Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Törpe schnauzer | T / FCI 2 | Kutyafajták

Törpe schnauzer

Frissítve: 2010. május 12.3 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Németország
Eredeti feladata:Kísérő és családi kutya.
Eredeti neve:Zwergschnauzer
Angol neve:Miniature Schnauzer
Eredete:Közepes méretű szálkás szőrű kutyákból alakították ki a századfordulón.

Megjelenése

Törpe schnauzer

Teste: A törpe schnauzer testének és fejének felépítése megyegyezik a közép schnauzeréval, csak a mérete kissebb:
A négyzetes testfelépítésű kutya, amely inkább zömöknek, mint karcsúnak tűnik. Marmagassága közel megegyezik a törzs hosszával. Rövid, kissé ívelt háta enyhén lejt a fara felé. Farka magasan tűzött és felálló. A törpe schnauzer ovális mellkasa a könyökei alá ér, elülső része sima. Hasa mérsékelten felhúzott. Lábai egyenesek, könyökei testhez simulok. Mind a mellső, mind a hátsó lábak ízületei jól kirajzolódnak. Mancsai rövidek, kerekek, szépen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erőteljes nyak nemes vonalban ívelt, feszes, nem ráncos.

Feje: Az erőteljes, nyújtott fej fokozatosan keskenyedik az orr hegyéig, a stop határozottan látható. Az egyenes orrnyereg oldalról nézve a lapos koponyatetővel párhuzamosan fut. Ajkai szorosan záródnak, az állkapocsra simulnak és mindig feketék. Magasan tűzött fülei V alakúak, a fej mellett lógnak. Középnagy szemei ovális alakúak és előrefelé néznek. A harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: 30-35 cm

Marmagasság minimum: 30

Marmagasság maximum: 35

Testtömege: 4-8 kg

Szőrzete: A strapabíró, szálkás szőrű szőrzetnek merev szálúnak és sűrűnek kell lennie. Sűrű aljszőrzettel rendelkezik. A törpe schnauzernek hosszú szakálla és bozontos szemöldöke van. A füleken és a koponya tetején rövidebb a szőr, mint a test többi részén.

Színei: A törpe schnauzer lehet egyszínű fekete, „só-bors”, fekete-ezüst, tiszta fehér is. A só-bors törpe schnauzer szőrzetében sötét és világos szálak keverednek egyenletesen, ezüstszürkétől acélszürkéig terjedő összhatással, lehetőleg sötét maszkkal. A fekete-ezüst kutyáknak fekete szőrük van, ezüstszürke rajzolattal a szemeknél, a torkon, a pofán, a mellkas elülső részén, a mellső lábakon és mancsokon, a hátsó lábak belső oldalán és a farok alatt. Az egyszínű feketénél és a fekete-ezüstnél az aljszőrzet fekete, a só-borsnál szürke, a tiszta fehérnél fehér színű. A fehér törpe schnauzer csak nem régóta elfogadott színváltozat, s még nem is olyan elterjedt, mint a többi. Az orr minden színnél fekete.

Alomszáma: 3-5 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Temperamentumos és értelmes kutya, józan, szeret tanulni, megbízható, és igen erősen ragaszkodik a családjához. A legtöbb más fajtánál nehezebben szokja meg, ha új gazdát kap. Figyelmes, éber és nem ijedős, ezért házőrzőként is alkalmazható.

Társas viselkedése: A fajta jól kijön más állatokkal, s rendkívül türelmes a gyerekekkel, ha megfelelően szocializálták. Az idegenekkel szemben olykor gyanakvó, de a család barátait örömmel üdvözli. Nem kell aggódni a más kutyákkal szembeni viselkedése miatt, bár olykor előfordul, hogy fajtársaival szemben túlságosan is magabiztos.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A szőrzet minőségétől és a kiállításokon való esetleges részvételi szándéktól függően a közép schnauzer szőrzetét évente kétszer vagy többször kell trimmelni. A meglazult szőrszálakat kézzel vagy tompa végű csipesszel szedegetik ki, hogy helyet teremtsenek az új szőrszálak számára. A megfelelő időben kiszedetett szőrű schnauzer általában nem sok szőrt hullat a lakásban, s hetente csak egyszer kell kefélni. Szükség esetén el kell távolítani a fülben növekvő szőrszálakat – de sohasem nyírással! –, s le kell vágni a talppárnák közti szőrt is. A szőrzet nyírott részeit – a szakállat és a szemöldököt – rendszeresen kell fésülni, hogy ne tapadjanak össze. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A törpe schnauzer gyorsan és szívesen tanul. Az alapvető engedelmességi gyakorlatokat könnyen elsajátítja. Ha megbízik a gazdájában, gyorsan és pontosan végrehajtja a tőle kapott utasításokat, de nem szívesen ismételgeti ugyanazt a dolgot. A legtöbbet tisztességes, következetes bánásmóddal lehet elérni nála, s általában a gazdája hangja is pontosan elég a fegyelmezéséhez. A fajtát célszerű kölyökkorában alaposan hozzászoktatni az emberekhez. Nem kell attól tartani, hogy emiatt később mindenkivel barátságos lesz, és az összes arra járó embert lelkesen fogja üdvözölni – ez nem fordulhat elő.

Mozgásigénye: Hihetetlenül sok energiával rendelkezik. Nagyon élvezi az utcai vagy a természetben tett sétákat, csak az a fontos számára, hogy a lehető legtöbbet lehessen a szabadban, s ott nagyokat játsszanak és hancúrozzanak vele.

Alkalmazásai: A törpe schnauzer egykor népszerű patkány- és egérirtó kutya volt, s ha lehetőséget kap rá, szívesen megmutatja, hogy ehhez még ma is ért. Kis mérete ellenére jól teljesít a kutyás sportokban, ha megfelelő irányítást kap hozzá.

Képek

FCI standard

FCI száma:183
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
1.Pinscherek és schnauzerek
FCI standard:183-2007-en.pdf ( 143,22 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 07. 22.
  • 183. számú FCI fajtastandard (2007)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Brigi25
mutat / elrejt | 2011-05-21 11:48

(#2) molnar.emy.lola.
mutat / elrejt | 2011-11-15 14:10

(#3) pepe
2013-03-08 18:56

pepe
ilyet kapok beagle helyet amúgy okosabak a törpe schauzerek
Utoljára szerkesztette: pepe, 2013-03-08 18:56

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat