Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Tibeti masztiff | T / FCI 2 | Kutyafajták

Tibeti masztiff

Frissítve: 2011. június 23.1 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Eredeti feladata:Nyáj- és házőrző kutya.
Eredeti neve:Do-Khyi
Angol neve:Tibetan Mastiff
Eredete:Ősi tibeti fajta. Arisztotelész szerint: „Alighanem a kutya és a tigris kereszteződéséből származik.” Tibeten kívül tulajdonképpen sehol sem honosodott meg igazán.

Megjelenése

Tibeti masztiff

Teste: A tibeti masztiff tiszteletet parancsoló megjelenésű, igen erős testfelépítésű kutya. Testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága. Hátvonala erős és vízszintes, mellkasa széles és mély, a könyöke alá nyúlik. Hátával egy vonalban tűzött farkát járás közben az egyik oldalra görbíti; a farok lógó helyzetben nem érhet a csánk alá. A hátsó lábak igen izmosak, ízületeik szépen kirajzolódnak: a térd hajlott, a sarok alacsonyan van. A lábak hátulról nézve egyenesek. Szorosan zárt ujjú mancsai nagyok és erősek, az ujjak közt szőrösek. A hátsó lábakon farkaskarom is előfordulhat. Válla izmos, szép formájú; széles és erős nyakán gyengén fejlett lebernyeg látható.

Feje: Viszonylag széles, nehéz és erős. A stop határozottan kirajzolódó. Az arcorri rész széles, és minden irányból négyzetes alakúnak tűnik. Orrtükre széles, erősen pigmentált, orrlyukai tágak. Felső ajkai kissé rálógnak az alsókra. Szemei picit ferde metszésűek és igen kifejező tekintetűek. A közepes nagyságú, háromszögletű fülek oldalt tűzöttek és a fej mellett lelógok; amikor a kutya figyel, előrefordítja őket. A tibeti masztiff harapása lehetőleg ollószerű legyen, de a harapófogószerű harapás is elfogadható.

Marmagassága: A kanok marmagassága legalább 65 cm, a szukáké legalább 61 cm.

Marmagasság minimum: 61

Testtömege: A felnőtt kan 50-60 kg súlyú; a szuka valamivel könnyebb.

Szőrzete: A fedőszőrzet dús, félhosszú, testhez simuló, érdes tapintású és merev, míg az alj-szőrzet gyapjas jellegű. Szőrzete gallért alkot a nyakán és a vállán, és egészen a koponya hátsó részéig tart. Combján és farkán igen hosszú, dús szőrzet fejlődik, pofáján, fülein és lábain rövid és sima a szőr, de itt is bőven akadnak hosszabb szálak. A mellső végtagok hátsó oldalán és a hátsó lábak sarkán dús, hosszú szőrzet nő.

Színei: Legjellemzőbb a fekete vagy szürke színű, cserbarna rajzolattal díszített szőrzet. Néha látni egyszínű fekete, szürke vagy arany példányokat is. A cserbarna szín az egészen sötéttől az egészen világosig változó árnyalatú lehet. A mellkason és a lábujjakon lehetnek fehér foltok – de nem túl nagyok. A halvány bézs és krémszínű szőrzet nem elfogadható.

Alomszáma: 9-11 kölyök

Várható élettartama: 9-10 év

Vérmérséklete

Jelleme: A tibeti masztiff nyugodt, méltóságteljes, kiegyensúlyozott kutya, amelyből büszkeség sugárzik. Noha a családjához igen hűséges és odaadó, természetében a tartózkodó vonások és a függetlenség jegyei is jelen vannak. Nagyon érzékeny, és szeret családja közelében lenni. Saját territóriumán belül igen magabiztos. Számára természetes dolog, hogy őrizze a családot és az otthonát – erre biztatni sem kell. Nem ugat sokat, de ha veszélyt érez, kiereszti a hangját. A lakásban általában békésen viselkedik, de a szabadban – ahol nagyon jól érzi magát – időnként meglepően mozgékony. Szőrzete minden időben megfelelő védelmet nyújt. Bármennyire is szeret a szabadban lenni, kifutóban való tartásra nem alkalmas. Testileg és szellemileg is lassan érő kutya.

Társas viselkedése: Ez a kutya nagyon szereti a családját, és rendkívül hűséges. Az összes többi háziállatot „sajátjának” tekinti, és úgy is kezeli. Ha megfelelő volt a szocializációja, feltehetőleg nem lesz gondja a macskákkal, a nyulakkal és az egyéb (kisebb) haszonállatokkal sem. A gyerekekkel szemben igen toleráns, türelmes és óvatos. Idegeneket nem enged be, amíg a gazdája azt nem jelzi, hogy meg lehet bízni bennük. A „birtokán” kívül nem tanúsít territoriális viselkedést, de az idegenekben másutt sem bízik. Előfordul – főként, ha kan –, hogy a többi kutyával szemben domináns módon viselkedik. Ritkán kezdeményez verekedést, de nem is tér ki a más által provokált harc elől.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Ősszel és télen a tibeti masztiff igen dús bundát növeszt, amely a fajtaszabvány szerint nem sok gondozást igényel. Általában elég havonta vagy kéthetente egyszer átfésülni a szőrzetét; ehhez igen ritka és erős fogú fésű szükséges. Tavasszal aztán szinte a teljes aljszőrzetét levedli, ilyenkor elengedhetetlen a naponkénti kefélés. Mérete és súlya alapján nehéz elhinni, hogy ez a kutya nem kimondottan nagyevő.

Tanítása: A tibeti masztiffnak következetes és igazságos nevelésre van szüksége - ezt lehetőleg a nyugodt természetű gazdától kapja meg, akit a kutya nem tud eltántorítani eredeti szándékától, és aki természetes tekintéllyel rendelkezik. A szigorú, túl sokat követelő nevelés nem sokat ér, sőt, akár ronthat is az állat viselkedésén. Ha viszont jól fognak hozzá a tanításához, könnyen megtanulja az új parancsokat, és engedelmes lesz. Nem szívesen teljesít olyan utasításokat, amelyeknek nem látja értelmét.

Mozgásigénye: A tibeti masztiff mozgásigénye átlagos. Egy nagy, bekerített kertben is levezetheti fölösleges energiáját, de mindenképpen ajánlatos rendszeres, hosszú sétákat tenni vele. Örömmel kíséri el gazdáját vidékre vagy az erdőbe, viszont nem nagyon szeret labdákat meg botokat visszavinni. Vigyázni kell, hogy a növekedés időszakában ne terheljék túl a fiatal kutya csontjait, izmait és ízületeit.

Alkalmazásai: Ez az eb kiváló családi kutya, amelynek azonban nagy helyre van szüksége a lakásban és azon kívül is. Természetes feladatának tekinti a család és az otthon védelmét. Független természete miatt a kutyás sportokra nem különösebben alkalmas. Az engedelmességi próbákat sem kedveli, a képzés inkább csak makacsabbá teszi.

Egyéb információk

A tibeti masztiff szőrzete még vizesen is csaknem teljesen szagtalan. A szuka évente általában csak egyszer tüzel.

Képek

FCI standard

FCI száma:230
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Hegyi típusú kutyák
FCI standard:230-2004-en.pdf ( 24,29 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 23.
  • 230. számú FCI fajtastandard (2004)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Bernike
2017-11-22 20:57

Bernike
Az egyik könyvemben azt irják,hogy valaki a tekintetétől is rosszul van.nem értem az ilyent

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat