Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Kuvasz | Magyar fajták / K / FCI 1 | Kutyafajták

Kuvasz

Frissítve: 2010. január 15.6 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Magyarország
Eredeti feladata:Juhászkutya és őrzőkutya.
Eredeti neve:Kuvasz
Angol neve:Kuvasz
Eredete:Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a honfoglaló magyarokkal kerültek a Kárpát-medencébe, akik nyájak őrzésére használták a ragadozó vadállatok és a rablók ellen. Az Árpád kortól a XX. század elejéig, fejlett vadászösztönét felismerve, előszeretettel alkalmazták vadászatra is. A pásztorkodás megszűntével eredeti alkalmazása is csökkent, bekerültek a falvakba és a városokba is.

Megjelenése

Kuvasz

Teste: A kuvasz nagy, erős, nemes megjelenésű fajta, amelynek testalkata erőteljes, anélkül, hogy közönségesnek tűnne. Testének hossza valamivel meghaladja a magasságát; háta közepesen hosszú, lágyéka rövid és erős, fara pedig széles, erős, enyhén lejtős. A far dús szőrzete miatt a kutya kissé túlsúlyosnak tűnhet. A marja hosszabb és magasabb, mint a háta. A lelógó farka alacsonyan tűzött, egészen a csánkig ér, és a vége kissé felfelé görbül. Mellkasa mély, elülső része az izmok és a szegycsont miatt felfelé ívelt. Hasa kissé felhúzott. A kuvasz válla hosszú és enyhén lejtős. A mellső lábak egyenesek, a könyökök a test közelében – de nem alatta – vannak. A hátsó lábak majdnem egyenesek, csak a lábközépcsontok görbültek kissé. Lebernyeg nélküli nyaka közepesen hosszú és igen izmos.

Feje: Kissé hosszú, de nem hegyes, jól látható, ám nem túl erős stoppal és szorosan záródó ajkakkal. A tompa V alakú, közepes nagyságú fülek magasan tűzöttek és lelógóak. A mandulavágású szemek kissé ferdén állnak, a szemhéjak szorosan rásimulnak. A kuvasz harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok 71-75 cm, a szukák 66-70 cm magasak.

Marmagasság minimum: 66

Marmagasság maximum: 75

Testtömege: A kanok általában 40-52 kg súlyúak, a szukák 30-42 kg-osak.

Szőrzete: A szőrzet a fejen, a füleken, a lábon és a mancson viszonylag rövid, mérete 2 cm-es. A test többi részét hosszabb szőr borítja – különösen a nyakat és a farkat. A fedőszőrzet viszonylag durva, hullámos szálakból áll, az aljszőrzet viszont gyapjas jellegű és sokkal finomabb.

Színei: A kuvasz kizárólag fehér színben ismert. Bőre palaszürke, az orra, a szeme pereme és az ajkai feketék, a szeme pedig sötétbarna.

Alomszáma: 5-9 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A kuvasz értelmes, becsületes, kiegyensúlyozott kutya. Gyengéd, hűséges, nagyon ragaszkodik a gazdájához, ugyanakkor arra törekszik, hogy függetlennek látsszon. Igen éber, eltökélten védelmezi családját, otthonát és mindazt, ami azon belül található. Bátor, szívós, de hatalmaskodó természetű állat. Csak ritkán ugat: ha tehát a hangját hallatja, akkor tanácsos megnézni, hogy mit jelez. A kuvasz gond nélkül tartható ridegen, feltéve, hogy rendszeresen találkozhat gazdájával és annak családjával.

Társas viselkedése: A macskák és egyéb háziállatok társasága nem okozhat gondot, ha a kuvaszt megfelelően szocializálták. Magas fájdalomküszöbe és megbízható jelleme miatt nagyon jól tűri a gyermekek társaságát, ám ereje, mérete és önállósága miatt a gondozását nem szabad gyermekre bízni. Tisztában kell lenni azzal, hogy a kuvasz buzgón védelmezi a családjához tartozó összes személyt és állatot – tehát a gyermekeket is megvédi a: idegen gyerekektől, akik esetleg bántják őket. Más kutyákkal szemben domináns módon viselkedik, és a kihívást soha nem hagyja megválaszolatlanul.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Igen sűrű szőrzete minden időjárásban megfelelő védelmet nyúlt a kuvasz számára. Vedlés idején elengedhetetlen az alapos, naponkénti kefélés. A: év többi részében hetente egyszer is elég átkefélni, lehetőleg drótos kefével. A karmait rendszeresen kell vágni!

Tanítása: A kuvasznak kiegyensúlyozott, nyugodt, egyértelmű és következetes tanításra van szüksége. Nem kezdőknek való kutya: leendő gazdájának szellemileg és testileg is erősnek kell lennie. Ez nem azt jelenti, hogy a nevelés során erőszakos módszereket kell alkalmazni – éppen ellenkezőleg: a kutya a harmonikus környezetben tanul a legkönnyebben, olyan emberek mellett, akik nem fojtják el saját kezdeményezőkészségét.

Mozgásigénye: A kuvasz mozgásigénye átlagos; egy nagyméretű, bekerített kertben magától is eleget mozog. Szereti naponta többször is ellenőrizni territóriuma határait – ha ez nem lehetséges, gyakrabban kell sétálni vinni. Fizikai és szellemi értelemben is tágas helyre van szüksége.

Alkalmazásai: Magyarországon kívül a kuvaszt őrzésre és társként tartják. Városban nem igazán érzi jól magát.

Képek

FCI standard

FCI száma:54
FCI besorolása:I.Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
1.Juhászkutyák
FCI standard:054-2001-en.pdf ( 288,86 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 07. 14.
  • 54. számú FCI fajtastandard (2000)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) csilla0307
2011-02-09 20:00

csilla0307
Ilyen kutyusom van most.Nagyon barátságos,házörző kutya Mivel hát nőstényről van szó elég elterjedt a kan kutyáknál De nem adom én senkinek

(#3) Bekolliadelina
2011-04-16 16:10

Bekolliadelina
nekem is volt egy de sajnos el kellett adni mert annyira nem engedelmeskedett, rám meg ugrált és nem tudta abbahagyni. Ez nem is zavart volna, ha nem lennék még ilyen kicsi.
13 éves vagyok és 150 cm magas. az osztályban a legalacsonyabb.
Adelina

(#4) Angika5
2011-12-12 00:11

Angika5
A családom már sok sok éve kuvaszokat tart, és pulit. A mostani kuvaszunk, egy nőstény, december 13.-án lesz 4 éves. Imádom. Kb. 2 hónapos kora óta van nálunk, és agyon lett kényeztetve. Nagyon engedelmes, és barátságos, de azért nem hazudtolja meg a fajtáját. Aki velünk együtt jön be a kapun, azzal nagyon barátságos, játékos, de ha egyedül, akkor első osztályú őrző-védő kutyaként viselkedik. Nagyon élénk, és játékos, de nem fegyelmezetlen. Talán inkább túlságosan is barátságos. Kb. 70-73 cm marmagasságú. A többi kutyánkkal is jól megvan, a macskákkal meg még inkább. 20 macskánk van+a szomszéd cicák is átjárnak, és nem bántja őket. A macska odamegy a tányérjához, akkor hátrahúzódik, és hagyja, hogy egyen. Miután a cica befejezte, folytatja ő is. Ha nagyon éhes, akkor kitúrja, és gyorsan megeszi.

(#5) robokuty
2012-11-26 13:32

robokuty
sziasztok

Énekem is sikerült egy ilyen kutyát be szereznem . DE nekem nem csak egy kutya hanem már család tag is.Ki tudna segiteni nekem mert kezd kicsit elkanászosodni. kicsit gatyába kellene rázam de nem tudom hogyan kezdjem

(#6) Kerepesi
2016-10-11 21:17

Kerepesi
Téves információ hogy vágni kell a körmét. Sem én, sem az általam ismert kuvasztenyésztő nem vágja a kuvasz körmét. Ha eleget tud mozogni, szükségtelen. A napi kefélés is felesleges, de vedléskor alaposan ki kell kefélni egyszer.

(#7) Bernike
2017-06-07 16:21

Bernike
jaaj de cuki!szerintem nem olyan vad mint amilyennekmondják

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat