Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Nagy svájci havasi kutya | N / FCI 2 | Kutyafajták

Nagy svájci havasi kutya

Frissítve: 2009. július 11.0 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Svájc
Eredeti feladata:Őr- és munkakutya.
Eredeti neve:Grosser Schweizer Sennenhund
Angol neve:Great Swiss Mountain Dog
Eredete:Régi svájci fajta, már a középkorban ismertek ilyen típusú kutyákat.

Megjelenése

Nagy svájci havasi kutya

Teste: A nagy svájci pásztorkutya törzsének hossza 10:9 arányban haladja meg marmagasságát. Hátvonala mérsékelten hosszú, erős és vízszintes, a marja magas és hosszú. Hosszú és széles lágyéka enyhe ívben hajlik lefelé. A viszonylag bozontos farok nyugalomban lelóg, és ilyenkor a csánkig ér. Járás közben megemelkedik, de ilyenkor sem kunkorodhat fel, és nem emelkedhet a hát fölé sem. Hasa enyhén felhúzott és nem túlzottan lekerekített. Mellkasa széles, mély és szépen ívelt. A testhez simuló, izmos vállak hosszúak és ferdén állnak. A felkarcsonttal tompaszöget zárnak be. Izmos lábain jól kirajzolódnak az ízületek. Mancsai erősek, előrenézők, az ujjak szorosan záródnak. A farkaskarmokat el kell távolítani. Erős nyaka mérsékelten hosszú, laza lebernyeg nem lehet rajta.

Feje: Feje erős, de nem túlzottan busa. A koponya lapos, a szemek közti barázda sekély. A koponya és az arcorri rész hossza csaknem azonos, a stop gyenge. Az orrnyereg széles és egyenes; közvetlenül az orrtükör előtt enyhe ív látható rajta. A közepes nagyságú, háromszögletű fülek magasan tűzöttek, a fej mellett lógnak. A mérsékelten nagy szemek nem lehetnek sem kidülledők, sem mélyen ülők, a szemhéjaknak szorosan kell záródniuk. A nagy svájci pásztorkutya harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 65-72 cm, a szukáké 60-68 cm.

Marmagasság minimum: 60

Marmagasság maximum: 72

Szőrzete: A fajta szőrzete durva, drótszerű. A fedőszőrzet szálai mérsékelten hosszúak.

Színei: Az alapszín mindig fekete, cserbarna és szimmetrikus fehér rajzolattal. A fehér szín az orrcsíkra és az arcorri részre, a mancsokra, a szügyre és a farok hegyére korlátozódik. A cserbarna szín mindig a fekete és a fehér szín között található, kivéve a szemek fölötti cserbarna foltokat, amelyeket fekete szőrzet vesz körül. A nyakon egy fehér folt, illetve a fehér gallér még elfogadható. Az orrnak és az ajkaknak feketének kell lenniük; a szemek a mogyoróbarnától a gesztenyebarnáig terjedő színűek lehetnek.

Alomszáma: 5-10 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Nyugodt és kiegyensúlyozott kutya. Barátságos és jó természetű, ugyanakkor kiváló őrkutya is, amely szükség esetén gazdája segítségére siet. Ez természetes adottsága, nem kell tanulnia. A családjával odaadóan viselkedik, idegenek nem tudják megvesztegetni. Szeret dolgozni, és általában eléggé engedelmes. Fiatalabb korában elég hosszú ideig kissé szilaj viselkedésű. Rendszerint csak akkor ugat, ha az feltétlenül szükséges, de ez alól azért vannak kivételek. Nem szabad kifutóban tartani, mert azt bűntetésnekl érzi.

Társas viselkedése: Általában jól tűri a macskák és egyéb háziállatok társaságát, de ehhez persze megfelelő szocializáció is kell. Más kutyákkal gond nélkül megfér, bár a kan néha nyomatékos módszerekkel jelzi a „jelenlétét”. „Megvédi” a család gyermekeit, ha azokat bosszantják. A szívesen látott vendégeket barátságosan fogadja, de azért távolságot tart tőlük. Gazdája távollétében figyelmesen őrzi a házat, de az idegenekhez nem közeledik fenyegetően, és nem is ugatja meg őket.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A fajta szőrzete viszonylag könnyen gondozható. Heti egy átkefélés bőven elég. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálakat erős gumikefével érdemes eltávolítani. A karmait röviden kell tartani. A többi nagy testű kutyához hasonlóan a nagy svájci pásztorkutya esetében is jót tesz, ha a fejlődés végéig korlátozzák a mozgását. Nem szabad hagyni, hogy túlzottan kifárassza magát, ezért ebben az időszakban minimális mértékűre kell csökkenteni a lépcsőzés és a goromba játékok mennyiségét. Jó minőségű táplálékra van szüksége ahhoz, hogy ízületei megfelelően nőjenek és fejlődjenek.

Tanítása: Nem való bárkinek, annak ellenére sem, hogy nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Erős személyisége van, ezért olyan gazdára van szüksége, aki legalább ugyanolyan erős egyéniség. Lehetőséget kell teremteni arra, hogy kiegyensúlyozott módon nőjön fel. Tudnia kell, hol a helye, és elég időt kell kapnia ahhoz, hogy kialakítsa a kötődést a család tagjaihoz. Mindig igazságosan – és persze következetesen – kell bánni vele. A goromba módszerek rossz hatással vannak a jellemére.

Mozgásigénye: A nagy svájci pásztorkutya szereti, ha sok a dolga. Rendszeres, hosszú, póráz nélküli sétákra van szüksége. Általában szeret apportírozni. Nem hajlamos a csavargásra, és tiszteletben tartja a kert határait. Ha a gazdája mondjuk egy hétig nem ér rá vele foglalkozni, a nagy svájci pásztorkutya ehhez is jól alkalmazkodik. Sok térre van szüksége. A lakás vagy a kert nélküli kis ház nem megfelelő környezet a számára.

Alkalmazásai: Értelme és nagy munkaszeretete miatt ez az állat sokoldalú és hűséges munkakutyává nevelhető – ha megfelelő gazda foglalkozik vele. Jó teljesítményt nyújthat az engedelmességi próbákon és az egyéb kutyás sportokban is. Mérete és súlya miatt nem alkalmas az olyan sportokra, mint a vadászati gyakorlatok vagy az ügyességi próbák.

Képek

FCI standard

FCI száma:58
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
3.Svájci hegyi- és pásztorkutyák
FCI standard:058-2002-en.pdf ( 281,97 kByte)

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 24.
  • 52. számú FCI fajtastandard (2002)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Legyen ön az első!

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat