Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Rövidszőrű magyar vizsla | Magyar fajták / R / FCI 7 | Kutyafajták

Rövidszőrű magyar vizsla

Frissítve: 2010. január 16.7 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Magyarország
Eredeti feladata:Mindenes vadászkutya melyet elsősorban mezei keresésre, az apróvad jelzésére – állására, a lőtt vad elhozására szárazon és vízen, a sebzett apróvad csapázására, ritkábban a néhány órája megsebzett nagyvad után-keresésére is használnak.
Eredeti neve:Rövidszőrű magyar vizsla
Angol neve:Hungarian Short-haired Pointing Dog
Eredete:A magyar vizsla ősei a vándorló magyar törzsekkel kerültek hazánkba. Írásos emlékeket, ábrázolásokat már XVI. századi dokumentumokban is találhatunk. Vadászati jelentősége a XVIII. századtól fokozódott. A XIX. század végén már vizslaversenyeket szerveztek Magyarországon, ahol a magyar vizslák is eredményesen szerepeltek. A fajta fejlődésében ebben az időben valószínűleg fontos szerepet játszott a pointer. Modern, szakszerű tenyésztése 1920-ban kezdődött.

Megjelenése

Rövidszőrű magyar vizsla

Teste: A rövidszőrű magyar vizsla elegáns, ugyanakkor izmos testfelépítésű kutya. Törzsének hossza nagyobb, mint a marmagassága. Háta rövid és egyenes, lágyéka enyhén lekerekített. A farka alacsonyan tűzött; azokban az országokban, ahol ez megengedett, rendszerint háromnegyedére kurtítják. A bordák viszonylag szépen íveltek. A mellkasa legalább könyökéig ér. Mellső lábai egyenesek, a könyöke közel van a testéhez. Hátsó lábainak ízületei mérsékelten erősen kirajzolódók. Mancsai kissé ovális alakúak, szorosan zárt lábujjakkal. Mérsékelten hosszú nyaka
enyhén ívelt, lebernyeg nincs rajta.

Feje: A fajta feje feszes és nemes vonású, enyhén boltozatos koponyával, és a mérsékelten erős tarkónyúlványtól a homlokig húzódó középső barázdával. A stop mérsékelten erős, az orrnyereg egyenes. Az ajkak nem lógnak le. A közepes nagyságú fülek alacsonyan és viszonylag hátul tűzöttek, a pofa közelében – lógnak. Szemei enyhén ovális alakúak és eleven, értelmes tekintetűek. A rövidszőrű magyar vizsla harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 56-61 cm, a szukáké 52-57 cm. Ehhez az értékhez képest mindkét irányban 4 cm eltérés megengedett, feltéve, hogy a kutya testfelépítése arányos marad.

Marmagasság minimum: 52

Marmagasság maximum: 61

Testtömege: 19-24 kg.

Szőrzete: A sima, igen rövid szőrzet a bőrhöz simul. A farok szőrzete hosszabb, a fej és a fülek szőrzete finomabb tapintású.

Színei: A rövidszőrű magyar vizsla mindig egyszínű: a zsemlesárga enyhe árnyalatai, de sohasem barnába hajló. A fajta eredeti neve zsemlesárga magyar vizsla volt. A mellkason és a lábujjakon megjelenő (nagyon) kicsi fehér foltok nem számítanak hibának. Ajkai és szemének peremei barna színűek, a szem színének a szőrzet színével kell harmonizálnia. A világosabb szem nem kívánatos.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A rövidszőrű magyar vizsla értelmes, barátságos, kiegyensúlyozott és sportos kutya. Szeret tanulni, készséges, és mindig nagyon engedelmes is. A gazdájához és családjához hihetetlenül kedves és hűséges. Nagyon szeret apportírozi és úszni, kiváló a szaglása és rendkívül kitartó. Ez a kutya nagyon szeret otthon lenni a család társaságában.

Társas viselkedése: A rövidszőrű magyar vizsla társas viselkedésével csak nagyon ritkán adódnak problémák, ez a kutya remekül megfér a fajtársaival. Ha megfelelő volt a szocializációja, akkor az egyéb háziállatokkal, valamint általában a gyerekekkel is jól kijön. Az ismeretlen látogatók érkezését ugatással jelzi de ennél többet nemigen tesz.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: E kutya szőrzetápolási igénye nagyon csekély. Elég hetente egyszer átkefélni egy erős sörtekefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel dörzsölhetők ki a szőrzetéből az elhalt és kilazult szőrszálak. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Az átlagos rövidszőrű magyar vizslát könnyű nevelni. Elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit kívánnak tőle, és nagyon szeret a gazdája kedvében járni. A hanghordozáson kívül más eszközökkel csak igen ritkán kell fegyelmezni. Ajánlatos vele mindig következetesnek és egyértelműnek lenni.

Mozgásigénye: A rövidszőrű magyar vizsla elsősorban vadászkutya melynek legnagyobb boldogsága minél többet a gazdája mellett lenni. Ha gyakran vadásznak vele akkor edzésben kell őt tartani, hogy jól bírja a hétvégi erőpróbát. Ha házi kutya akkor elég, ha a gazdit elkísérheti napi sétáján.

Alkalmazásai: A rövidszőrű magyar vizsla híres az apportírozó képességéről, a remek szaglásáról és egy sor egyéb tulajdonságáról, amelyek miatt kiválóan alkalmas a vadászatra. Ha ez nem megy a gazdájának, akkor feltétlenül lehetőséget kell biztosítania arra, hogy kutyája rendszeresen szaladgálhasson és játszhasson póráz nélkül is. A legtöbb ilyen kutya imád apportírozni és úszni. Noha nem erre a célra nemesítették ki, a vizsla az engedelmességi próbákon is jól szerepelhet.

Képek

FCI standard

FCI száma:57
FCI besorolása:VII.Vizslák és szetterek
1.Kontinentális vizslák
Munkavizsgára kötelezett.
FCI standard:057-2007-en.pdf ( 316,6 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 07. 22.
  • 57. számú FCI fajtastandard (2000)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Nikike
2012-03-10 13:30

Nikike
de cuki tudna valaki valami információt adni elről a fajtáról?? Előre is köszi NIKi

(#2) Nikike
2012-03-10 13:31

Nikike
de cuki tudna valaki valami információt adni elről a fajtáról?? Előre is köszi NIKi

(#3) Evelin válasza Nikike (#2) üzenetére
2012-08-31 12:03

Evelin
Szia Nikike!
Ha elolvasod az eredetét vagy amit írnak róla akkor megtudod a választ a saját kérdésedre!
Mert ha én leírnám ugyanazt mint a fajta leírása a kutyatárban akkor semmi értelme sem lenne mert akkor is el kéne olvasnod mint a leírás, csak éppen egy hozászolásban!

Üdv: Evelin

(#4) reni777 válasza Nikike (#1) üzenetére
2012-12-11 19:11

reni777
Nekem is tetszenek.
Közepestermetűek kb.55-61 max.66 cm.
Hűségesek,tanulékonyak,barátságosak,játékosak,örökmozgók szeretnek sétálni és kirándúlni.
Eredetileg mindenes vadászkutya volt (vad nyomon követése,jelzése,apportírozása,sebzett vad nyomon követése).Emberekkel,kutyákkal,macskákkal is jól kijönnek.Egészségesek,kb.15 évig élnek.
Csak ajánlani tudom a magyar vizslát.

(#5) Nikica
2013-04-03 12:06

Nikica
Sziasztok!! Nekem ilyen kutyám van és márciusba volt 1 éves!! Ha valaki tapasztalatra vagy információra kiváncsi nyugodtan forduljon hozzám!! Röviden annyit hogy érzékeny fajta nem szabad sokat verni de néha egy kis szigor nem árt mert könnyen a fejünkre nő!! Én nagyon szeretem nagyon okos mint a szivacs olyan agya van és tehetséges agilityban is!! Gyerekek mellé is bátran ajánlom ám házőrzőnek nem igazán mert mindenkit barátsággal fogad !! Nagyon nagy mozgás igénye van és nem való szoba kutyának!! Imád úszni és a gazdájával játszani!! Más kutyákkal jól kijön nincs vele gond!! Pár hete történt hogy mentünk kutyasuliba ami 4 kmre van tőlünk!! futott odáig intenzíven csinálta a suliba a feladatokat, hazáig is futott és otthon még elvárta hogy dobáljam a labdáját! tehát élő példa scak akkor megfelelő választás ha van nagy udvar és gyakran viszik sétálni !!
Utoljára szerkesztette: Nikica, 2013-04-03 12:13

(#6) dominika1218
2013-05-30 20:06

dominika1218
nekem is van ilyen kutyám
néha azért kicsit fel idegesít ,de így is nagyon szeretem

(#7) Bernike
2017-06-07 18:51

Bernike
osztálytársaimnak ilyen van az egyiket fügének hivjak a másikat nemtudom

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat