Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Moszkvai őrkutya | M | Kutyafajták

Moszkvai őrkutya

Frissítve: 2011. március 30.0 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Oroszország
Eredeti neve:Moskovskaya Storozhevaya
Angol neve:Moscow Watchdog
Eredete:A kaukázusi juhászkutya, a bernáthegyi kutya és az orosz foltos kopó keresztezésével alakították ki 20. században.

Megjelenése

Moszkvai őrkutya

Teste: A moszkvai őrkutya nagytermetű, erőteljesen masszív felépítésű, fejlett izomzatú kutya. A melle mély, széles és hosszú, elülső része néha kiszögellik a váll-inak, izületek előtt. A kutya marja magas, széles, hosszú, izmos, jól körülrajzolt - különösen a kanok esetében. A marnál lévő magasság kívánatos, hogy nagyobb legyen a keresztcsont magasságánál. A háta egyenes, erős, széles és izmos. A törzs két oldala megközelítőleg egyforma. Az állat dereka rövid, széles, izmos, nem nagyon kidomborodó. A hasa feszes. Nagy, kerek mancsai vannak. Farka magasan tűzött, széles és tömött. Nyugalmi helyzetben a prémszegélye lefelé áll, könnyedén behajlik a végén. Izgalmi állapotban felemelkedik, sarló alakban emelkedik a hátgerinc fölé.

Feje: Koponyája széles, a homlok szintjén kevés domborulattal. Homloka nem előreálló, melyet két részre egy nem nagy hosszanti borozda oszt szét. A pofa némileg rövidebb a homloknál, tompa, plasztikus. Párhuzamos vonalban van a homlokkal, vagy könnyedén felhúzott. Határozott a szemöldök íve, az orrcimpája nagy és fekete. A háromszög alakú fülei az elülső szélükkel a fejhez simulnak. A tövüknél zömökek, sötét színűek. Szemei nem nagyok, sötétek, kerek formájúak, előre tekintők. A szemhéjak feketék és szárazak. Fogai testesek, fehérek, szorosan egymáshoz zárulnak, teljes épségben 42 foga van a kutyának. A metszőfogak egy síkban helyezkednek el a tövüknél. Harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 68-78 cm, a szukáknak 66-73 cm.

Marmagasság minimum: 66

Marmagasság maximum: 78

Testtömege: 50-70 kg

Szőrzete: A szőrzet erős és vastag, szorosan a testhez simuló, sűrű, jól fejlett aljszőrzettel. A fejen és az elülső oldalon a szőrzet rövidebb és testhez simuló. A nyakon erősen fejlett, különösen a kanoknál. Itt sörény látható a fülek mögött. A lábszárak hátsó felületén és a farkon hosszabb a szőrzet. Megengedett a csekély hullám a szőrzetben, vagy a hátsó végtagoknál.

Színei: Fehér és rőt vörös, fehér és szürkésbarna, fehér és vörösesbarna, foltokkal. Jobbnak tartott a „teljes kabát”, ekkor fehér a mell, a gallér, a mellső lábak a térdig, a hátsók lábszárig fehérek, valamint a farok fele. Kötelezőek a sötét színek a füleken, és a fehér sáv a homlokon. Szimmetrikus fekete, vagy sötétbarna maszkja van.

Alomszáma: 3-9 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Kitartó, szívós, nem igényes eltartását illetően, képes alkalmazkodni az eltérő időjárási és egyéb viszonyokhoz. Kiegyensúlyozott lelkiállapotú, erős idegrendszerű.

Társas viselkedése: Nagyon bizalmatlan az idegenekkel szemben, ezért kiváló őrszem, éber territóriumőrző. Félelmetes testőr. Nagyjából 1 éves koráig fogad be idegeneket, ezután már szinte lehetetlen „lekenyerezni”.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A moszkvai őrkutyát ajánlatos legalább heti egy alkalommal alaposan átfésülni. Hosszú és vastag szőrzete leginkább a fülek mögött vagy a végtagok hátsó felületén hajlamos összegubancolódni, ezért itt elengedhetetlen a gondozása. A kiskutyák kölyök-szőrüket nagyjából fél éves koruk után veszítik el a legközelebbi tavaszi vagy őszi vedléskor. Tavasszal és ősszel az elhullatott szőr mennyisége megnő, ilyenkor gyakrabban át kell kefélni. A nyári bundában lényegesen kevesebb az aljszőrzet mint a téli szőrzetben.

Tanítása: Rendkívül értelmes fajta, könnyen és gyorsan tanítható alapvető engedelmességi feladatokra. Nagyon fontos, hogy a nevelés során őszintén, egyértelműen és következetesen kell vele bánni. Aki nem biztos magában vagy nincs ilyen jellegű tapasztalata az forduljon kutyakiképzőhöz, mert rosszul nevelve a legjobb kutyát is elronthatjuk! Fontos, hogy a moszkvai őrkutyát nem szabad őrző-védő feladatokra oktatni! Ezt a tulajdonságot ösztöneiben hordozza és egy ilyen irányú kiképzéssel összezavarjuk a kutyát vagy a gazdájával szemben is agresszívvá válhat.

Mozgásigénye: A moszkvai őrkutya nem lakásba való! Még átmenetileg sem, mivel ez izületi- és csontozatbeli károsodással járhat számára. Nagytestű kutya lévén elengedhetetlen – főleg 2 éves koráig – a rendszeres mozgás biztosítása. Az izomzat megfelelő fejlődéséhez a legjobb, ha van egy másik kutya is mellette, akivel játszhat és szaladgálhat. Ez futtatással, sétával nem biztosítható. Mozgásigénye közepesnek mondható, 300-400 négyzetméteren már elegendő tere van.

Alkalmazásai: Őrző-védő feladatokra ideális, mivel csontozata durva, vastag szőrzete megvédi a legnagyobb hidegtől is.

Képek

FCI standard

Az FCI által nem elfogadott fajta.

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 24.
  • Mathiász Őre Kennel
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Legyen ön az első!

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat