Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Kaukázusi juhászkutya | K | Kutyafajták

Kaukázusi juhászkutya

Frissítve: 2009. október 30.4 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Oroszország
Eredeti feladata:Őrkutya.
Eredeti neve:Kavkazskaïa Ovtcharka
Angol neve:Caucasian Shepherd Dog
Eredete:Valahol az Észak-Kaukázusban született, ahol mind a mai napig szinte érintetlenül maradt fenn. Ázsia felé elterjedve számos tájjellegű változata alakult ki.

Megjelenése

Kaukázusi juhászkutya

Teste: A kaukázusi juhászkutya nagy, illetve igen nagy, erőteljes testalkatú állat. Testének hossza valamivel nagyobb a magasságánál. Háta egyenes, széles és izmos; a rövid és széles lágyék enyhén ívelt. Fara széles, hosszú, lapos és izmos. Magasan tűzött, felkunkorodó farka a csánkjáig ér. Széles, mély mellkasa valamivel a könyöke alá nyúlik. Hasa enyhén felhúzott. Erőteljes lábai függőlegesen, egymással párhuzamosan állnak. Mancsai nagyok, ovális alakúak, az ujjak íveltek. Rövid, izmos nyaka viszonylag magasan ered.

Feje: A masszív fejre a széles koponya, az erős pofacsontok és a széles, lapos homlok jellemző. A középső barázda jól látható, a stop enyhe. Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságúak. A szorosan záródó ajkak eléggé vastagok. A magasan tűzött fülek lelógnak (Oroszországban általában rövidre kurtítják a füleit). Szemei kicsik, ovális alakúak, mélyen ülők. A kaukázusi juhászkutya harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága legalább 65 cm, a szukáké legalább 62 cm. Mindazonáltal a kanok preferált marmagassága 75 cm, a szukáké 68 cm.

Marmagasság minimum: 62

Marmagasság maximum: 75

Testtömege: 40-50 kg

Szőrzete: A kaukázusi juhászkutya szőre sima, aljszőrzete dús. A fejen és a lábak elején a szőrszálak rövidebbek, mint másutt. A fajta három szőrzettípussal ismert: hosszú szőrű, rövid szőrű és középhosszú szőrű. A hosszú szőrű kutyának gallérja van, s a derekát és a farkát is dús, bozontos szőrzet (zászló) borítja. A rövid szőrű kaukázusi juhászkutya farka szintén igen dús szőrű, de nem bozontos, másutt pedig viszonylag rövid. A középhosszú változat egész testét egyforma, közepes hosszúságú szőrzet borítja.

Színei: A fajtát különféle farkasszürke árnyalatokban tenyésztik, a világostól (fehéres) a rozsdaszínűig terjedő rajzolattal, emellett ismert vörös, fehér, deres és tigriscsíkos színekben, továbbá többszínű és mintás bundával is. Az egyöntetű fekete szőrzet hibának számít, a fekete pettyes és az egyöntetű barna bunda pedig súlyos hibának.

Alomszáma: 4-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A kaukázusi juhászkutya eredeti hazájában marhacsordákat védelmez a két- és négylábú kártevőktől. Territóriumát elszántan őrzi, független és igen bátor fajta. Szívós, kimondottan domináns magatartású, és tele van magabiztossággal. Különösen figyelmes, és erős késztetése van családja megvédésére. Szőrzete a legzordabb időben is megvédi, ezért gond nélkül tartható a szabadban.

Társas viselkedése: A kutya mindent és mindenkit, ami és aki csak a családhoz tartozik –a gyerekeket, macskákat, csirkéket és bármi egyebet – a sajátjának tekint, s akként tisztel és védelmez. A gyerekeket nem szabad egyedül hagyni a kaukázusi juhászkutyával, mivel ha más gyerekek is jelen vannak, és a játék eldurvul, a kutya a „saját" gyerekek védelmére kel. Az idegenekkel nem törődik, de a család barátait kitörő örömmel üdvözli. Más kutyákkal szemben kifejezetten domináns viselkedésű lehet.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A hosszú szőrű változatot időnként át kell kefélni és fésülni, főként azokon a helyeken, ahol a szőr hajlamos a gubancolódásra. A rövid szőrű változat kevesebb ápolást igényel, a vedlési időszakban az alj-szőrzet elhalt és kilazult szőrszálait egy erős, fémsörtéjű kefével lehet a legkönnyebben eltávolítani.

Tanítása: Aki kaukázusi juhászkutyát akar tartani, annak mind jelleme, mind fizikuma tekintetében erősnek kell lennie. Ez a kutyafajta igen domináns természetű, és a gyenge kezű gazdát nem hajlandó főnökeként elfogadni. Soha nem szabad azonban bántalmazni vagy igazságtalanul büntetni. A megfelelő személy a kölcsönös tisztelet kialakításával engedelmes, hűséges társat faraghat belőle, amely akár az élete árán is megvédi a családját és az otthonát.

Mozgásigénye: A kaukázusi juhászkutya mozgásigénye átlagos. A tényleges territóriumán kívül tett séták nem feltétlenül problémamentesek, mivel a kutya a környezetét mindig saját territóriumának tekinti. Ez a fajta nem való lakótelepre. Az a legjobb, ha az otthonát jelentő ház körül jókora, bekerített kert van, ahol kedvére kimozoghatja magát.

Alkalmazásai: A kaukázusi juhászkutya az olyan család számára a legalkalmasabb, amely nagyméretű, bekerített területet tud biztosítani neki. Egy ilyen kutya beszerzését mindig alaposan át kell gondolni; az állat nem bízik az idegenekben, és ha a gazdája nyaralni utazik, vagy új helyre kénytelen adni a kutyát, az komoly gondokat okozhat, mivel nem fogadja el sem az idegenek közelségét, sem egy új „falkavezér” felbukkanását.

Egyéb információk

Típusai:

Sztyeppi: A száraz és meleg klíma miatt e típusnak nagy méretűnek, erősnek, de ezzel együtt könnyű felépítésűnek kell lennie. Szőre rövid, színe vörös és világos szürke vagy ezek kombinációi, de mindenképpen világos árnyalatú. Rendkívül gyors mozgású, nagyon jól ugrik és mászik. A hegyekben más típus alakult ki: erős felépítésű, masszív, vastag csontozatú, nagy széles fej, hosszú szőr, jó aljszőrzettel, jó szőrminőség. Végtagok rövidebbek, a front nagyon széles, a mellkas körátmérő nagy, testhossz nagyobb.Grúz: Erős, masszív alkati megjelenés, szabályos fejtípus, egyszínű, hosszú szőr. A legtípusosabb kaukázusival értelemszerűen a Grúz Köztársaságban találkozhatunk. Ez a típus szép és elegáns.

Azerbajdzsáni: Két típusa van: az egyik a grúz típushoz, a másik a sztyeppihez hasonlít. A színe vörös fekete maszkkal, de előfordul foltos is.

Örmény: Hasonlít a grúzhoz, de kisebb méretű annál, vékonyabb csontozatú. Színe szürke, tigriscsíkos, foltos, jó minőségű hosszú szőr.

Dagesztáni: Nagyon erős felépítés, szabályos, típusos fej, jó testarányok, szigorú megjelenés és viselkedés. Színe heterogén, szőre rövid vagy középhosszú.

Garbán: Masszív felépítés, nem típusos fej, nagyon rövid orr. Színe vörös, maszk nélkül, rövid szőr. Rendkívül agresszív, csak hozzáértők tudják kezelni. Törökországból került a Kaukázusba.

Kazbek: Erős, harmonikus felépítés, fogak nagyok fehérek. Színe tigriscsíkos vagy foltos, jó szőrminőség.

Gerget: Nagy felépítés, kissé hosszú arcorri rész, fogak nagyok, fehérek. Színe szürke, vörös foltos fehér gallérral. Könnyen kezelhető, nem agresszív.

Ahalic (keverék típus): Gerget, Garbán, kazbek típusokból, nagy felépítés, hosszú szőr, színe fehér vagy szalmaszínű, világos szemekkel.

A II. világháborúban nagy mértékben csökkent az állomány. A száműzött emberek magukkal vitték kutyáikat, majd visszatelepedéskor már a közép-ázsiaival keresztezett egyedeket is vittek haza.
Van egy kifejezés: aburigen, azt jelenti, hogy az ember nem vesz részt a tenyésztésben, hanem a természetben párosodnak egymással, kifejezetten a legjobb egyedek. Rendkívüli szívósság, igénytelenség, nagyon jó alkalmazkodás az élet és a klíma körülményeihez. Az aburigen kutyák nem kötődnek az emberhez, kiképzésük nehéz.
Átmeneti fajta: Az aburigen és a tudatosan kitenyésztett típusok között helyezkedik el. Megjelenésében és fejlődésében már jelentős szerepet játszott a tudatos szelekció, és az életkörülmények javítása (tartási körülmény, élelem). Jellemző rájuk a heterogén állapot. Az egyik tudatos szelekció eredmény, a másik továbbra is aburigen.

Képek

FCI standard

Az FCI által nem elfogadott fajta.
FCI standard:328-1996-en.pdf ( 30,33 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 06. 19.
  • 328. számú FCI fajtastandard (1996)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
  • Típusai: Dr. Szendrák Diána Evelin (Diamond Starlight Kennel)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) benkovendeghaz
2011-01-24 07:48

benkovendeghaz
9 hónapos kaukázusi farkasölő kutyánk van,nagyon szeressük csak egy a baj vele.Családi házban lakunk tágas nagy udvarunk van,ahol egy sor szőlő lugas van és a kutyánk a szőlő vesszőket lerágja nagyon sok kárt tett már benne,mindent megrág,amihez hozzáfér mindent széjjel hord,a kazán mellől a tüzifát, teraszról a cipőket,papucsokat kiviszi az udvarra és rágja.Ilyen rendetlen az udvarunk még nem volt,még arról nem is szóltam,hogy nagy gödröket is ás.Sokszor megkötöm,de ez nem a megoldás.Nem szeretném kötve tartani.
Kérdésem hogyan tudnám leszoktatni erről a viselkedésről?

(#2) BlackHeart
2011-04-08 14:13

BlackHeart
Annak idején a telek őrzésére vettem ezt a fajtát. Kiváló tulajdonságokkal rendelkezik erre, csak ajánlani tudom. Közvetlenül az elválasztás után kerültek hozzám. Másik közepes testű már felnőtt jól szociállt családbarát játékos kutyámmal nőttek fel. Mellette kiskorukban elkezdtem velük foglalkozni alap engedelmességi gyakorlatokkal, és mára hűséges és kezes társak lettek.
Sok tenyésztővel és ilyen kutyákat tartókkal, kiképzővel beszéltem, találkoztam, ismertem meg és általános vélemény, hogy egy felnőtt kutya főleg ha a gazdáját nem tekinti falkavezérnek nagyon nehéz vele bánni. Főleg a falkavezérségen van a hangsúly, elég öntörvényű makacs fajta.
Minden reggel mikor tehetem pórázon egy hosszú sétára megyünk. A séta nélkül egész nap elevenek és rosszcsontok.

(#3) barbymaci
2012-01-10 18:04

barbymaci
Szia!
Ma kaptam egy 8hónapos kutyát jugoszláv farkasölő kan fajtiszta.Eddig egy idősebb néninél élt nagyon szelid-birka.Viszont nekem van egy 3éves kis lányom és nem tudom, hogy reagálnak ezek a kutyafajták a kisgyermekekhez.Ha bármit tudnátok nekem mondani, kérlek osszátok meg velem.
Köszönöm

(#4) viviennora válasza barbymaci (#3) üzenetére
2012-01-20 21:06

viviennora
Szia! Szerintem szép lassan kéne hozzá szoktatni Viszont azt én sem tudom megmondani,hogy hogyan fog reagálni ezért kell a legóvatosabban hozzá szoktatni. Szerintem nem lesz gond,mivel ezek a fajták a családot (a családba náluk a gyerekektől kezdve a macskáig,tyúkig vagy ami van bele tartozik) minden áron megvédik. Az én 2 kau-m a család barátait is megismerik,de az idegeneket nem fogadják el
Volt egy Dobermann-om a kemény külső ellenére (ami sok embert megijesztett) nagyon kedves kutya volt,ő pl. imádta a gyerekeket pedig 4 éves korába került hozzánk.
Szóval ha jámbor,kedves jószág nem hiszem,hogy gond adódna,de azért az elején fő az óvatosság. 8 hónapos kutyát még lehet tanítani,úgy gondolom még a személyisége is változhat

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat