Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Német boxer | N / FCI 2 | Kutyafajták

Német boxer

Származási hely:Németország
Eredeti feladata:Eredetileg harci kutya volt, később őr- és munkakutyaként alkalmazták.
Eredeti neve:Deutscher Boxer
Angol neve:German Boxer
Eredete:Ősei hatalmas, dogszerű kutyák lehettek. A modern boxer kialakítása a német tenyésztők érdeme: az 1890-es évek elején egy müncheni „boxert” angol bulldoggal kereszteztek.

Megjelenése

Német boxer

Teste: A boxer erős, atletikus felépítésű kutya. Teste feszes, mellső lábai, hátsó lábai, háta és nyaka igen izmosak. Háta széles, erős és izmos, a lehető legrövidebbnek és vízszintesnek kell lennie; a marja azonban kissé kiemelkedhet. A lágyék rövid, széles és erős, a széles far enyhén lejt. A magasan tűzött farkat vidáman felemelve hordja. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkát 8-10 centiméterrel megkurtítják. Mély mellkasa a könyökéig ér. A mellkas mélysége a kutya marmagasságának a felével kell, hogy egyenlő legyen. A bordák szépen íveltek, de nem alkotnak hordószerű mellkast, jócskán hátranyúlnak. Horpasza rövid, feszes és felhúzott. A boxer hosszú, lejtős válla nem lehet túl tömött. Erős, szépen kirajzolódó ízületű lábai egyenesek és párhuzamosak. Kis mancsai előrenéznek, szépen ívelt ujjai szorosan zártak. Nyaka viszonylag hosszú, feszes és izmos, elegáns ívvel hajlik át a hát vonalába. A nyak eredési pontja jól látható.

Feje: Minél feszesebb, annál jobb. A koponya teteje boltozatos, nem lehet sem sima és kerek, sem túl széles. A pofaizmok jól fejlettek, de nem lehetnek kiugrók. Az arcorri résznek ideális esetben közel a koponyáéval megegyező szélességűnek kell lennie. A szemek közti barázda általában határozott, de nem túl mély. A stop jól látható. Az arcorri résznek fele olyan hosszúnak kell lennie, mint a koponya. Az orr hegye valamivel magasabban van az orrnyereg tövénél (kissé „turcsi” az orra). Az alsó állkapocs felfelé görbül, az erősen fejlett felső ajkak rálógnak az alsó ajkakra. Kicsi, vékony fülei magasan tűzöttek és a pofa mellett lógnak. A szemén nem látszhat pislogóhártya. Tekintete hűséget és komolyságot sugároz. A boxer harapása előreharapás. Csukott szájnál nem látszhatnak a fogak.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 57-63 cm, a szukáké 53-59 cm.

Marmagasság minimum: 53

Marmagasság maximum: 63

Testtömege: A kanok általában 30-32 kg súlyúak, a szukák 24-25 kg-ot nyomnak.

Szőrzete: A boxer szőrzete sima és rövid.

Színei: Sárga vagy tigriscsíkos. A sárga a fakósárgától a mély őzbarnáig terjedhet. A tigriscsíkos kutyák élénk alapszínén fekete csíkok húzódnak. A csíkozat lehet egészen halvány és kimondottan erős is – ez utóbbi esetben a kutya szinte feketének látszik. Mindkét színezetnél lehet fehér rajzolat, de az legfeljebb a kutya testfelszínének egyharmadát boríthatja. Mindkét színezetnél kötelező a fekete maszk is. A szemnek minél sötétebbnek kell lennie.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Vérmérséklete

Jelleme: A boxer karakteres, jó kedélyű kutya, egyszerű és tisztességes, ráadásul barátságos is. Nagyon mozgékony és eleven, spontaneitása pedig olykor féktelenné teszi. Nem olyan embereknek való, akik lakásuk minden egyes berendezési tárgyát féltett kincsként őrzik. Észreveszi, hogy mi zajlik a környezetében, és figyelmes is, de nem ugat sokat. Kiegyensúlyozott, magabiztos kutya, akit nehéz zavarba hozni. Nagyon érzékeny azonban a lakásban uralkodó hangulatra, és a kemény szavak felizgathatják. Nagyon szorosan kötődik a családjához. Nem szabad alábecsülni az értelmi képességeit.

Társas viselkedése: A boxer nagyon jól kijön a gyerekekkel, de az egészen kicsi gyerekeket nem árt óvni túlzott szilajságától. A jól nevelt, megfelelően szocializált boxernek nem lehet gondja más kutyákkal vagy háziállatokkal, bár a kan néha szívesen összeverekszik más kanokkal. Meggyőző módon, önszántából védelmezi a lakást és a kertet – ez a természetéből adódik, nem azért van, mert gyanakvó. A család barátait nagy lelkesedéssel üdvözli.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A boxer szőrzete nem igényel sok gondoskodást, elég, ha hetente egyszer átkefélik egy puha sörtéjű kefével. A vedlési időszakban gumikefével vagy gumis kopókesztyűvel távolíthatók el az elhalt és kilazult szőrszálak.

Tanítása: Nagyon értelmes kutya, és mindig szeretne gazdája kedvében járni. Ha kedves, világos és következetes módon foglalkoznak vele, nagyon gyorsan tanul. Ritkán van szükség vele szemben kemény szavakra vagy büntetésre, de nem árt felkészülni arra, hogy ez az állat gyakran okosabb, mint a gazdája gondolná. Célszerű leszoktatni arról a hajlamáról, hogy lelkesedésében felugráljon az emberekre.

Mozgásigénye: A boxer energikus kutya, sok mozgásra van szüksége. Ha már elérte teljes nagyságát, azonnal engedni kell futni. Szeret együtt játszani és hancúrozni más kutyákkal, de szívesen labdázik is a gazdájával vagy annak gyermekeivel. Vadászösztöne alig van, és nem valószínű, hogy messzire távolodna a gazdájától, így póráz nélküli sétáltatása sem okozhat gondokat.

Alkalmazásai: A boxer kiváló társ a sportos családban. A kutyás sportok többségében nagyon jól teljesít, az ügyességi és engedelmességi próbáktól kezdve, a labdázáson (flyball) át, egészen a vadászati gyakorlatokig.

Képek

FCI standard

FCI száma:144
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Masztiff típusú kutyák
Munkavizsgára kötelezett.
FCI standard:144-2008-en.pdf ( 175,63 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2021. 11. 29.
  • 144. számú FCI fajtastandard (2008)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)

© Kutya-tár 2008-2021 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat