Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Pumi | Magyar fajták / P / FCI 1 | Kutyafajták

Pumi

Frissítve: 2015. december 7.10 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Magyarország
Eredeti feladata:Juhászkutya, házőrző és kártevőirtó.
Eredeti neve:Pumi
Angol neve:Pumi
Eredete:A XVII-XVIII. Században Magyarországon alakult ki az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik.

Megjelenése

Pumi

Teste: A pumi közepes nagyságú, szögletes testfelépítésű kutya. Marja kiemelkedik a hátrafelé lejtő hátvonalából, hasa pedig felfelé emelkedik. Magasan tűzött farkát felkunkorítva tartja; ha a kölyök kurta farokkal születik, az is elfogadható. Azokban az országokban, ahol megengedett, a hosszú farok kurtítható is. A magasan tűzött nyak közepes hosszúságú.

Feje: Meglehetősen hosszú, egyenes orrnyereggel és igen enyhe stoppal. A közepes nagyságú fülek magasan tűzöttek, felállók, a végük előrehajlik. Szemei kissé ferde metszésűek. A pumi harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 41-47 cm, a szukáké 38-44 cm.

Marmagasság minimum: 35

Marmagasság maximum: 44

Testtömege: 8-13 kg

Szőrzete: Félhosszú szőrzete tincsekben nő; a test egyes részein rövid és durva tapintású, máshol hosszú és gubancos. A rendezetlen megjelenés a fajta egyik sajátossága. Szőre nem nemezesedik.

Színei: A foltos szőrzeten kívül bármilyen színezet elfogadható. Leggyakoribbak a sárgásfehér és a szürke egyedek, bár a fekete, a fehér és a vöröses szín is megengedett. Szemei sötétbarnák.

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Hihetetlenül tevékeny, figyelmes és lelkes kutya, a munkában fáradhatatlan. Nagyon értelmes fajta, igen rövid idő alatt képes megtanulni az új parancsokat. Nem kíméli magát, roppant bátor (néha túlságosan is az), és kiváló házőrző. Szeret ugatni.

Társas viselkedése: A pumi rendkívül élénk természetű eb, igényli a sok mozgást és a hosszú sétákat, szeret a gazdája közelében lenni. Kiváló jelzőkutya, minden neszre felfigyel és hangos ugatással jelzi a betolakodót a gazdájának. Mindig készen áll arra, hogy üldözőbe vegye a rágcsálókat, a nyulakat és a macskákat – ez újabb ok arra, hogy segítsenek a kölyöknek hozzászokni ezekhez az állatokhoz. Intelligens és tanulékony, a kutyás sportokban általában kitűnően szerepel. Nem egy öleb, de a gazdájához nagyon ragaszkodik.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A szőrzetét elég néha-néha átkefélni. A hallójáratokból kézzel célszerű kitépkedni a felesleges szőrszálakat. A kiállításon versenyeztetett pumit általában megnyírják és kefélik – de csak mértékkel.

Tanítása: A pumi tanítása nem különösebben nehéz feladat, mivel elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle, és szeret is tanulni. A városban tartott puminál azonban figyelmet kell fordítani arra, hogy leszoktassák a (felesleges) ugatásról.

Mozgásigénye: Ez a vakmerő és fürge kutya akkor érzi igazán jól magát, ha nagyon sokat mozoghat, ezért nem való olyan személyeknek, akik mindennél többre értékelik a nyugalmas életet. A mindennapos séták mellet rendszeresen lehetőséget kell adni neki arra is, hogy póráz nélkül hancúrozzon. Nem hajlamos a csavargásra.

Alkalmazásai: A pumi szabadtéri életre termett: a legjobban egy vidéki gazdaságban érzi jól magát, ahol teljesen magától értetődően vállal fel egy sor különböző feladatot. A ház őrzését, a baromfik egy csoportban tartását, valamint a kártevőirtást is nyugodt szívvel rá lehet bízni. Ettől függetlenül nyugodtan tartható városban is, ha a gazdája elegendő mozgást és tevékenységet tud biztosítani a számára. Az ügyességi próbákban kiváló eredményeket érhet el, de a jól nevelt pumi az engedelmességi versenyeken sem hagyja cserben a gazdáját.

Képek

FCI standard

FCI száma:56
FCI besorolása:I.Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
1.Juhászkutyák
FCI standard:056-2001-en.pdf ( 518,72 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 28.
  • 56. számú FCI fajtastandard (2000)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Ejfurja
mutat / elrejt | 2011-09-16 14:58

(#2) kentaur888
2011-10-30 20:01

kentaur888
Nekem is van egy 4 hónapos kan pumim! Szultán nevet kapta és nagyon imádom! Rendkívül okos, gyorsan tanul, mikor földig ér a nyelve akkor is játszana még, nem lehet kimeríteni, védi a területét, sokat ugat és imád rámolni az udvaron, ami már a kevésbé jó tulajdonsága. Öt hetesen kaptam és nagyon szeretem, igazi egyéniség!

(#3) Vera
mutat / elrejt | 2011-11-28 13:48

(#4) Nikike
mutat / elrejt | 2011-12-03 13:02

(#5) Gica
2012-02-26 15:40

Gica
Édes de tudja valaki hogy milyen bajai,betegségei lehetnek???
Fontos plz!!

(#6) Éva76
2012-03-12 16:37

Éva76
Sziasztok! Pumi kiskutyát keresek szolid áron,ha valaki tud az kérem írjon e-mailt.bollaeva76@hotmail.com
köszönöm Éva

(#7) Éva76
2012-03-12 16:39

Éva76
Sziasztok! Pumi kiskutyát keresek szolid áron,ha valaki tud az kérem írjon e-mailt.bollaeva76@hotmail.com
köszönöm Éva

(#8) Orchidea
2013-05-14 20:00

Orchidea
Hello!
Nekem nagyon tetszik ez a kutyafajta. Később, remélem, sikerül nekem is hozzájutnom egy ilyen gyönyörűséghez, a leírás alapján illene hozzám.
White Iris

(#9) Bernike
2017-06-11 13:33

Bernike
a magyar pásztorterrier!

(#10) Bernike válasza Nikike (#4) üzenetére
2017-07-03 17:34

Bernike
neked semmi sem tetszik4

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat