Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Spanyol dog | S | Kutyafajták

Spanyol dog

Frissítve: 2008. június 9.1 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Eredeti neve:Alano Español
Angol neve:Spanish Alano
Eredete:Minden Dél-Európai és Dél-Amerikai dogszerű kutya ősének számít. 1963-ban látták az utolsó párt egy kiállításon. A fajta kihaltnak számít, 1980-ban azonban visszatenyésztési program kezdődött. Igyekeznek kialakítani egy élénk, mozgékony, egészséges kutyát, amely nem agresszív szükségtelenül, és biztosan beilleszkedik környezetünkben családi kutyaként.

Megjelenése

Spanyol dog

Tulajdonságai

Leírás:
Külső megjelenése, termete és természete kísértetiesen hasonlít a masztiff jellegű kutyákéra. Közepesen nagy termetű atlétikus mozgású igen temperamentumos kutyáról van szó. A középkorból ránk maradt Alanot említő írások mindegyike utal a kutyák páratlan erejére, fizikai teljesítő képességére. Félelmet nem ismerő jellem, vad és önfejű természetű. Ezek a tulajdonságok tették a csordák rettenthetetlen őrévé ezeket a kutyákat. Éberen őrzi a rábízott területet, a legkisebb zajt is észleli, biztosak lehetünk benne, hogy felkutatja az illetéktelen behatolót. Védő ösztöne példátlan, melyet gyakorlott őseitől örökölt. Kifejezetten egygazdás kutya, elmondható róla csak egy ember utasításait fogadja el. A gazda közelében eltűrik az idegen jelenlétét, de folyamatosan felügyeletük alatt tartják azokat. Nem tanácsos ezalatt, semmilyen félreérthető mozdulatot tenni, az Alano ezt támadásnak fogja venni és beveti mindent elsöprő testi erejét. Ez pedig testi épségünkre károsan hathat. A fentiekkel szemben a családjával kedves, ragaszkodó és odaadó. A gazdáját Istenként tiszteli, lesi minden mozdulatát, szinte olvas gondolataiba. A családban felnövekvő gyerekeket testőrként vigyázza. Jaj annak, aki sanda szándékkal közeledik hozzájuk.

Tulajdonságai: Nagy termetű hatalmas erejű kutya. Félelmet nem ismerő jellem, vad és önfejű természetű.

Alkalmazása: Tökéletes őrző-védő kutya, melyre nyugodtan rábízhatjuk javainkat, és azokak így biztonságban is tudhatjuk.

Marmagasság: kan 58–63 cm, szuka 55–60 cm

Testtömeg: 35–45 kg

FCI standard

Az FCI által nem elfogadott fajta.

Forrás

 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) kj
2011-12-22 10:22

kj
Sok jót írnak erről a fajtáról ,szeretném tudni van e az országban aki ezekkel a kutyákkal foglalkozik vagy esetleg tenyészti őket ,esetleg tud e valaki tapasztalatokat megosztani velem, a kutyával kapcsolatosan. Előre is köszönöm!

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat