Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Jack Russell terrier | J / FCI 3 | Kutyafajták

Jack Russell terrier

Frissítve: 2010. január 25.15 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Anglia
Eredeti feladata:Arra tenyésztették ki, hogy kiugrassza a föld alatti kotorékukból a rókákat és borzokat, amelyek így már lelőhetőek.
Eredeti neve:Jack Russell Terrier
Angol neve:Jack Russell Terrier
Eredete:Parson Jack Russell angol plébános tenyésztette ki a drótszőrű foxterrier és más angol terrierek keresztezésével.

Megjelenése

Jack Russell terrier

Teste: Α Jack Russell terrier rövid lábú, izmos, feszes testű kutya. Α háta vízszintes, magasan tűzött farkát felmeresztve tartja. Lábai
feszesek és erősek, szépen kirajzolódó ízületekkel. Mancsai a macskáéhoz hasonlítanak.

Feje: Kicsi, V alakú fülei előrehajlók. Α szemei mandulavágásúak, a harapása ollószerű.

Marmagassága: Α Jack Russell terrier legfeljebb 28 cm magas lehet, általában 22-28 cm.

Marmagasság minimum: 22

Marmagasság maximum: 28

Testtömege: 9 kg

Szőrzete: E kutyának kettős, azaz fedő- és aljszőrzetből álló szőrzete van. Lehet sima szőrű és szálkás szőrű is. Mindkét változat szőrzete sűrű és merev szálú; a szálkás szőrű Jack Russell terrier szőrzete sem gyapjas, sem göndör nem lehet.

Színei: Α fehér kutyák preferáltak, valamint azok, amelyeknek csak
a fején és a farka tövénél van rajzolat. Α rajzolat lehet fekete,
barna, citromsárga, illetve fekete-cserbarna is. A csíkos rajzolat nem kívánatos.

Alomszáma: 4-6 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A Jack Russell terrier mesterkéletlen, eleven kutya. Rendkívül bátor, szívó, mozgékony és vállalkozó szellemű, emellett játékos és magabiztos is. Csak úgy sugárzik róla az önbizalom. Egyes egyedei – különösen a kanok – kissé domináns viselkedésűek lehetnek. Kiváló értelmi képességeit nem szabad alábecsülni. Meglehetősen akaratos természetű. Állandóan figyeli, mi zajlik a környezetében, és nagyon éber; emiatt olykor többet ugat a kívánatosnál – erről megfelelő neveléssel le lehet szoktatni. Ha kell, önmagát is remekül elszórakoztatja, de nagyra értékeli gazdája és családja társaságát is.

Társas viselkedése: Megfelelő szocializáció és nevelés után a más kutyákkal való kapcsolata nem okozhat gondot, bár a kan olykor kissé vakmerően és pimaszul viselkedhet más kanokkal szemben. A Jack Russell terrier békésen együtt élhet egy házi macskával is, feltéve, hogy kölyökkora óta ismeri; a szabadban azonban sok esetben nem tudja megállni, hogy ne eredjen egy-egy menekülő macska után. Ez az egészséges kutya általában jól kijön a gyerekekkel; zömök felépítésének köszönhetően állja a sarat, nem hagyja magát megfélemlíteni tőlük. A látogatóba érkező idegenekkel szemben éber ugyan, de ennél többet nemigen tesz.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A Jack Russell terrier szőrzete eléggé könnyen gondozható. A sima szőrű kutyákat a vedlési időszakban naponta át kell kefélni egy gumikefével, hogy eltávolítsák bundájukból az elhalt és kilazult szőrszálakat. Az év többi részében heti egy kefélés is bőven elég. A szálkás szőrű Jack Russell terrier szőrzetét évente háromszor négyszer kell kiszedetni. Ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Ha a gazdi engedékeny, vagy hagyja, hogy a kutya becsapja számtalan trükkje valamelyikével, akkor Jack Russell terrier nagy csirkefogóνá válhat, aki azt teszi, amihez kedve van, és senkitől sem hagyja megállítani magát. Éppen ezért mindig következetesnek kell lenni. Valami olyan megoldást kell találni, amely elveszi a kutya kedvét az ugatástól, és kicsi korától kezdve hozzá kell szoktatni, hogy feltétel nélkül teljesítse a „hozzám!” parancsot.

Mozgásigénye: A mozgásigénye rendkívül nagy, a kutya tele van energiával, szereti, ha van mit csinálnia. A napi három rövid séta a háztömb körül kevés a jó önérzetéhez. Szeret szaladgálni és játszani, és imád ásni. A labdázás szintén a kedvenc időtöltései közé tartozik. A kertet jól körül kell keríteni, mivel a kutya hajlamos a szökésre. A szabadban tett, póráz nélküli. séták során kevés Jack Russell terrier tudja megállni, hogy ne vesse magát az útjába kerülő apró állatok után – ezért is fontos kicsi korától kezdve hozzászoktatni a „hozzám!” parancs azonnali teljesítéséhez.

Alkalmazásai: Ez a kis gazfickó gyakran látható istállók környékén vagy rancsokon, ahol a kártevők irtásával óriási szolgálatokat tesz. Τársként is kiváló, főként a sportosabb életmódú családokban. Aki ki szeretné próbálni kutyája tehetségét a sporthoz, annak az ügyességi próbákat és a labdázást (flyball) lehet ajánlani. Az e sportokra jellemző sok mozgás és kihívás a kutya számára is nagy élményt jelent.

Képek

FCI standard

FCI száma:345
FCI besorolása:III.Terrierek
2.Kis méretű terrierek
Munkavizsgára kötelezett.
FCI standard:345-2004-en.pdf ( 20,88 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 28.
  • 345. számú FCI fajtastandard (2004)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) deaknekata
2010-05-31 12:00

deaknekata
Nagyra értékelem mert óriási segítség az ilyen alapos leírás a fajtákról.Köszönöm.Deákné

(#2) dodoszi
mutat / elrejt | 2011-01-16 21:05

(#3) csulcsi
2011-02-03 13:32

csulcsi
Egyik kutyám ilyen fajtájú.Imádom én is és az egész család.Nagyon jól kijön a gyerekekkel.Fantasztikus,okos,értelmes

(#8) molnine
mutat / elrejt | 2011-10-01 17:45

(#9) molnine
mutat / elrejt | 2011-10-01 17:46

(#4) Lilly
2011-04-16 16:20

Lilly
Szeretnénk egy fiú jack russel terrier kutyát.Mivel jár az eltarása?

(#5) moncka
mutat / elrejt | 2011-05-29 17:31

(#6) almafanni
2011-06-30 00:52

almafanni
Nekem már van egy ilyen kutyusom.Nagy állatbarát vagyok,én is és az egész család is.Bizonyitja ezt,hogy 5 kutyám van.1 németjuhász,1 belga juhász,1 rottweiler,1 shi-tzu és 1 jack russel terrier.A terrier 2 napja van nálam,a \"tenyésztőnek és gazdának\" nem mondható \"EMBERTŐL\"szabaditottuk ki,ugyanis ez a jólelkű ember a 8 hónapos szuka kiskutyát vascsővel 2x fejbeverte,hogy betörött szegény feje.Annyira fél ez a kis állat,hogy szinte fáj.Nagyon sok idő kell ahhoz,hogy újból megtudjon bizni az emberekben.Szőrnyű látni ennek az intelligens állatnak a szemében a riadalmat!!Számomra azilyen tenyésztő nem ember(ráadásul nő az illető aki elverte),mert méltatlan és embertelen körülmények között tenyészti a kutyáit.

(#7) Imcse
2011-07-15 15:23

Imcse
Szisztok! Nekem van eladó kutyusom, 2 szuka és 2 kan. Nagyon okos és gazdiszerető kutyusok. Én csak dicsérni tudom őket.

(#10) Tomi14
2012-01-01 11:45

Tomi14
Ingyen 1-2 max 3 hónapos Jack Russel Terriert keresek!!! (Fajtatiszta)És ha lehet inkább kan de lehet szuka is.
Utoljára szerkesztette: Tomi14, 2012-01-01 11:46

(#11) Kisbugris
2013-01-01 11:10

Kisbugris
Egy ilyen kutya mentett meg a sok stressztől

(#12) Kisbugris
2013-01-01 11:11

Kisbugris
Egy ilyen kutya mentett meg a sok stressztől

(#13) pepe
2013-03-17 15:06

pepe
Meg tudnátok mondani hogy kint is lehet-e tartani!


Előre is köszi

(#14) Abcd
2017-06-25 11:19

Abcd
Annyit szeretnék csak kérdezni hogy ez az állat mennyire izgága és mozgékony?

(#15) C.Csaba
2017-11-20 17:32

C.Csaba
Tisztelt Jack Russel Tulajdonosok !

Szeretnék egy kislány, fajtatiszta kutyát.Nagyon ne húzzatok le,nyugdíjas vagyok.

Ceglédi Csaba

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat