Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Komondor | Magyar fajták / K / FCI 1 | Kutyafajták

Komondor

Frissítve: 2010. január 15.6 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Magyarország
Eredeti feladata:Csorda- és házőrző kutya.
Eredeti neve:Komondor
Angol neve:Komondor
Eredete:Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkutya fajta. Ősi változata minden valószínűség szerint vándorló, pásztorkodó ősmagyarokkal került a Kárpát-medencébe.

Megjelenése

Komondor

Teste: A komondor teste téglalap alakú, a törzshossza a marmagasságának 104-110%-a. A marja telt és jól látható a rövid háton; a lágyéka közepesen hosszú, akárcsak az enyhén lejtős, széles far. A kutya egész hátvonala igen erős. Alacsonyan tűzött farka lelóg, de a vége visszakunkorodik. Járás közben, vagy ha a komondor figyel valamire, a farkát a hátvonal fölé emelheti, noha elméletben ez hibának számít. A legjobb az ha egyáltalán nem emeli a hátfonala fölé. Hordószerű mellkasa mérsékelten mély és eléggé hosszú, szügye széles és igen izmos. Vállai meglehetősen ferdék, de nem lazák. Lábai egyenesek és erős csontúak; a combjai hosszúak. Mancsai nagyok és eléggé vaskosak, a hátsó mancsok sokszor valamivel hosszabbak az elsőknél. A feszes nyak hossza a rövid és a mérsékelten hosszú között változhat, s az állat nyugalomban sokszor a hátával egy vonalban tartja.

Feje: Széles, de a testtel arányos. A boltozatos koponya valamivel hosszabb, mint az arcorri rész. A stop mérsékelt. A homlok domború, a szemöldökök bozontosak. Az orrnyereg egyenes. Igen széles alsó és felső állkapcsai közepesen hosszúak és meglehetősen izmosak. Fülei a koponya tetején tűzöttek és lelógók. Szemei vízszintesen ülnek, a szemhéjak feszesek. A komondor harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok minimális marmagassága 70 cm, a szukáké 65 cm. Felső mérethatár nincs is megszabva.

Marmagasság minimum: 65

Testtömege: A mérettől, a nemtől és a testfelépítéstől függően a komondorok 40-60 kg-ot nyomnak.

Szőrzete: Általában ez a fajta legjellemzőbb vonása. A szőrzet igen hosszú, durva tapintású fedőszőrzetből és finom, gyapjas, nemezedésre hajlamos aljszőrzetből áll. A nemezes „zsinórok” az évek során egyre hosszabbra nőnek. A szőrszálak a lágyék tetején a leghosszabbak, ott a 20 cm-es hosszúságot is elérhetik; a háton, az oldalakon, a mellkason és a vállakon pedig legalább 15 cm-eseknek kell lenniük, a fejen pedig 10 cm-esnek. A zsinórok teljes hosszának elérése akár három-négy évig is eltarthat.

Színei: A komondor szőre mindig fehér, a bőre pedig palaszürke. Az orra, a szemei pereme és az ajkai feketék, a karmai viszont szürkék.
A bőrszínű bőr vagy a halványabb pigmentáció általában hátrányt jelent.

Alomszáma: 5-10 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Ez a független, de visszafogott természetű, kiegyensúlyozott, szívós kutya ma is igen közel áll a természethez. Önálló gondolkodású eb, a saját belátása szerint cselekszik, és a döntése az esetek nagy részében helyes, mivel megvan az a lenyűgöző képessége, hogy megítélje, vajon egy adott személy rossz szándékkal közeledik-e. Buzgón őrzi a territóriumát, és a hívatlan vendégeket nem engedi be a kertbe. Mindazonáltal nem nagyon szeret fogadni, és nem is agresszív: a komondor csendes, visszafogott kutya, amely csak ritkán hallatja a hangját. Nagyon bátor, és olykor igen domináns viselkedésű is lehet – ezért is tartják kevésbé alkalmasnak kezdők és engedékeny természetű személyek számára. A legszívesebben többnyire a „családja” társaságban tartózkodik, de arra is képes, hogy a nap nagy részében saját magát szórakoztassa a kertben. Soha nem erőlteti rá magát a gazdájára.

Társas viselkedése: A megfelelően szocializált, jó nevű tenyésztőtől származó komondor gond nélkül együtt tud élni más kutyákkal vagy háziállatokkal. Az utcán nem tűri el, hogy egy másik kutya fölényeskedjen vele szemben, de ha barátságos módon közelednek hozzá, akkor a jól nevelt komondor is barátságos módon közelednek hozzá, akkor a jól nevelt komondor is barátságosan fog reagálni. Szereti a gyerekeket, de feltétlenül tudni kell róla, hogy ha a társaik bosszantják, vagy bántják a „családjába” tartozó kicsiket,akkor a komondor rögtön a védelmükre kel. Ez az eb igen hatékonyan őrzi és védi az otthonát és a családja tagjait, de a rendszeres látogatókat már elfogadja. A territóriumán kívül általában senkit sem zaklat.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A komondort soha nem kefélik vagy fésülik, mivel az lehetetlenné tenné szőrzete nemezedését. A zsinórok éppen azért alakulnak ki, mert az aljszőrzet puha szálai nem hullanak ki, hanem megakadnak a durvább, hosszabb fedőszőrszálak között. A nemezes zsinórok kialakulása némi kézi munkával elősegíthető. A jellegzetes komondorszőrzet kialakulása után már alig igényel ápolást, és a lakásban az eb szinte egyáltalán nem hullat szőröket. Ugyanakkor a szőrzetében meglehetősen sok homokot és sarat hozhat be a szabadból. Időnként szükségessé válhat egy alapos fürdetés, ám ezt lehetőleg nyáron kell elvégezni, ugyanis a szőrzet teljes száradása napokig is eltarthat. Ritkán használnak kutyasampont, a komondor tisztább és fehérebb lesz, ha valamilyen biológiailag lebomló kézmosószerrel vagy környezetbarát szappannal fürdetik. Akinek tetszik a komondor sajátos megjelenése és jelleme, de nem szereti a hosszú szőrzetből fakadó problémákat, az le is nyírhatja a zsinórokat, mivel az állat így jóval kevesebb piszkot visz majd a lakásba.

Tanítása: A komondort mindig nyugodt légkörben kell tanítani. A gazdájának határozottan, következetesen és egyértelmű módon kell irányítania az állat viselkedését, és nem lehet vele szemben engedékeny.
a verés és a kiabálás teljesen értelmetlen, sőt, az ilyesfajta módszerek alkalmazása miatt a gazda elveszítheti a kutya tiszteletét. A komondor csakis akkor fogja teljesíteni a kapott parancsokat, ha azok az ő szemében is értelmesnek tűnnek. Az ember barátja lesz, nem a rabszolgája: nem fog mutatványokat előadni a kedvéért. Hatalmaskodó természete miatt leginkább az olyan gazdához illik, aki pontosan tudja, mit akar.

Mozgásigénye: E fajta mozgásigénye átlagos, viszont nagyon szert a szabadban lenni. A rossz idő nem zavarja, még a fagyot is jól tűri, hiszen sűrű szőrzete rendkívül jó védelmet nyújt. Jó néhány komondor állandóan a szabadban él, és ha így is elegendő figyelmet kapnak, akkor ebben nincs is semmi rossz. Ez a kutya városi környezetben, társként is tartható. Fontos a számára, hogy naponta ellenőrizhesse territóriuma határait, és ha elég hely áll a rendelkezésére, akkor saját maga gondoskodik mozgásigénye kielégítéséről. Máskülönben eléggé nyugodt természetű, kár órákon keresztül is szívesen lustálkodik és alszik.

Alkalmazásai: Ez a kutya ideális társ azok számára, akiknek az otthona körül sok szabad hely van, és akik szeretik, ha a házukat és kertjüket egy megfontolt kutya őrzi. Vadászkutyának nem igazán alkalmas.

Képek

FCI standard

FCI száma:53
FCI besorolása:I.Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
1.Juhászkutyák
FCI standard:053-2001-en.pdf ( 435,02 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 07. 14.
  • 53. számú FCI fajtastandard (2000)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Regina
2011-06-25 14:20

Regina
nekünk is van egy nagy kan komondorunk kifejezeten nagyobb mint amit a képeken láttam.De a leírás teljesen erre a fajra jellemző!!!

(#2) dtundi
mutat / elrejt | 2011-07-24 15:04

(#3) Doresz
mutat / elrejt | 2011-11-29 15:28

(#4) reni777
2012-12-11 18:52

reni777
Nekem nagyon tetszik a komondor (lenyírva) de sajnos itt nincs ilyen kép.
Egyébként viszonylag nagytermetűek kb. 70-80 max. 85 cm.
Hűségesek,tanulékonyak,játékosak,nyugodtak de szeretnek szaladgálni is.A gazdival és családjával vagy ismerősökkel barátságos.Kutyákkal,macskákkal jól kijönnek.Idegeneket nem szeretik a területükön belűl
azon kívűl nem zavarja őket pl.egy járókelő.Eredetileg a nyáj őrzésére-védésére használták állat és emberrel szemben egyaránt.Sokszor dolgoztak eggyütt pulikkal így tökéletesen kijönnek egymással.Kitűnő ház,tanya.terület őrző-védő is.Egészségesek,kb.15 évig élnek.Ritkán ugatnak.Csak ajánlani tudom a komondort.
Utoljára szerkesztette: reni777, 2012-12-11 18:54

(#5) Dragon
2016-04-04 17:25

Dragon
Remek kutyák.
Tökéletes házőrző és a többi háziállat sem jelent gondot. Inkább elfekvő típus, nem mozog fölöslegesen, de a területet megbízhatóan őrzi, oda senkit nem enged be engedély nélkül. A gazdát nagyon szereti, odaadó és hűséges. Domináns fajta, nem tűri, hogy egy másik kutya fölé kerüljön, de nem agresszív, egyszerű mozdulattal lerendezi a fölényeskedni vágyót. Idegen kutyákkal általában semleges, nem mindig szimpatizál velük. Fontos a korai szocializáció! Határozott és türelmes embernek való, aki megtudja érteni a kutya gondolkodását. "A komondor a kutyák királya"

(#6) Dogspire.com
2019-07-15 22:32

Dogspire.com
A 9 magyar kutyafajta közül a kedvencem. Rasztás szőre olyan, mint Bob Marley-é. Bár csak egyszer lehetne egy Komondor kutyám.

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat