Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Közép schnauzer | K / FCI 2 | Kutyafajták

Közép schnauzer

Frissítve: 2010. május 12.1 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Németország
Eredeti feladata:Kártevőírtó és őrkutya.
Eredeti neve:Schnauzer
Angol neve:Schnauzer
Eredete:A délnémet parasztudvarok mindenes munkakutyáiból alakult ki.

Megjelenése

Közép schnauzer

Teste: A közép schnauzer négyzetes testfelépítésű kutya, amely inkább zömöknek, mint karcsúnak tűnik. Marmagassága közel megegyezik a törzs hosszával. Rövid, kissé ívelt háta enyhén lejt a fara felé. Farka magasan tűzött és felálló. A schnauzer ovális mellkasa a könyökei alá ér, elülső része sima. Hasa mérsékelten felhúzott. Lábai egyenesek, könyökei testhez simulok. Mind a mellső, mind a hátsó lábak ízületei jól kirajzolódnak. Mancsai rövidek, kerekek, szépen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erőteljes nyak nemes vonalban ívelt, lebernyeg nincs rajta.

Feje: Az erőteljes, nyújtott fej fokozatosan keskenyedik az orr hegyéig, a stop határozottan látható. Az egyenes orrnyereg oldalról nézve a lapos koponyatetővel párhuzamosan fut. Ajkai szorosan záródnak, az állkapocsra simulnak és mindig feketék. Magasan tűzött fülei V alakúak, a fej mellett lógnak. Középnagy szemei ovális alakúak és előrefelé néznek. A harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: 45-50 cm.

Marmagasság minimum: 45

Marmagasság maximum: 50

Testtömege: 14-20 kg

Szőrzete: A strapabíró, szálkás szőrű szőrzetnek merev szálúnak és sűrűnek kell lennie. Sűrű aljszőrzettel rendelkezik. A schnauzernek hosszú szakálla és bozontos szemöldöke van. A füleken és a koponya tetején rövidebb a szőr, mint a test többi részén.

Színei: A közép schnauzer mindig egyszínű fekete vagy „só-bors” színű. Utóbbinál a szőrzete sötét és világos szálak egyenletes keveréke, ezüstszürkétől acélszürkéig terjedő összhatással, lehetőleg sötét maszkkal. A fekete schnauzereknek fekete, a só-bors színűeknek szürke az aljszőrzete. Az orr mindig fekete, a szem sötét.

Alomszáma: 6-10 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Temperamentumos és értelmes kutya, józan, szeret tanulni, megbízható, és igen erősen ragaszkodik a családjához. A legtöbb más fajtánál nehezebben szokja meg, ha új gazdát kap. Figyelmes, éber és nem ijedős, ezért házőrzőként is alkalmazható.

Társas viselkedése: A fajta jól kijön más kutyákkal és egyéb állatokkal, s rendkívül türelmes a gyerekekkel, ha megfelelően szocializálták. Az idegenekkel szemben olykor gyanakvó, de a család barátait örömmel üdvözli.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A szőrzet minőségétől és a kiállításokon való esetleges részvételi szándéktól függően a közép schnauzer szőrzetét évente kétszer vagy többször kell trimmelni. A meglazult szőrszálakat kézzel vagy tompa végű csipesszel szedegetik ki, hogy helyet teremtsenek az új szőrszálak számára. A megfelelő időben kiszedetett szőrű schnauzer általában nem sok szőrt hullat a lakásban, s hetente csak egyszer kell kefélni. Szükség esetén el kell távolítani a fülben növekvő szőrszálakat – de sohasem nyírással! –, s le kell vágni a talppárnák közti szőrt is. A szőrzet nyírott részeit – a szakállat és a szemöldököt – rendszeresen kell fésülni, hogy ne tapadjanak össze. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A schnauzer gyorsan és szívesen tanul. Az alapvető engedelmességi gyakorlatokat könnyen elsajátítja. Ha megbízik a gazdájában, gyorsan és pontosan végrehajtja a tőle kapott utasításokat, de nem szívesen ismételgeti ugyanazt a dolgot. A legtöbbet tisztességes, következetes bánásmóddal lehet elérni nála, s általában a gazdája hangja is pontosan elég a fegyelmezéséhez. A fajtát célszerű kölyökkorában alaposan hozzászoktatni az emberekhez. Nem kell attól tartani, hogy emiatt később mindenkivel barátságos lesz, és az összes arra járó embert lelkesen fogja üdvözölni – ez nem fordulhat elő.

Mozgásigénye: A mozgásigénye átlagos. Nagyon szeret úszni, futni, a kertben játszani, póráz nélkül szaladgálni az erdőben és apportírozni. Ezek mind megfelelő tevékenységek e karakteres kutya számára. A lakásban általában nyugodtan viselkedik, és akkor sem unja el magát, ha a gazdájának olykor nincs rá elég ideje.

Alkalmazásai: A közép schnauzer jó teljesítményekre képes az olyan sportokban, mint a labdázás (flyball), az ügyességi vagy az engedelmességi próbák. Kiválóan alkalmas családi-, őrző- vagy kísérőkutyának.

Képek

FCI standard

FCI száma:182
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
1.Pinscherek és schnauzerek
FCI standard:182-2007-en.pdf ( 155,65 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 07. 14.
  • 182. számú FCI fajtastandard (2007)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Bernike
2017-06-21 13:29

Bernike
Sziasztok!Azt szeretném kérdezni hogy ez a kutya hajlamos agresszivitásra?(csak úgy kérdezem,mert nekünk igazából berni pásztorunk lesz)Köszi!

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat