Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Sarplaninai juhászkutya | S / FCI 2 | Kutyafajták

Sarplaninai juhászkutya

Frissítve: 2010. június 18.1 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Koszovó és Macedónia
Eredeti feladata:Nyáj- és házőrző kutya.
Eredeti neve:Jugoslovenski Ovcarski Pas – Sarplaninac
Angol neve:Yugoslavian Shepherd Dog – Sharplanina
Eredete:Ősi balkáni pásztorkutya. A macedónok egyik pénzérméjén egy sárhegyi fej látható.

Megjelenése

Sarplaninai juhászkutya

Teste: A sarplaninai juhászkutya zömök, igen erős testfelépítésű fajta. Testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága. Mellkasa mély, közepesen hosszú, a könyökökig ér. A mell elülső része széles és izmos. Háta sima és enyhén lejtős, lágyéka széles és izmos, hasa felhúzott. A far szinte észrevétlenül megy át a farokba, amelynek legalább a csánkig kell érnie. A kutya lógatva hordja a farkát, kivéve, amikor éber vagy mozog, ilyenkor ugyanis hátának vonala fölé emelheti. Az erőteljes mellső lábak könyökei a testhez simulnak, a csüdök kissé ferdék. Hátsó lábai egyenesebben állnak, és közelebb vannak egymáshoz, mint a mellsők. A mellső és hátsó lábak párhuzamosak egymással. A mancsok ovális alakúak és erősek.

Feje: A fej alakja és mérete tekintetében is jól illik a testhez; a koponya erősen lekerekített, boltozatos. A szemöldök nem hangsúlyos, és a stop sem feltűnő. A koponya valamivel hosszabb az orrnál. A felső ajak enyhén lelógó, de a száj sarka már szorosan zárt. A fülek V alakúak és lelógók; csúcsuk akár a belső szemzug magasságáig is érhet. A mandulavágású szemek nem lehetnek túlságosan mélyen ülők, sem túlságosan nagyok. Az állat tekintete nyugodt, de nem átható. A sarplaninai juhászkutya harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: Az átlag magasság a kanoknál 62cm, a szukáknál 58 cm. Az 56 cm-nél alacsonyabb kanok és az 54 cm-nél alacsonyabb szukák nem szaporíthatóak.

Marmagasság minimum: 58

Marmagasság maximum: 62

Testtömege: A kanok és a szukák is minimum 30 kg tömegűek.

Szőrzete: A sarplaninai juhászkutya bundájában az igen sűrű és tömött aljszőrzetet hosszú és durva szálakból álló, szinte teljesen sima fedőszőrzet borítja. A szőrszálak a vállon 10-12 cm hosszúságúak; 7 cm-esnél rövidebbek nem lehetnek, legfeljebb csak ott, ahol természetesen is rövid a szőrzet: a fejen, a füleken és a lábak elülső oldalán.

Színei: A leggyakoribb és legkedveltebb színek a palaszürke és a sötétszürke. A többszínű szőrzet és a fehér foltok nem megengedettek, kivéve a mellen és a lábujjakon lévő kisebb fehér pöttyöket, de ezek sem kívánatosak. A szemek sötétek vagy világos gesztenyebarnák. A bőr és a nyálkahártyák sötéten pigmentáltak.

Alomszáma: 5-9 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Ez a fajta igen nyugodt, magabiztos, békés és kiegyensúlyozott természetű. Elég nehéz kihozni a sodrából. A sarplaninai juhászkutya csak nemrég jelent meg a nyugati országokban, miközben származási helyén még mindig eredeti szerepkörében szolgál. Megbízható, megvesztegethetetlen őrzőkutya, anélkül, hogy agresszív vagy türelmetlen lenne. A territórium, a birtok vagy az otthon őrzése és védelme – a családot és a háziállatokat is beleértve – teljesen természetes dolog a számára; erre sem betanítani, sem biztatni nem kell. Nem ugat sokat, ezért ha mégis megteszi, nem árt ellenőrizni az okát. A gazdájához és családjához igen hűséges, és szívesen kimutatja irántuk érzett szeretetét. Nem kell a lakásban tartani, csak az a fontos, hogy elegendő kapcsolata legyen a család tagjaival.

Társas viselkedése: Ha a kutyát megfelelő módon összeszoktatták más háziállatokkal nem okozhat gondot az együttes tartásuk A sarplaninai juhászkutya általában kimondottan domináns módon viselkedik más kutyákkal szemben (akár kanokról, akár szukákról van szó). Az idegeneket vagy megállítja – ehhez a megfélemlítés módszerét alkalmazza –, vagy gond nélkül elfogadja, attól függően hogy miként reagál rájuk a gazdája. A gyerekekkel szemben általában barátságosan viselkedik, függetlenül attól, hogy a „családjába” tartoznak-e.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A lakásban tartott sarplaninai juhászkutya szőrzete sok gondozást igényel; heti egy alapos átkefélés pedig minden esetben ajánlott. A vedlési időszakban naponta kell kefélni. A kutya szőrzete nem gubancolódik össze, és nem is szennyeződik könnyen.

Tanítása: A sarplaninai juhászkutya tanítása során nagyon fontos a nyugalom és a harmónia. Ha őszintén és következetesen bánnak vele, nem fogja megszegni a házi szabályokat. Igen érzékenyen reagál gazdája hanghordozására, sok esetben pusztán azzal is tökéletesen irányítható. Nem szabad vele kiabálni, és nem szabad bántalmazni sem, mivel erre soha nem ad okot. Ez persze nem azt jelenti, hogy vakon engedelmes kutya. Úgy tűnik, először mindig megfontolja, hogy a kapott parancs ésszerű-e. Magabiztossága miatt előfordulhat, hogy úgy dönt, átveszi a falka, azaz a család irányítását – de csak olyankor, ha azt érzi, hogy a családban nincs vagy nincs elegendő irányító erő, illetve ha a gazdája következetlenül és idegesen viselkedik. Egy nyugodt személy, aki tudja, mit csinál, és természetes tekintéllyel rendelkezik, a legjobb tulajdonságokat hozhatja ki ebből a kutyából.

Mozgásigénye: A fajta mozgásigénye meglehetősen nagy. Szeretnek a szabadban lenni, függetlenül attól, hogy milyen az időjárás. A sarplaninai juhászkutya nem való lakásba vagy olyan házba, amelynek csak kis kertje van. Akkor érzi magát a legjobban, ha egy nagy, körülkerített kertben kedvére rohangálhat. Ezen felül azonban gyakran kell hosszú sétára vinni; ilyenkor alkalmazkodik a gazdája tempójához, jól reagál a parancsokra, és mindent megvizsgál, ami csak az útjába kerül.

Alkalmazásai: A sarplaninai juhászkutya nem kedveli a sportokat; őrzőkutyának viszont igen megbízható.

Képek

FCI standard

FCI száma:41
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Hegyi típusú kutyák
FCI standard:041-1980-en.pdf ( 44,13 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 07. 14.
  • 41. számú FCI fajtastandard (1980)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) jules8
2011-01-02 16:33

jules8
A standard a régi, de egyre több a fehér és a világos /karabash/ szín, a kutyák tömegesebbek: kanok 50-65 kg, szuka: 40-55 kg, a magasság is változott: kanok: 75 cm-ig, szukák 70 cm-ig. Római Mandula Kennel
jules8

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat