Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Német juhászkutya | N / FCI 1 | Kutyafajták

Német juhászkutya

Frissítve: 2017. február 20.16 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Németország
Eredeti feladata:Alapvetően juhászkutya, de intelligenciájának köszönhetően sok más feladatra is alkalmas.
Eredeti neve:Deutsche Schäferhunde
Angol neve:German Shepherd Dog
Eredete:Egy német lovaskapitány, Max von Stephanitz „alkotta” meg a németalföldi juhászkutyákból valamikor a XIX. században.

Megjelenése

Német juhászkutya

Teste: Törzsének felsővonala a nyak illeszkedési pontjától indul, a magas maron és az egyenes háton keresztül az enyhén csapott farig törés nélkül fut le. A hát kellően hosszú, feszes, erős és jól izmolt. Az ágyék széles, rövid, erős és jól izmolt. A far hosszú és enyhén csapott. Alapját a medence- és keresztcsont képezi. Mellkasa széles az alsó része hosszú és kifejezett. A bordák kellően dongásak.
Farkán dús a szőrzete, legalább a csánkig ér, de a hossza nem haladja meg a hátulsó lábközép felét. Nyugalomban a kutya enyhe ívben hordja. Izgalomban és mozgás közben feljebb emeli de maximum vízszintesig.
Mellső végtagjai oldalról egyenesek, szemből nézve párhuzamosak. Az alkar, amely minden oldalról egyenesnek látszik, száraz és izmos. Hátső végtagjai kissé hátraállítottak, hátulról nézve a végtagok párhuzamosak. Combja erős, izmos. A csánkízület erős és feszes, alatta a hátulsó lábközép függőleges.
Mancsai kerekdedek, jól zártak, domborúak. Nem lehetnek sem túl nyújtottak („nyúlmancs”), sem túl rövidek („macskamancs”). A talppárna kemény, de nem merev. A karmok erősek, sötét színűek.

Feje: Az ék alakú fej hossza nagyjából a marmagasság kb. 40%-a. Nem lehet durva, vagy épp túl finom. Összességében száraz, a fülek között mérsékelten széles. A homlok elölről és oldalról nézve csak enyhén domború. A középbarázda nincs, vagy csak alig látható. Az agykoponya és az arckoponya hosszának aránya közel 50-50%. Az agykoponya szélessége nagyjából megegyezik hosszával. Felülről nézve a fülektől az orr felé fokozatosan keskenyedik. Az állcsont és az állkapocs erőteljes. harapása ollószerű. Az orrhát egyenes, párhuzamos a homlok vonalával. Törés, vagy domborulat az orrháton nem kívánatos. Az orra mindig fekete. Az ajkak feszesek, jól záródnak és sötét színűek.
Szeme közepesen nagy, mandulaformájú, kissé ferde metszésű, nem kidülledő. A szem színe sokszor harmonizál a szőrzet színével, de a sötét szem kívánatosabb.
Középnagy, alapjában széles, magasan tűzött, felálló, előre forduló, a hegyén csúcsban végződő füle van. A két fül tengelye párhuzamos, nem lehet elálló vagy épp befelé bukó. Hiba az előrebicsakló, a laza, billegő és a lógó fül. Mozgás közben, illetve nyugalmi állapotban leengedett fül nem hiba.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 62,5 cm, a szukáké 57,5 cm; ettől az értéktől mindkét irányban 2,5 cm eltérés megengedett.

Marmagasság minimum: 57

Marmagasság maximum: 63

Testtömege: 25-40 kg

Szőrzete: A német juhászkutya három szőrzettípussal ismert:
- A sima félhosszú szőrzet: A német juhászkutya szabályos szőrzete a kemény fedőszőrzet lágyabb aljszőrzettel. A fedőszőr egyenes, durva és a testhez szorosan simulnak. A fejen, beleértve a fülek közötti részt, a végtagok elülső oldala, a mancsok és lábujjak szőrzete rövidebb. A nyakon kissé hosszabb és dúsabb. A lábakon egészen a lábközépig szintén hosszabb. A combokon pedig a szőrzet még hosszabb, ún. nadrágot formál. Csak ez a szőrtípus elfogadott a standard szerint.

- A sima, hosszú szőrzet: Hosszában és a szőrszálak lefutásában tér el az előzőtől. Hosszabb. És sokszor nem egyenes lefutású a szőrszál, és a szőrzet nem simul a testhez. Leginkább a fülek belsejében, a fül mögött, a mellső lábak hátulsó részén a combokon és a farkon hosszabb, dúsabb a szőrzet. Nem kívánatos szőrtípus.

- Hosszú szőrzet: A szőrzet jóval hosszabb mint az előzőekben leírt szőrtípusoknál. Az aljszőrzet hiányzik, a szőrzet laza szerkezetű, sokszor a hát középvonalában választékot képez. Mivel ez a szőrzet kevésbé ellenálló az időjárással szemben, így nem kívánatos, az ilyen szőrzetű egyedek nem tenyészthetőek.

Színei: Színe fekete, vörösesbarnától a barnán és a sárgán keresztül a világosszürkéig terjedő jegyekkel. Egyszínű fekete, ordas sötét foltokkal, fekete nyereggel és maszkkal. Kis fehér mellfolt, vagy kivilágosodott szőrzet a végtagok belső oldalán nem kívánatos, de megengedett. Minden színváltozatnál az orrtükör fekete legyen. A kevés, vagy hiányzó maszk, világos, vagy sárgás szem, világostól a fehérig terjedő jegyek a mellkason és a végtagok belső oldalán, vörös farokvég és világos karmok, az elmosódó színek, mind pigment hibának minősülnek és így is kell őket értékelni. Az aljszőrzet enyhén szürkés árnyalatú.
A fehér szín nem engedélyezett.

Alomszáma: 6-10 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Vérmérséklete

Jelleme: Igen értelmes és munkaszerető fajta. Észreveszi, sőt meg is érti, mi zajlik a környezetében, s természetes feladatának tekinti a családtagok, az otthon és a család tulajdonának védelmét. Rendkívül hűséges, gyengéd, barátságos és magabiztos. Noha a család minden tagjával – a gyerekekkel is – jó viszonyban van. A tenyésztés során az olyan egyedek kiválogatására törekedtek, melyek nagyon hűségesek családjukhoz, de szükség esetén tudnak gazdát váltani. Erre a szolgálati célú képzés során szükség is van, a kutya nem „betegedhet bele” ha új vezetőt kap. Kiváló a szimata. Szőrzete minden időjárásban megfelelő védelmet nyújt, ezért a német juhászkutya nyugodtan tartható ridegen is. Megjegyzendő, hogy társaság tekintetében más kutyák nem helyettesíthetik a gazda szerepét. A német juhászkutya életének központjában a gazda áll, és minden igyekezetével azon van, hogy a kedvében járjon. A fajta nem való olyan embereknek, akik sokat vannak távol otthonról; ha ugyanis nem kap elég figyelmet a gazdájától, úgy érzi, hogy büntetésben van.

Társas viselkedése: A német juhászkutya nagyon jól kijön a gyerekekkel, feltéve, hogy azok tisztelettel bánnak vele. Mindenképpen tudni kell róla, hogy ha a barátokkal folytatott játék eldurvul, ez a kutya a családhoz tartozó gyermekek védelmére kel. Az idegenekkel szemben óvatos, de ha a gazda azt jelzi, hogy minden rendben, akkor nem viselkedik ellenségesen velük. A család barátait lelkesen fogadja. A megfelelően szocializált német juhászkutyának sem fajtársaival, sem más háziállatokkal nem lehet gondja.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A német juhászkutyát rendszeresen át kell kefélni, hogy eltávolítsák az elhalt vagy meglazult szálakat a sűrű, gyapjas aljszőrzetből. A lakásban tartott kutyáknak több gondozásra van szükségük, mint a szabadban élőknek; az előbbiek egész évben folyamatosan vedlenek, bár az elhullatott szőr mennyisége tavasszal és ősszel megnő. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A fajta rendkívül értelmes, szívesen és gyorsan tanul, és élvezettel hajtja végre a parancsokat. Érzékenyen reagál a vele szemben használt hanghordozásra. Ha a nevelés során egyértelműen, őszintén és következetesen bánnak vele, akkor nem okozhat különösebb meglepetéseket.

Mozgásigénye: A német juhászkutyát családi kutyaként tartók gyakran megfeledkeznek arról, hogy ennek az állatnak igen sok mozgásra van szüksége. A kutya sokkal elégedettebb lesz, ha hosszú sétákat tesznek vele, ahol futkoshat, apportírozhat vagy úszhat is. Erre naponta legalább egy órát kell szánni. Ha nem mozgatják, foglalkoztatják eleget, maga keres magának elfoglaltságot, ami nem biztos, hogy gazdi tetszését is elnyeri. Ha jó a kapcsolata a gazdájával, akkor a pórázról elengedve sem kóborol messzire tőle.

Alkalmazásai: Ez az állat nem érzi jól magát, ha nincs mit tennie; a német juhászkutya a világ egyik legnépszerűbb munkakutyája. Használja a rendőrség és a katonaság; kutatási és mentési feladatokban vesz részt, de dolgozik vakvezető és kábítószer-kereső kutyaként is. Emellett jól szerepel az ügyességi és az engedelmességi próbákban is. Kimondottan jó választás az olyan, sportos életmódot élő személyek számára, akik szívesen próbálnak ki újfajta dolgokat a kutyájukkal.
Mivel nagyon családcentrikus, kiválóan alkalmas családi kutyának is.

Képek

FCI standard

FCI száma:166
FCI besorolása:I.Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
1.Juhászkutyák
Munkavizsgára kötelezett.
FCI standard:166-1991-en.pdf ( 28,02 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 04. 15.
  • 166. számú FCI fajtastandard (1991)
  • Vétek Tímea: A német juhászkutya - Standard (Grysycos kennel)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#4) dawn1985
2011-10-03 12:19

dawn1985
Az eredeti neve többesszámban szerepel: Deutsche Schäferhunde helyett Deutscher Schäferhund-ot kellene írni.
Amúgy imádom őket. Az első két kutyám német juhász volt. Azóta sem volt olyan könnyen tanítható értelmes kutyám. Kár hogy sokat vesztett a népszerűségéből.

(#1) sarro9
2011-05-20 21:41

sarro9
Szépek a kutyák Milyen árban vanak a kis kutyák mint a szuka és a kan per darabja legyen szivesekdlyenek viszaválaszolni . Várom a viszajelzést Eléreis kőszőnőm

(#8) bemoc
2011-12-28 20:05

bemoc
Imádni való kutya, soha nem okoz csalódást. Elsö kutyánk a német juhász volt, 6 éve korára lett egy bernáthegyi társa. Ritka élmény volt az elsö pillanattól. Önzetlensége, hüsége, odaadása, ragaszkodása páratlan. A feltétel nélküli és önzetlen szeretet képviselöje. 2 hete halt meg PÖTTY és a családot nagyon megviselte,de azt hiszem a legjobban a társát. A 3 éves, de még olyan kölyök bernáthegyi kutyánk, Foltos hirtelen felnötté vált, a mai napig keresi. Karácsonyra kaptunk 1 németjuhász kölyköt, Huncutot ugyanúgy imádjuk. Nincs összehasonlítás bennünk. Ritka intelligens fajta, bárkinek ajánlom ha biztosítani tudja azt a hatalmas mozgás ígényét ami kis korától benne van.

(#3) kloji
mutat / elrejt | 2011-09-08 13:20

(#6) Doresz
2011-11-27 17:58

Doresz
Mi vettünk egy fajtiszta német juhászkutyát akinek a nagymamája nyomozókutya volt.
csak az volt gond hogy volt családjában egy juhászkutya akit tényleg ilyen feladatra használtak,..és ez vissza ütött a génjeire és pásztor kutya lett szőre:fehér,szürke fekete

(#7) adrian
2011-12-14 23:24

adrian
segitsetek nem tudom mi a baja a kutyámnak! álandoan csak szukol


(#9) Nikike
2011-12-29 19:51

Nikike
Sziasztok! én szeretnék tavasszal 1 kiskutyust elgondolkoztam ezen a fajtán de sajnos nem tudom nem-e bántaná az öcsémet aki tud jó lenne minnél hamarabb választ adni előre is köszi Niki

(#10) Czuczy
2012-01-10 12:31

Czuczy
A német juhász verhetetlen minden téren. Nekem is ilyen fajta az öreglányom, és ő a mindenem. Okos, kedves, engedelmes...csak a kora miatt már rozoga. De az eddigi legjobb kutyánk.♥

(#11) collverda
2012-01-20 15:50

collverda
Heló mindenkinek most regisztráltam nem rég és szeretnék keresni egy vagy több kutya oktatással foglalkozó klubokat, ugyan is van egy Német juhász kutyám akit kellene oktatni,ebben kérnék segítséget(szolnokit).

(#12) Bogi
2012-01-26 20:28

Bogi
Szeretnék eggyet!!

(#13) pityke
2012-02-04 17:38

pityke
nekem kérdésem volna. Lehet 2 kan német juhászt tartani?

(#14) Czuczy
2012-02-09 17:31

Czuczy
Lazán lehet 2 kant tartani, simán összeszoktatható. De marakodásra néha napján számítani kell.

(#15) Evelin
2012-07-24 11:43

Evelin
Sziasztok!
A papámnak volt egy németjuhásza
a Blöki de mikor már kissé öreg volt 9 éves akkor gyorsan evett és
ettöl bélcsavarodása lett ami ilyen idős kutyáknál meg tud jelenni
persze csak akkor ha gyorsan esznek vagy kissé öszerázzák a gyomrukat!
Szegény nem is evett csak egyet kettöt kortyolgattot a vizéből!
Aztán a papám elvitte állatorvoshoz ahol...Elaltatták
A világ legrosszabb érzése volt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pedig úgy szerettük azt a kutyát
Mindenki sírt miatta
ezért azt ajánlom öreg kutyának ne adjunk nagy tálal enni ,kicsi adagba kell nekik adni az ételt ha nem elég nekik az adag akkor várjuk meg míg megeszi és utánna 10-15 percel később jöhet
a másik kicsi adag és így tovább amig a kutya jól nem lakik!De pici korbann is érdemes igy etetni FŐ A BIZTONSÁG!!!!!!!!!! (Ez minden fajtára jellemző!)
Amugy a németjuhász nagyon kedves kutya fajta!
De én GOLDEN RETRIEVER imádó vagyok!
És majd lessz jővőre egy GOLDIM!!!!!!!!!!!!!!!

Remélem tanácsot tudtam adni mindenkinek ,hogy ez a bélcsavarodás megeshet!A bélcsavarodás jelei:
A kutyáknak gyorsan mozog a hasa olyan mintha nem kapna levegőt!
Nem eszik néha iszik egy két kortyot!
És szomorú a tekintette!
Többet pihen a kelleténél!
Ha ezt észleljük azonnal vigyük állatorvoshoz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EvelinUtoljára szerkesztette: Evelin, 2012-07-24 11:46

(#16) Szilveszter
2012-12-07 22:02

Szilveszter
Helo mindenki!
Szerintetek egy 7 hónapos nősténnyel nagy baj ha szánkóthúzatunk?Elbírja úgy is hogy egy középiskolás ül benne, de úgy hogy egy 10 fokos lejtőn nagy a hó kb 5 cm és nincs is kiverve vagyis úgy húzza befelé, hallottam hogy lehet ha lesz valami baja, ezért kérem Tanácsotokat!
Köszi előre is

(#17) pepe
2013-03-22 20:45

pepe
A nagymamámnak volt ilyen kutyája.Egy boxer nevelte. A boxerrel kiállitásokra jártunk.A német juhászal kutyával pedig agiliti versenyekre.
Csak az volt a baj amikor elpusztult a boxer a német juhász nem evett 2 hétig
És a nagymamám 2 méteres kerítését átugrotta
Elajándékoztuk.
A boxer fiait aladtuk
És a német juhászt már a másik gazdája párosztatta.
Utoljára szerkesztette: pepe, 2013-03-22 20:46

(#18) Bernike
2017-06-06 17:28

Bernike
gyönyörű,a nagyszüleimnél volt ilyen keverék és sajnos elpusztult

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat