Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Puli | Magyar fajták / P / FCI 1 | Kutyafajták

Puli

Frissítve: 2010. január 15.8 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Magyarország
Eredeti feladata:Juhászkutya.
Eredeti neve:Puli
Angol neve:Puli
Eredete:Ázsiai eredetű magyar terelő pásztorkutya. Ősi változata minden valószínűség szerint vándorló, nomád pásztorkodással foglalkozó ősmagyarokkal került a Kárpát-medencébe. Modern típusa a századforduló körül formálódott ki.

Megjelenése

Puli

Teste: A puli közepes termetű, négyzetes felépítésű kutya. A mérsékelten hosszú, izmos nyak simán hajlik át a hát vonalába. Teste kvadrikus, azaz a testének hossza ugyanakkora, mint a marmagassága. A bordák szépen íveltek. Lábai egyenesek, szépen kirajzolódó ízületekkel. Farkát a háta fölé hajlítja, így azt a benyomást kelti, mintha a háta a lágyék fölött felfelé emelkedne.

Feje: Kicsi, finom csontú feje szemből kereknek tűnik, de a széles kerek agy koponya a kívánatos. Az arcorri rész rövidebb, mint a koponya, az orrnyereg mindig egyenes. A stop jól látható. A széles és (lekerekített) V alakú fülek lelógók, a szem vonalából erednek és sokszor magasan tűzöttek. Bozontos szemöldöke alatti mandula vágású szemei értelmes, eleven tekintetűek.

Marmagassága: A kanok marmagassága 40-44 cm, a szukáé 37-41 cm. A megadott értékekhez képest mindkét irányban megengedhető 3 cm eltérés.

Marmagasság minimum: 37

Marmagasság maximum: 44

Testtömege: A kanok súlya 13-15 kg, a szukáké legfeljebb 13 kg.

Szőrzete: A puli szőrzete igen egyedi és nagyon jellegzetes. A felnőtt kutya testét teljesen beborítják az összenemezesedett szőr zsinórjai. A zsinórok a fejen és a lábakon mintegy 3-6 cm hosszúak, a testén a kifejlett szőr a földig ér. Több évig is eltarthat, mire ez a sajátos zsinóros szőrzet teljesen kifejlődik. E legelterjedtebb és legkedveltebb szőrzet mellett más típusok is ismertek – például az, amelynél az állat testét nemezes lapokká összeállt szőr borítja. A kiállításokon az ilyen lemezeket nem mindig tekintik előnyös vonásnak.

Színei: A pulik többsége fekete, de vannak fehér (gyöngyfehér), illetve szürke. Ez a kutya soha nem lehet többszínű, sem csokoládébarna. Igen ritka a maszkos fakó puli, amelynél a pofa fekete színű, a test többi részét pedig más, világosabb színű szőr borítja. A mellén minden színezetnél megengedett némi fehér, feltéve, hogy az nem nagyobb 3 cm-esnél. Az orr fekete, a bőre kékesfekete, kivétel a fehér pulik – az ő bőrük rózsaszín. A fehér puliknál a szem fekete, vagy sötétbarna, a többi színezetnél a szemek lehetnek kávébarnák. A puli szeme soha nem lehet világosbarna.

Alomszáma: 4-7 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A puli értelmes, eleven karakteres kutya. Kiváló házőrző, amely habozás nélkül megvédi családját és otthonát. A családhoz igen hűséges, de a természetben mindig megmarad némi független vonzás. Szeret a szabadban lenni, bármilyen legyen is az idő. Az idegenekkel szemben eleinte tartózkodóan viselkedik, és később sem kedvel meg mindenkit. A jelleme nagyban függ a gazdájától.

Társas viselkedése: A puli általában jól megfér a többi kutyával, s a más háziállatokkal való kapcsolata is csak ritkán okoz gondokat. Rendszerint jól kijön a gyerekekkel is. Hajlamos arra, hogy különösen szoros kapcsolatot alakítson ki a család valamelyik tagjával, aki attól kezdve számíthat a kutya figyelmére és fokozott szeretetére.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A pulikölykök rövid bodros szőrrel jönnek a világra, amely csak egyéves korukban kezd „tincsesedni”. A puha aljszőrzet szálai összeakadnak a durvább tapintású, hosszabb fedőszőrzettel, és ez megindítja a tincsekké összeállás folyamatát. A magától kialakult tincseket kell évente kétszer korrigálni, például a hát és farok találkozásnál. A felnőtt puli sohasem hullatja a szőrét, és egyéves kora után sem kefélni, sem fésülni nem kell, viszont a szőrét gyakran vágni kell, hogy ne botoljon bele. Ahol nemezesedett a szőrzet, ott nem nem foglalkoztak eleget az állat szőrével. Ennek a szőrzetnek fő hátránya az, hogy könnyebben beleakadhatnak az ágak.
Ezt a fajtát csak akkor szabad megfürdetni, ha az valóban feltétlenül szükségessé válik, és akkor is legfeljebb nyáron, ugyanis a sűrű szőrzet néha csak napok alatt szárad meg teljesen. A teljes száradás után is ajánlatos egy napig lakásban tartani. Fiatal korban nem ajánlott a gyakori fürdetés, mert nehezíti a tincsesülést. A száj körüli szőrt valamivel gyakrabban érdemes mosni – és ugyanez érvényes az ágyék és a hasalj szőrére is. Felnőtt korban óvni kell mert hamar megfázáshoz vezet a nagy tömegű nedves szőr. De fürdetés nélkül a fehér színű puli nem marad fehér.
A teljes zsinóros szőrzet általában csak a kutya hároméves korára alakul ki, de még egy további évig is eltarthat, mire a zsinórok mindenütt egyforma hosszúvá válnak. Időnként ellenőrizni kell a kutya szemeit és hallójáratait is.

Tanítása: A puli elég értelmes ahhoz, hogy gyorsan megértse a gazdájától kapott parancsokat, de az már a nevelés során alkalmazott megközelítéstől függ, hogy engedelmeskedik-e azoknak. Ha újra meg újra ugyanazt a parancsot hallja tőlünk, az felerősíti a természete független – és olykor makacs – oldalát. Célszerű foglalkozásokat némi hancúrozással és labdázással vegyíteni, hogy a kutya számára tartósan élvezetesek maradjanak. Ha a gazdája jól reagál e fajta viselkedésére, és főként a helyes viselkedés jutalmazásával neveli kutyáját, akkor rövid idő alatt szinte bármire meg tudja tanítani. A puli – főként, ha kan – elég domináns viselkedésű lehet, ezért a nevelése és tartása során igen következetesnek kell lenni, de ennél is fontosabb a szeretet. Félénk természete miatt tanácsos a kutyát kölyökkorában a lehető legtöbb emberrel összeismertetni, mivel így megelőzhető, hogy az idegenekkel szembeni bizalmatlansága eltúlzottá váljon.

Mozgásigénye: A puli mozgásigénye átlagos, de ahhoz is jól alkalmazkodik, ha néha a megszokottnál rövidebb ideig tart a séta. Ezt a kutyát kegyetlenség unalmas életre kárhoztatni – akkor érzi igazán jól magát, ha kedvére hancúrozhat és játszhat. Ezt – részben a különleges szőrzet miatt – már nézni is nagy élmény. Általában szeret labdázni és apportírozni is.

Alkalmazásai: Megfelelő gazda mellett a puli igen jó eredményeket érhet el egyes kutyás sportokban, például az ügyességi próbákon vagy labdázásban (flyball).

Képek

FCI standard

FCI száma:55
FCI besorolása:I.Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
1.Juhászkutyák
FCI standard:055-2001-en.pdf ( 378,53 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 23.
  • 55. számú FCI fajtastandard (2000)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Evelin
2012-08-31 11:54

Evelin
Nekem nem tetszik!

(#2) reni777
2012-12-11 18:27

reni777
Nekem nagyon tetszik a fehér puli (lenyírva) de sajonos itt nincs olyan kép.
Kölyökként nagyon cukik.Egyébként viszonylag kistermetűek kb. 35-40 max.45 cm (marmagasság).
Barátságosak,tanulékonyak,játékosak,hűségesek,nyugodtak de szeretnek szaladgálni is.
Eredetileg a nyáj terelésére és hajtására használták.Aki vadászkutyát szeretne az vegyen inkább magyar vizslát vagy magyar agarat.Emberekkel,kutyákkal,macskákkal is jól kijönnek.Nem gyakran ugatnak.
Ja és nagyon egészségesek,kb.15 évig élnek.Csak javasolni tudom a pulit.
Utoljára szerkesztette: reni777, 2012-12-11 18:31

(#3) reni777
2012-12-11 18:33

reni777
Aki szeretne többet tudni vagy kérdezni a puliról nyugodtan írjon vagy kérdezzen.

(#4) pabe
2013-01-17 15:52

pabe
Nekünk van egy fehér pulink, és minden nyár elején lenyíratjuk a szőrét. Úgy néz ki mint egy kis bárány.
És nagyon boldog, mikor az új rövid szőrével haza megyünk. Szaladgál, ugat, ugrál, hempereg. Nagyon cuki.

(#5) Petraa válasza reni777 (#2) üzenetére
2013-03-31 11:46

Petraa
Gondolom neked is van! Egyszer voltam egy kutyakiállításon és a puli nyert, mivel csak magyar kutyafajták voltak, és a magyar kutyák közül (sztem) ez a kutya a legszebb!!!!
Utoljára szerkesztette: Petraa, 2013-03-31 11:47

(#6) Kutyusokforever
2015-08-12 14:57

Kutyusokforever
Imááááááááááádom.

Egy fehér szukám van de egyszerűen hihetetlen milyen okos és jól nevelt kutya.

Egyébként az első kommentelőnek üzenem hogy ne a külsőről ítéljen.
Utoljára szerkesztette: Kutyusokforever, 2015-08-12 14:57

(#7) Dragon
2016-04-04 17:52

Dragon
"A puli az Puli"
Tényleg nagyon okos, könnyű tanítani, szinte érti az emberi beszédet. Kiváló jelzőkutya, mellette senki sem jöhet be észrevétlenül, de komoly kárt nem tud a hivatlan vendégben tenni, ezért javasolt mellé egy nagyobb őrkutya (komondor, kuvasz), aki intézkedni is tud. Viszont annál jobb a terelésben, az ősi ösztön még nem veszett ki belőle. Idegenekkel szemben gyanakvó, kutyákkal könnyen barátkozik. Háziállatok mellé is jó választás, szereti társaságukat. Gazdáját imádja, hűséges, nem lehet elhagyni. Szeret mozogni és játszani, igényli a feladatokat.

(#8) Dogspire.com
2018-12-13 13:36

Dogspire.com
Ha valaki még ennél is többet szeretne megtudni a karakterisztikájáról, ápolásáró, a napi étkezési adagokról vagy mondjuk a reklámokról amikben szerepelt a Puli, akkor én javaslom a következő oldalt Puli. Ahhoz, hogy megfelelően döntsetek, még össze is tudjátok hasonlítani másik kutyafajtákkal.

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat