Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Nápolyi masztiff | N / FCI 2 | Kutyafajták

Nápolyi masztiff

Frissítve: 2010. november 14.5 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Olaszország
Eredeti feladata:Őrkutya.
Eredeti neve:Mastino Napoletano
Angol neve:Napolitan Mastiff
Eredete:Ősi itáliai fajta. Állítólag a tibeti dogtól származik. Modern változatát 1946-ban fedezték fel újra, valahol a Vezúv környékén.

Megjelenése

Nápolyi masztiff

Teste: A nápolyi masztiff erőteljes, izmos kutya; megjelenése egyszerre rusztikus és fenséges. Bőre laza, ez főként a fején feltűnő. Testének hosszúsága nagyjából 10 százalékkal haladja meg a marmagasságát. Háta oldalról nézve vízszintes és egyenes vonalban fut, csak a marja töri meg egy kicsit; a lágyék és a hát közötti átmenet enyhén lekerekítettnek tűnik. Oldala felhúzott, a széles, izmos far csak enyhén lejtős. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, erős farkát a harmadáig kurtítják. A farkát egyébként járás közben vízszintesen vagy valamivel a háta fölé emelve tartja. Az igen izmos mellkas széles és a könyökig vagy valamivel lejjebb ér. A hosszú, ferde lefutású bordák szépen íveltek, és messze hátranyúlnak. A váll izmos, hosszú és kissé lejtős. A lábak izmosak és erős csontúak, ízületeik szépen kirajzolódnak. Farkaskarom nincs. A mancsok ovális alakúak, igen nagyok, zártak és íveltek; a hátsó mancsok valamivel kisebbek a mellsőknél. A nyak rövid, zömök és izmos; rajta laza lebernyeg látható.

Feje: A masszív, rövid fej szélessége a pofacsontok között mérve valamivel szélesebb, mint amilyen hosszú. A stop határozott, a szemek közti barázda és a tarkónyúlvány is jól látható. Oldalról nézve a koponyatető és a széles orrnyereg párhuzamos lefutásúnak látszik. A négyzetes alakúnak tűnő arcorri rész hossza a fej teljes hosszának az egyharmadát teszi ki. A fajta sajátossága a szemzugtól a száj sarkáig futó bőrredő. A jókora orr oldalról nézve nem nyúlhat az ajkak elé. A húsos, vastag ajkak lelógnak. Szemből nézve a száj sarkai alkotják az ajkak legmélyebben lévő pontját, s innen némi nyálkás bőr is látható. A háromszögletű fülek viszonylag kicsik, a pofa mellett lógnak. A szemek nagyjából kör alakúak, de a fölöttük lévő laza bőr miatt kicsinek és enyhén ovális alakúnak tűnnek. Mélyen ülnek, a szemhéjnak pedig szorosan rájuk kell simulnia. A nápolyi masztiff harapása ollószerű vagy harapófogó-szerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 65-75 cm, a szukáké 60-68 cm.

Marmagasság minimum: 60

Marmagasság maximum: 75

Testtömege: A kanok súlya 60-70 kg, a szukáké 50-60 kg

Szőrzete: A sima szőrzet rövid (legfeljebb 1,5 cm-es), sűrű, testhez simuló és finom tapintású.

Színei: A nápolyi masztiff leggyakrabban kékesszürke színben látható, de elfogadható a szürke, fekete, barna vagy rókavörös szín is. Minden színnél lehet csíkozottság. A mellkason és a lábujjak hegyén néhány fehér folt is megengedett.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 10-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: Megfelelő nevelés esetén a nápolyi masztiff kiegyensúlyozott, csendes és nyugodt kutya lesz. Igen erősen kötődik a gazdájához és a családjához; hozzájuk hűséges és engedelmes. Érzékenyen reagál az otthon hangulatára. Az eddigiek ellenére sem nevezhető könnyen tarthatónak, mivel nagyon bátor, szívós, domináns és magabiztos természetű – ez főként a kanokra igaz. A saját territóriumát elszántan vigyázza, és általában megérzi, hogy a közeledő személy jó vagy rossz szándékú-e. Kiváló őrző-védő kutya. Ha úgy érzi, hogy a család tagjait veszély fenyegeti, vagy a családtagok távollétében hívatlan „látogató” érkezik, azonnal cselekvésbe lendül. Nem alkalmas a kennelben való tartásra. A lakásban kell lennie, az emberek között, ahol részt vehet mindennapi életükben.

Társas viselkedése: A kanok az utcán és a lakásban is domináns módon viselkedhetnek más kutyákkal szemben; a szukák általában kevésbé rámenősek. A nápolyi masztiff a gyerekekkel általában barátságosan viselkedik, feltéve, hogy azok nem bosszantják. Ha fiatal korában kedvező tapasztalatokat szerez a macskákkal és más háziállatokkal, akkor jól megfér velük. A család barátait vidáman üdvözli, de az idegenekkel szemben eleinte védekező módon viselkedik. Nem kedveli a tapintatlan idegeneket; csak akkor megy oda hozzájuk, ha úgy döntött, hogy ezt nyugodtan megteheti.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A nápolyi masztiff szőrzete könnyen rendben tartható. Hetente egyszer elég átkefélni egy gumisörtés kefével; a vedlési időszakban pedig gumikefével vagy masszírozókesztyűvel kell eltávolítani az elhalt vagy meglazult szőrszálakat. Ez a kutya viszonylag gyakran nyáladzik, mivel szájának sarka alacsonyan van, lelógó és nyitott. Lehetőleg a lakás egy huzatmentes, száraz részén legyen a fekhelye, amelynek a felfekvések és a bőrkeményedések kialakulását elkerülendő, puhának kell lennie.

Tanítása: A helyes jellemfejlődéshez a jó genetikai háttér mellett nélkülözhetetlen a megfelelő nevelés és szocializáció is. Ezt a hatalmas kutyát kiegyensúlyozott, őszinte, harmonikus és következetes módon kell nevelni. A legtöbbet egy nyugodt, következetes, természetes tekintéllyel rendelkező gazda hozhatja ki belőle – ám ennek az ellenkezője is lehetséges a nápolyi masztiffot nem szabad bosszantani vagy felizgatni. A fajta nem való kezdő kutyásoknak, sem ideges, elfoglalt, gyengekezű vagy szeszélyes személyeknek. A nápolyi masztiff természetéből adódóan hevesen védelmezi gazdáját, családját és otthonát, vagyis ehhez semmiféle ösztönzésre nincs szüksége. Kölyök- és fiatal korában lehetőleg minél több helyre el kell vinni, hogy pozitív tapasztalatokat szerezhessen a különféle emberekkel, állatokkal és helyzetekkel kapcsolatban, mivel így megbízható ebbé fejlődhet, amely kiszámítható módon reagál a különféle ingerekre. Kicsi korától kezdve arra kell nevelni, hogy ne rángassa a pórázt.

Mozgásigénye: A nápolyi masztiff átlagos mennyiségű mozgást igényel. Szeret játszani és hancúrozni, de az órákig tartó séták nem neki valók. Fiatal korában igen gyorsan nő, ilyenkor ügyelni kell rá, hogy ne mozogjon túlságosan sokat, ne fárassza agyon magát. Fejlődése idején kerülni célszerű a durva játékokat, és lehetőleg biztosítani kell, hogy minden energiáját a megfelelő csontozat és izomzat kifejlesztésére fordítsa. A lakásban ez a kutya már-már lustaságba hajlóan nyugodt.

Alkalmazásai: A nápolyi masztiff igen népszerű társ.

Képek

FCI standard

FCI száma:197
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Masztiff típusú kutyák
FCI standard:197-2003-en.pdf ( 29,49 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 24.
  • 197. számú FCI fajtastandard (2003)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) ambi
mutat / elrejt | 2011-04-12 19:17

(#2) Littlebadgirl
mutat / elrejt | 2011-10-14 12:47

(#3) Nikike
2011-12-02 21:08

Nikike
Nekem is tetszik nade elvinném sétálni meglátna 1 macskát elkezdene futni én meg csak szállnék utána pedig nem vok gyenge de ......

(#4) Beky2530
2013-03-11 20:06

Beky2530
Szerintem nagyon aranyos, de (lusta) túl erős.

(#5) Cuni
2016-02-20 09:58

Cuni
Nápolyi masztiff a kedvenc kutya fajtánk ! Nekünk is volt már nem egyszer , és imádjuk őket . Nálunk a szuka is hatalmas volt , és kimondottan nagyon erős ! Az unoka öcsém a hátán szokott lovagolni , ez is bizonyitja nem csak erősségét , hanem birka türelmét és gyermek szeretetét! Az ember büszkén sétáltatja , nem hiába ez a fajta maga a tökély! Üdv : Adorjánházáról! : Cuni és kislánya Zsanett

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat