenünk, könyv nélül.Ők csak szeretetre vágynak és semmi többre.

(#21) ilona
2012-03-08 20:57

ilona
Kérem ki tudna segíteni?

Van egy két éves yorkshire terrier,te sajnos nem szobatiszta mit tudok tenni?
Ha nincs megoldás el kell adni, vagy elvinni,te az nem akarok.

Tisztelettel Ica

(#22) Vivien
2012-03-14 15:22

Vivien
Sziasztok!

Nem tudjátok ,hogy hol lehet venni jó minőségű kutyaruhát?

Előre is köszönöm!
Utoljára szerkesztette: Vivien, 2012-03-14 15:23

(#23) Vivien válasza ilona (#21) üzenetére
2012-03-15 10:12

Vivien
Szia!

Hát csak annyit kell csinálni hogy foglalkozól vele,én pl. ki az udvarra szoktatom az a lényeg hogy amikor felkel az alvásból egyből pisilnie-e kell főleg reggel én ilyenkor kiengedem az udvarra.Én csak ennyit tudok mondani.

(#24) Vivien
2012-03-19 19:26

Vivien
Imádom az ilyen fajta kutyákat!

(#25) Vivien
2012-03-19 19:27

Vivien
))))))))))
Utoljára szerkesztette: Vivien, 2012-03-19 19:29

(#26) Doresz
2012-04-10 16:06

Doresz
szerintem nagyon aranyos ez a kutya!
Van egy könyvem amibe ez volt írva:

Az aprócska yorkshire terrier kölyökkorában
kényelmesen elfér egy tenyérben.,,Hajában\'\'
masnival senki sem gondolná róla,hogy
kedven szórakozása a patkányfogás.


(#27) cookie
2012-04-13 09:39

cookie
A yorki a legjobb kutya a világon!
Hűséges,oda adó,segítő készség!!!
IMÁDOM

(#28) valaki.1999
2012-04-13 15:51

valaki.1999
Azt szeretném kérdezni hogy ezeket a kutyákat hányszor szabad fürdetni egy hónapban? Lécci valaki segítsen.
Előre is köszönöm!!!

(#29) Fanni.Viola válasza sztr100 (#1) üzenetére
2012-12-29 12:46

Fanni.Viola
sztr100:kutyakalyával!

(#30) macsoka
2013-01-10 08:26

macsoka
YORKI NEKEM IS VAN EGY 4 HONAPOS KIS FIU ARI NAGYON ETETÉSE CSAK JUNIOR KAJA EGYENLÖRE EMBERI KAJA NEM ADHATÓ NEKI NE IS TEGYÉTEK .VIZ ÉS JUNIOR KAJA LEHET NEKI FÖT RÉPÁT IS ADNI NEKI KICSIT MINDIG LEGYEN ELÖTTE VIZ EGY MARÉK KAJA ELÉG NEKI ENYÉM 4 HONAPOS 1,30 ÉS NEM HIZLALNI FEL IGEN HA NEM TENYÉSZTÖTÖL VESZED LEHET NEM FAJ TISZTA SOKAN BECSAPJÁK AZ EMBEREKET.IGEN VAN NEKI PELUS ÉS ARRA KEL SZOKTATNI STB DE AJÁLATOS A SPRÉ IS LEKEL FUJNI ÉS CSAK ODA MEGY .FIGYELNI KEL RÁ NAGYON MAKACS IS NA ENNYIT ERRÖL A FÜRDETÉS 7 HONAPOS KORTOL AJÁLOTT .

(#31) macsoka válasza ilona (#21) üzenetére
2013-01-10 08:28

macsoka
EZ A TE HIBÁD HA 2-ÉVESEN NEM SZOKATTAD RÁ EZEK UTÁN NEM IS FOG TÜRD EL SZED FEL HA BECARIK .

(#32) macsoka válasza specikee (#20) üzenetére
2013-01-10 08:29

macsoka
NE ADJ NEKI CSONTOT MERT A BELÜK NEM EGY JAVASOLOM NEKED ÉN MINDENNEK UTÁNA JÁRTAM KITESZED A VESZÉLYNEK

(#33) Blair95 válasza macsoka (#32) üzenetére
2013-01-14 19:12

Blair95
Előbb megtanulhatnál írni mielőtt másnak osztod az észt.

(#34) Blair95 válasza macsoka (#32) üzenetére
2013-01-14 19:14

Blair95
Bocs az off-ért
Utoljára szerkesztette: Blair95, 2013-01-14 19:18

(#35) Samson.1
2013-02-22 14:54

Samson.1
nem is anyaira jó kutya

(#36) szikszaierika
2013-04-29 14:41

szikszaierika
41 éves vagyok ,gyerekkoromban se és soha utána se nem szerettem az állatokat semmiféle pici érzést se keltett bennem egyik sem. A férjem a nagykutyákat szerette azt monta a kutya akkor kutya ha jó erős nagyés nem lakásba való. A macskákat meg egyenesen útálja. Vett az akkor 4 éves fiunknak egy yorki kiskutyát 3hónapos volt a kutya.Azóta a kutya több mint egy éves bent alszik a férjemmel az ágyban jobban szeretjük a kutyát mint a gyerek.Ez a kutya annyira megtudja magát szerettetni hogy én soha nem hittem volna hogy én is ennyire megszeretem.Szerintem nincs vele nagy gond és nagyon értelmes szeretnivaló kutya csak ajánlani tudom bárkinek.

(#37) macsi
2013-05-11 15:26

macsi
Ez a kutya tartható-e kint az udvaron?

(#38) nano
2013-05-26 20:38

nano
Sziasztok kutyások! Van egy három éves Yorky szuka kiskutyánk, amit a kislányomnak vettünk. Egy nagyon kedves családtól vettük, az anyját családtagként tartották. Nincs törzskönyve, de nem is ragaszkodtam hozzá, mivel inkább kutyát szerettünk volna mint könyvet. Egy dolog érdekelt, hogy a kölyök egészséges és szép legyen és ugyanez volt az elvárásom a szülőkkel szemben is. Annak ellenére, hogy a kölyök nem egy neves tenyészetben született, minden oltást és elvárható gondoskodást megkapott. Most 1.7kg-os, tehát kistermetű, gyönyörű, szabályos a színezete és a rajzolata. Eddig a kötelező oltásokon kívül egyszer kötőhártya gyulladással és egyszer bélgyulladással vittük orvoshoz. Minden nyáron egy 2500 km-es autótúrán vesz részt velünk és semmi gond vele, sem az úton sem pedig az idegen környezetben. Azért negatívumként el kell mondanom, hogy válogatós kiskutya, akármit nem lehet a kistermetűeknek adni, mert kényes a gyomruk és ettől lesz bélgyulladásuk. Ezek ellenére egy imádnivaló, tündéri kis csöppség, akit mindenki szeret és ők erre is születtek. Ezt csak azért írtam le, hogy nem a törzskönyv és a mestertenyésztő teszi a kutyát, hanem a gazdi megbecsülése és feltétel nélküli szeretete. Nem fontos milyen fajtájú és honnan származó kutyád van, a tiéd és olyan nincs senki másnak. Sok sikert a kutyát vársárlóknak.

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat