Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Vörös ír szetter | V / FCI 7 | Kutyafajták

Vörös ír szetter

Frissítve: 2008. június 8.2 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Eredeti neve:Irish Red Setter
Angol neve:Irish Red Setter
Eredete:Ír fajta; valószínűleg a legrégebbi szetterféle. Mintegy 200 évvel ezelőtt alakították ki az ír vízispániel, a pointer, a springer spániel, az angol és a gordon szetter segítségével.

Megjelenése

Vörös ír szetter

Tulajdonságai

Leírás:
Szép bundájú, elegáns eb. Feje hosszú, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, mellkasa mély. Lábai párhuzamosak, jó csontozatúak. Szőrzete a fején, a füle hegyén, a mancsán és lábai elülső felületén hullámos, selymes; farkán és végtagjai hátulsó felületén zászlót alkot. Színe mahagónibarna vagy rozsdavörös, ill. égővörös.

Tulajdonságai: Ragaszkodó, kedves, kezes, fogékony.

Alkalmazása: Az angolok legősibb vadat álló kutyája. Különösen a vízi vadászatok során van igazán elemében. Napjainkban főként kedvtelésből tartják.

Marmagasság: kan 65-67 cm, szuka 58-65 cm

Testtömeg: 25-32 kg

Alomszám: 6-8 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

FCI standard

FCI száma:120
FCI besorolása:VII.Vizslák és szetterek
2.Brit és ír vizslák és szetterek
Munkavizsgára kötelezett.
FCI standard:120-2001-en.pdf ( 16,96 kByte)

Forrás

  • Kutya-tár - www.kutya-tar.hu
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) rzsuzsy
2012-02-29 00:38

rzsuzsy
Az ír szetter... tipikusan az a fajta, akibe semmi perc alatt szerelmesek leszünk. Ragaszkodó, kedves, igazi barát, aki rengeteg szeretetet tud adni, viszont ugyanezt cserébe el is várja. Borzasztó érzékeny fajta, megsérteni nem lehet, mert képes sokáig magába roskadni, elvonulni a gazdi elől. Imád játszani, sétálni, szereti a gyerekeket, más állatokkal rendkívűl jól kijön, nekem még a cicáimat is imádja, pedig van belőle 8 Gyönyörű, okos barna szemecskéiből csak úgy árad a szeretet, a gazdi iránti imádat. Ha fél valamitől, szüksége van a gazdájára, ilyenkor szeret odabújni, menedéket keresni, ezért soha ne hagyjuk egyedül!!!! A család első számú kedvence, akivel foglalkozni, törődni, szeretgetni kell a nap 24 órájában. Nem bírja az egyedüllétet, fontos, hogy mindig legyen mellette valaki! Aki igazi barátot szeretne maga mellé, aki szinte szerelemmel szereti, és mindezt viszonozni is tudja, annak kitűnő választás. Milliószor meghálálja a törődést, a gondoskodást. A fajtából eredendően van benne makacsság is, amit tudni kell kezelni, ugyan könnyen tanítható, de haladó kutyásoknak ajánlom elsősorban.

(#2) Evelin
2013-01-04 13:14

Evelin
Szép!
De ennél jobb képet is lehetett volna felrakni!

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat