Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Francia bulldog | F / FCI 9 | Kutyafajták

Francia bulldog

Frissítve: 2009. augusztus 11.8 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Franciaország
Eredeti feladata:Öleb.
Eredeti neve:Bouledogue français
Angol neve:French Bulldog
Eredete:A franciák legtipikusabb, „legfranciább” kutyája. Származása vitatott. Sokáig nem ismerték el mint önálló fajtát - az angol bulldog kisebb változatának tartották. Csupán 1898-ban lajstromozták.

Megjelenése

Francia bulldog

Teste: A francia buldog zömök felépítésű kutya, széles, izmos háttal. Lágyéka széles, rövid és erős. Hátvonala a marjától kezdve folyamatosan emelkedik a lágyékáig, majd onnan lefelé kezd lejteni, a farok töve felé. A far szintén lejtős. Kurta farkát a tomporához szorítva tartja. Hasa és horpasza felhúzott. Mellkasa széles, mély és hordó alakú. Vállai rövidek, és meglehetősen merevek. A mellső lábak egymástól távol állnak, és valamivel rövidebbek, mint a hátsók. A csánk erősen leeresztett, sokszor nem is igazán meredek. Mancsai kicsik, kerekek és enyhén kifelé fordulnak. Nyaka rövid, enyhén ívelt, lebernyeg nélküli.

Feje: A fej erős, széles és négyzetes; bőre csaknem szimmetrikus ráncokba gyűrődik. A koponya széles, a teteje majdnem sima, a homlok viszont boltozatos. Jól látható szemöldökíve van. A stop határozott. A francia buldog orra rövid, széles és kifelé forduló. Ajkai vastagok és kissé lazák; a felső ajak teljesen eltakarja a fogakat. Pofájának izmai jól fejlettek, de nem kiugróak. Közepes nagyságú fülei a tövüknél szélesek, felül lekerekítettek („denevérfülek”), magasan tűzöttek és felállók, de nincsenek túl közel egymáshoz. Szemei alacsonyan, az orrtól és a fülektől egyaránt távol ülnek; kerekek, eléggé nagyok és kissé kidülledők. Szemből nézve a szem fehérje nem látszhat. A francia buldog előreharap, vagyis alsó metszőfogai a felsők elé nyúlnak. Csukott szájnál nem szabad látszania sem a fogaknak, sem a nyelvnek.

Marmagassága: A fajta-szabvány nem tartalmaz a magasságra vonatkozó előírást. Általában 33 és 40 cm között van.

Marmagasság minimum: 33

Marmagasság maximum: 40

Testtömege: Legalább 8 kg és legfeljebb 14 kg (a nagyság és a súly legyen arányban).

Szőrzete: A rövid szőrzet puha, fényes, testhez álló szálakból áll.

Színei: A francia buldog több különböző színezetben ismert: csíkos, fekete-fehér foltos, bézs (a tejeskávétól a vörösig), bézs-foltos, vörös és vörös-foltos. Ezeken kívűl előfordulhat még a kék, kék-foltos, csokoládé és csokoládé-foltos, a „sable” és a „black and tan” is, noha ezek nem megengedett színek. A foltos színezetnél kívánatos, hogy a foltok csíkosak legyenek.
A csíkos alapszínű kutyáknál a mellkason és a fejen lehetnek fehér jegyek, de nem túl sok. Vannak (csaknem) teljesen fehér buldogok is; ezeket a tarkák közé sorolják.

Alomszáma: 3-5 kölyök

Várható élettartama: 10-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: A francia buldog sajátos, bohókás, nyílt, vidám és játékos kutya. Eléggé értelmes és okos, de ha elhatároz valamit, akkor nagyon makacs is tud lenni. Bátor, lelkes és testileg szívós, ugyanakkor nagyon érzékeny is lehet: azonnal megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat, és a szigorú szidás nagyon felzaklatja. Igen kedves állat, talán éppen ezért nem szeret egyedül lenni. Ha ridegen tartják, a természete eltompul – a francia buldog csak a család tagjaként érzi igazán jól magát. Néha féltékenyen viselkedik, ha úgy látja, hogy gazdája nagy figyelmet szentel valami másnak. Éberen lesi a körülötte zajló eseményeket, és ha veszélyt érez, azt rögtön ugatással jelzi. Összességében azonban nem ugat sokat.

Társas viselkedése: Többnyire nagyon jól kijön a gyerekekkel, még az egészen kicsikkel is. Rendkívüli tűrőképessége és sajátos, kutyás humorérzéke miatt nagyszerű játszótárs lehet a valamivel nagyobb gyerekek mellett. Gyakran hallani olyan véleményeket, hogy a gyerekek megbolondítják a kutyákat, ám a francia buldog esetében ennek éppen a fordítottja igaz. Egyes egyedek kissé domináns és ingerlékeny viselkedésűek lehetnek fajtársaikkal szemben – ez az utcán éppúgy előfordulhat, mint otthon –, de eléggé ritka jelenség. A többi háziállattal jól megfér, feltéve, hogy kölyökkorától kezdve azok társaságában nevelkedett. A francia buldog általában barátságos az emberekkel, a látogatókat rendszerint lelkesen üdvözli.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A francia buldog szőrzete viszonylag kevés ápolást igényel. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálak könnyen eltávolíthatók szőrzetéből egy gumikefe segítségével. Az év többi részében elég hetente egyszer átkefélni, lehetőleg egy erősebb sörtéjű kefével. Ennél a kutyánál többnyire az arc ráncaival sem nagyon kell törődni, elég, ha időnként bekenik azokat vazelinnal vagy egy erre a célra szolgáló készítménnyel. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a csúnya könnyfoltok kialakulását, ami főként a fehér kutyákon lehet feltűnő. Rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratokat, nincs-e bennük piszok vagy túl sok fülzsír. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Ezt a kutyát könnyű tanítani. Okos állat és gyorsan tanul, főként ha a foglalkozások vidám légkörben zajlanak, és ha a gazdája mindig tudatja az állattal, amikor elégedett vele. Az arckifejezése azonban könnyen megtévesztheti az embert, épp ezért nagyon fontos a következetesség. Ez a fajta érzékenyen reagál gazdája hanghordozására.

Mozgásigénye: A francia buldog szeret játszani és hancúrozni, de a hosszú sétákat nem kedveli. Nem bírja a meleget, ezért feltétlenül biztosítani kell neki a hűvös helyet és a friss vizet. Rövid orra miatt meleg időben nem tanácsos túlzottan megdolgoztatni. A legjobb ha reggel, vagy este visszük sétálni. A legtöbb kutya beéri naponta három rövid sétával, feltéve, hogy emellett egy kis játékra és szaladgálásra is lehetősége van a kertben. Ez az eb alkalmas a lakásban való tartásra. Vadászösztöne gyakorlatilag nincs, és nem hajlamos az önálló csavargásra.

Alkalmazásai: A francia buldogot szinte kizárólag társként tartják. Elég értelmes és készséges ahhoz, hogy engedelmességi próbákra felkészítő és hasonló foglalkozásokon vegyen részt, ám amikor magasabb szintekre lép tovább, ott a más fajták rendszerint lepipálják.

Képek

FCI standard

FCI száma:101
FCI besorolása:IX.Társasági kutyák
11.Kis termetű, molosszer típusú kutyák
FCI standard:101-1998-en.pdf ( 87,58 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 06. 19.
  • 101. számú FCI fajtastandard (1998)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) dial30
mutat / elrejt | 2010-10-26 12:29

(#3) lovedogs
mutat / elrejt | 2011-03-29 20:25

(#6) ambi
mutat / elrejt | 2011-05-09 18:38

(#7) ambi
2012-01-05 18:14

ambi
CUKKKKKKKKKKKKKKKKiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ccccccccccccccuuuukkkkkiiiiiii cccccccccuuuuuukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkiiiiiiiii cccccccccccccccuuuuuuuuuuuuuukkkkkkkkkiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(#8) pepe
2013-03-17 13:33

pepe
Ha valaki tudja hogy lehet-e a francia bulldog-ot kint tartani az legyen szíves írja meg!Előre is köszönöm!!(#9) erikaaa.
2013-04-03 23:56

erikaaa.
Pepe! A kérdésedre a válasz az, hogy nem. Azért, mert magányosak lesznek, így bevadulnak.

(#10) szollosikennel
2013-07-28 22:22

szollosikennel
Hatalmas baromság hogy nem lehet kint tartani .Sőt szerintem igényli is .Én a vegyes tartást ajánlom kint-bent a Francia Bulldogot!

(#11) Zoltan Pop
2021-03-16 05:43

Zoltan Pop
Szeretnek importalni Kanadaba kek..lillak szinu francia buldog
Jo szuloktol szarmazo kiskutyakat irjon
zoltanpop77@gmail.com
Tiszteletem Zoltan

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat