Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Német dog | N / FCI 2 | Kutyafajták

Német dog

Frissítve: 2010. február 15.4 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Németország
Eredeti feladata:Korábban vadászkutyaként használták nagyobb vadak vadászatához; ma őrkutya és családi kutya.
Eredeti neve:Deutsche Dogge
Angol neve:Great Dane
Eredete:Ősi fajta, származása vitatott; a németek és a dánok egyaránt saját nemzeti kutyájuknak tekintik.

Megjelenése

Német dog

Teste: A dog hatalmas kutya, amelyben a nemes külső robusztus felépítéssel, az erő eleganciával párosul. Testének hossza megegyezik a marmagasságával, bár a szukák teste valamivel hosszúkásabb lehet. A rövid, erős, feszes háton a váll a legmagasabb pont; a lágyék erőteljes és kissé ívelt. A mérsékelten hosszú, magasan tűzött farok vége a csánk alá, de minimum a csánkig ér; a tövénél vastag, majd kihegyesedik. A mellkas széles, és egészen a könyökig ér. A has lágyan ívelt. A hosszú lapocka ferdén áll, a könyökök szorosan a testhez simulnak. A lábak hosszúak, feszesek és függőlegesen állnak. A kerek mancsokon az ujjak rövidek, erősen íveltek, és szorosan egymás mellett helyezkednek el. Az izmos, feszes, gyönyörűen ívelt nyak magasan áll.

Feje: A dog feje hosszú, keskeny és feltűnő. Szögletesnek kell látszania. A stop határozott, a szemöldök jól fejlett. A koponyatető és az egyenes orrnyereg párhuzamos egymással, a koponya és az arcorri rész egyforma hosszúságú. A fej oldalról nézve keskeny, széles orrnyereggel és gyengén fejlett pofaizmokkal. A telt ajkak az orrtól függőlegesen lógnak lefelé. A fül magasan tűzött, és a fej mellett lóg.
Kerek szemei közepes nagyságúak, a szemhéjak feszesek. A tekintetük józan és eleven. A dog harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága legalább 80 cm, a szukáké legalább 72 cm. Felső határ nincs meghatározva, és jobb, ha az állat magassága meghaladja a minimálisan előírt értéket.

Marmagasság minimum: 72

Marmagasság maximum: 90

Testtömege: A dog általában 55-85 kg súlyú, a nagyságától, a nemétől és a testfelépítésétől függően.

Szőrzete: Igen rövid, sűrű, fényes és testhez simuló.

Színei: Háromféle színváltozatban ismert:
- Csíkos: ide tartoznak a sárga és a sárga alapon csíkos egyedek. A sárga dog színe a világos aranysárgától a sötétsárgáig terjedhet, lehetőleg fekete maszkkal. A csíkos egyedek alapszíne ugyanilyen, ám azon erős fekete csíkozás látható.

- Fekete vagy foltos: a fekete dog csillogó fekete, sötét szemmel, esetleg néhány apró fehér folttal. A foltos színváltozatot harlekin néven ismerik. Ezeknél a kutyáknál hófehér alapon fényes fekete foltok láthatók; az egyenetlen szélű foltok a testen elszórva helyezkednek el. Néhány kékes árnyalatú folt is megengedett, de a barnás árnyalat tiltott. A nagyon világos foltozású egyedeknél a hús színű orrtükör és száj szeglet is megengedett. A szemnek lehetőleg barnának kell lennie, azonban elfogadott a kék de nem vízszínű szem is. Az orrnak, a szemek és az ajkak peremének pedig feketén pigmentáltnak.

- Kék: lehetőleg egyöntetű acélkék, sárgás vagy feketés beütés nélkül. Néhány kisebb fehér folt és a világos színű szem megengedett.

- Mentolos: A fekete szőrzete mintegy köpenyként borítja be a kutyát, csak a mell, a nyak, a has, az orrsáv, a lábak és a farok hegye fehér. Előfordul hogy a fekete köpenyben is vannak fehér pettyek.

- Merle: Szürke alapon fekete foltozást jelent. Ezeknél a példányoknál a szukákat be lehet vonni a tenyésztésbe, de a kanokat nem.

Alomszáma: 5-10 kölyök

Várható élettartama: 8-10 év

Vérmérséklete

Jelleme: A dog érző szívű kutya, amely kifejezetten hűséges a gazdájához és a családjához. Igen érzékeny állat, a kemény szavak nagy fájdalmat okoznak neki. Értelmes és kíváncsi, nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott állat benyomását kelti. Kiváló őrkutya, főként a kan – azt mondják, a betörő bejutni még bejuthat egy olyan házba, ahol dog is lakik, de kijutni már nem fog onnan. Gyakran azt hiszi az ember, hogy mélyen alszik, de folyamatosan figyeli a környezetét, bár csak a szemöldökét vonogatja. Ha bármilyen szokatlan esemény történik a másodperc tört része alatt felpattan. Nem nagyon szokott ugatni. Más masztiff jellegű kutyákhoz hasonlóan nem túl érzékeny a fájdalomra, éppen ezért előfordulhat, hogy betegségét vagy sérülését nem veszik észre azonnal. Nem való neki a rideg tartás; az otthon melege és kényelme sokkal jobban illik hozzá. Amennyiben mégis kertben tartjuk fűtött, huzatmentes helyet és puha, kényelmes fekhelyet kell biztosítani számára.

Társas viselkedése: A dog nagyon odaadóan viselkedik a családjával, az idegenekkel szemben rendkívűl bizalmatlan, bár megfelelő szocializációval sokat lehet javítani e viselkedésén. A család barátait lelkesen üdvözli. A házi- és haszonállatokkal, valamint a gyerekekkel általában jól kijön, jóllehet a szocializáció szerepe itt is igen nagy. A fajtársakkal sem szokott gondja lenni, bár egyes kanok szeretik bebizonyítani fölényüket más kanokkal szemben.
Nehéz kihozni a béketűrésből; nagyon sok tényező kell hozzá, de ha ez sikerül, akkor nagyon vigyázni kell vele. A méretéből és tömegéből adódóan veszélyes lehet, hiszen az arca a mi arcunkkal és nyakunkkal van egy magasságban. Ritkán harap, inkább a testtömegét használja; a teljes súlyával ránk nehezedik.
Olyan család ahol gyakoriak a hangos szóváltások és viták, ne vegyenek dogot, mert ezeket nehezen viseli. Mindig a gyengébb fél mellé áll és egyszer azon kaphatjuk magunkat, hogy a gyerekek nevelése közben egy 80 kg-s doggal nézünk farkasszemet! Nyugodt higgadt környezetben tökéletes családi kutya.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Szőrzete nem sok törődést igényel. Vedlés idején gumis kopókesztyűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Puha fekhelyet kell biztosítani a számára, hogy ne alakuljanak ki a testén felfekvések. Az olyan gyorsan növekvő kutyafajtáknak, mint a dog, a fejlődés időszakában sok törődésre van szükségük. Elsőrendű fontosságú a helyes táplálkozás, és az, hogy a testmozgása kiegyensúlyozott és mérsékelt legyen. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A dog igen rövid idő alatt igen nagyra nő, ezért már az egészen kicsi kölyköt el kell kezdeni arra nevelni, hogy ne rángassa a pórázt. Megértő, következetes és harmonikus módon kell nevelni. Nagyon érzékenyen reagál gazdája hanghordozására, gyakran egy barátságos kérés is elegendő ahhoz, hogy megtegye, amit mondanak neki. A szigorú nevelés nem hoz jó eredményeket. A hosszú, egyhangú foglalkozásokat rosszul tűri – ilyenkor elveszíti az érdeklődését. A legjobb eredményeket változatos módszerekkel és a jó teljesítmény jutalmazásával lehet elérni.

Mozgásigénye: A séták alkalmával is keveset mozog ritkán rohangál feleslegesen, többször meggondolja, hogy fusson-e vagy sem. Amennyiben rászánja magát akkor ne kerüljünk az útjába, mert simán keresztül megy rajtunk és annak komoly sérülés lehet a végeredménye. Ritkán csavarog el gazdája mellől, általában a közelében marad. Az eső azonban lerövidítheti a sétákat, mivel ez a kutya többnyire nem kedveli sem az esőt, sem a hideget. Ha elegendő mozgáshoz jut, a szobában rendszerint nyugodtan viselkedik. A dog túl nagy állat a lakóházi lakásokhoz, és a lépcsőmászás sem tesz jót neki.


Alkalmazásai: A dogot ma már szinte kizárólag családi kutyaként tartják, bár vannak olyan példányai, amelyek nagyszerű eredményeket értek el az engedelmességi próbákon. Nagyszerű szaglásának köszönhetően kiváló nyomkereső kutyává nevelhető.

Képek

FCI standard

FCI száma:235
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Masztiff típusú kutyák
FCI standard:235-2002-en.pdf ( 152,06 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 07. 14.
  • 235. számú FCI fajtastandard (2002)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) mercycu
mutat / elrejt | 2011-08-30 16:46

(#2) Nikike
mutat / elrejt | 2011-12-02 21:04

(#3) picimajszika
2012-12-24 20:32

picimajszika
Imádom ezt a kutya fajtát,mint ahogy a nagy kutyákat!! nagyon erős,okos,jószívű,tanulékony kutya fajta. Aki szeretne vagy csak megfordult a fejében hogy venne,bátran ajánlom mindenkinek! Ha elolvastátok köszönöm!
Utoljára szerkesztette: picimajszika, 2012-12-24 20:35

(#4) Vadmacsek
2013-04-19 10:01

Vadmacsek
Teljesen illik Rá a leírás!

Nekünk is ilyen volt, benn a lakásban.
Alapból nem ugat, viszont volt, hogy egy idegen járt éjjel az emeleten, na akkor kieresztette a hangját!
Mire kimentem, a folyosón már nem is volt senki!

Okos, ügyes, szófogadó, kis lustaság!
Imád futkorászni, de az otthoni pihit sem utasítja el! ))
A gyerekek is imádták, hagyta magát simogatni, dögönyözni.

Arra kell figyelni, hogy fejmagasságban legyen Neki a kaja, és evés után kell Neki egy kis szusszanás, ne engedjük egyből rohangálni, mert bélcsavarodós fajta, és ez nem segít Neki!

De aki a nagytestű kutyákat kedveli, annak teljes mértékben ajánlom, hiszen tényleg egy imádni való kutya!
Külsejéből adódóan az idegeneknek ijesztő, de egyébként egy nagyon békés állat.

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat