Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Dobermann | D / FCI 2 | Kutyafajták

Dobermann

Frissítve: 2009. március 21.15 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Németország
Eredeti feladata:Őrző-védő kutya.
Eredeti neve:Dobermann
Angol neve:Dobermann
Eredete:Valamikor a múlt század végén tenyésztették ki a német juhászkutya, a rottveiler, a dog, a pincser, a beauce-i juhászkutya és az angol agár keresztezéséből.

Megjelenése

Dobermann

Teste: A dobermann erős, karcsú, elegáns megjelenésű kutya. Háta rövid, merev és izmos; a marja szépen kirajzolódó. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkát általában 4-6 centiméteresre kurtítják. Arányos mellkasa a könyökökig ér le, a mellkas elülső része kissé előreugrik. Hasa enyhén felhúzott. Egyenes lábaiban tökéletesen kerek csontok futnak. Mancsai rövidek, ujjai ívesek és szorosan zártak. A feszes, izmos nyak lefelé szélesedik.

Feje: A fej hosszúkás és feszes, eléggé lapos koponyával és enyhe stoppal. A fülek közepes nagyságúak, a fej mellett lógnak. A közepes nagyságú szemek ovális alakúak, tekintetük bölcs és erőt sugárzó. A dobermann harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 70 cm, de a 72 cm-t semmiképpen sem haladhatja meg; a szukák marmagassága 63-68 cm.

Marmagasság minimum: 63

Marmagasság maximum: 72

Testtömege: 32-42 kg közötti.

Szőrzete: A fajta szőrzete rövid, sűrű és sima, szorosan a testhez simuló.

Színei: Az FCI tagországaiban ezt a kutyát csak fekete (fekete és cserbarna), illetve barna (barna és cserbarna) színben tenyésztik. A cserbarna rajzolatnak sötét rézvörös jellegűnek kell lennie. Más országokban kék és cserbarna, fakó és cserbarna, illetve a fent említett színeknél halványabb árnyalatú egyedek is előfordulnak.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A dobermann igen mozgékony, éber, értelmes és okos kutya. A gazdájához és a családjához hűséges és odaadó, a házat nagy buzgalommal védelmezi. Viselkedésében elszánt és bátor, s erő tekintetében is igen szívós. Néha egy kicsit sokat ugat. Egyes példányai egy személyes kutyává válnak.

Társas viselkedése: Megfelelő nevelés és szocializáció esetén a dobermann jól kijön fajtársaival, a háziállatokkal és a gyerekekkel. Idegeneket nem enged a lakásba, de ha a gazdája azt jelezte hogy minden rendben, akkor azt a döntést a kutya is elfogadja.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A fajta szőrzete nem igényel túl sok figyelmet. Elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtekefével, majd átdörzsölni egy kopókesztyűvel. A vedlési időszakban dudoros felszínű gumis kopókesztyűt érdemes használni a kilazult szőrszálak eltávolítására. A karmokat röviden kell tartani, és időnként szükséges ellenőrizni, nincs-e fogkőlerakódás a fogakon.

Tanítása: Ez az erős, jóképű kutya igen gondos nevelést és következetes bánásmódot igényel A tanítás során mindvégig a harmóniára kell törekedni. Aki eddig még nem sok tapasztalatot szerzett a kutyákkal, annak kifejezetten nem ajánlott ez a fajta. Sajnos túlságosan is sok dobermann válik neurotikussá a nem megfelelő nevelés miatt – az ilyen kutya félénk vagy ideges lesz, holott alaptermészete szerint nyugodtnak és kiszámíthatónak kellene lennie. A dobermannal mindig egyértelműen és tisztességesen kell viselkedni; soha nem szabad megütni, és arra is vigyázni kell, hogy ne érezze magát zaklatva. A nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobb tulajdonságokat hozhatja ki belőle. Ez a kutya igen gyorsan tanulja meg az új parancsokat, és szívesen teljesíti is azokat.

Mozgásigénye: A dobermann testfelépítése a gyorsaságot szolgálja, s ehhez rendkívül nagy kitartás társul. Ez a kutya nem éri be a naponkénti sétával a környéken. Szívesen végez bármilyen testmozgást – úszást, futást, hancúrozást labdázást, vagy a gazdájával való kocogást. Erre naponta nagyjából egy órát kell szánni. Ha egyébként eleget mozoghat, ez a kutya a lakásban nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai: A fajta ideális azok számára, akik kutyás sportágakban szeretnének versenyeztetni. Gyakran tanítják be vadászati gyakorlatokra, amelyekben kiemelkedő teljesítményt nyújt. Nem szabad túl korán kezdeni az edzéseket, és eleinte nem is szabad azokat túlzásba vinni. A dobermannak „éretté” kell válnia ahhoz, hogy komolyan munkához láthasson. A dobermann jó teljesítményt nyújt az ügyességi és engedelmességi számokban is – de ehhez igen sok időt kell ráfordítani.

Képek

FCI standard

FCI száma:143
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
1.Pinscherek és schnauzerek
Munkavizsgára kötelezett.
FCI standard:143-2003-en.pdf ( 32,68 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 28.
  • 143. számú FCI fajtastandard (2003)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) gigi
2010-07-22 10:43

gigi
Nagyon szépek és nemesek.Kár ,hogy nincs mindegyiknek levágva a füle.Nekünk is van dobermannunk de a füle neki sincs levágva!

(#2) csogleig válasza gigi (#1) üzenetére
2010-08-05 11:02

csogleig
Azért ilyen képek vannak kirakva, mert Magyarországon tilos a fül vágása és a farok csonkítása (ez utóbbi sajnos még eléggé elterjedt). Kiállításokon kizárólag hosszú farkú kutyák szerepelhetnek.
Remélhetőleg ki fog halni ez a szokás, mert egy csonkolt farkú dobermann semmivel sem szebb mint egy hosszú farkú...

(#3) dobi
2011-03-16 15:07

dobi
Nincs tiltva sem a fül, sem a farok vágása. Ha a fajtajellegben benne van, elvégezhető, csak nem mindegyik állatorvos vállalja el. Magyarországon én meg még nem láttam vágatlan farkú-fükű dobermannt versenyen. Egyébként Németországban, Hollandiában és Nagy-Britanniában van betiltva

(#4) moncka
mutat / elrejt | 2011-05-29 19:26

(#6) Viki-es-Theo
mutat / elrejt | 2011-07-22 22:58

(#7) dtundi
mutat / elrejt | 2011-07-24 14:57

(#9) aw
mutat / elrejt | 2011-08-20 15:10

(#10) ilc válasza csogleig (#2) üzenetére
2012-03-23 15:24

ilc
Magyarországon nem tiltott a kupírozás Angliában,Hollandiában,Svédországban és Dániában tiltott. A fülvágás egyébként nem olyan fájdalmas és veszélyes, mint ahogy ezt sokan gondolják.A műtétet ugyanis altatással vagy helyi érzéstelenítéssel végzik.A farokvágáshoz altatás sem szükséges.Napjainkban egyrészt állat-egészségügyi szempontból indokolt, másrészt bizonyos fajtákra a standard is előírja.

(#11) Evelin
2012-09-08 09:15

Evelin
Sziasztok!
Szerintem is nagyon cuki amikor még picike,
de mikor megnő egy nagy, hatalmas vadállat
lessz belőle.Viszont biztos jó házörzö.

(#12) Kori524 válasza Evelin (#11) üzenetére
2012-11-25 08:45

Kori524
Evelin a tanítás kérdése hogy vadállat lesz-e belőle!

(#13) Lapierre
2012-12-02 19:08

Lapierre
Az sem mindegy, hogy szuka vagy kan. Az egyik barátom egy gyönyörű szép barna színű lány dobbermann-t vett. Ráadásul első kutyának. Már 1 éves elmúlt, de semmi jele az agresszivitásnak. Rendkívül békés, aranyos állat, mindegyik kutyával játszik. A gyerekekkel is jól kijön. Volt egy kerti sütés, a gyerekek meg folyamatosan nyaggatták, de a dobi egy rossz szó nélkül tűrte. A mozgásigénye viszont tényleg hatalmas. Lehet azért is nyugodt mert mozgásban nincs hiány, rendszeresen jön velünk túrázni a hegyekbe, bringázni is szoktunk úgy hogy jön velünk. Én nagyon szeretem, a tekintetéből olyan szintű értelem és kedvesség sugárzik, hogy az nem igaz. A fülei és a farka is vágva van, szerintem így sokkal karakteresebben néz ki. Néha előfordul, hogy rámorog egy-egy emberre, de azok általában nem véletlenül történnek, ha valami sunyi, kétes alakot lát akkor szokott morogni, de meg nem támadott még senkit.

(#14) Bogi2002
2013-02-16 09:55

Bogi2002
A Dobermann nagyon szép kutya,csak általában hamis.Nem érdemes olyan gazdinak venni aki nem tudja kezelni.

(#15) Bálint
2015-08-15 13:53

Bálint
Sziasztok! Én nagyon közelröl ismerek egy dobermannt és teljesen nevelés kérdése h milyen! Minden emberrel nagyon jol kijön a gyerekek lógnak rajta és még majdnem minden kutyával is kijön! Nagyon okosak a dobermannok,én 5 évesen kezdtem el tanítani és ilyesztően gyorsan tanul, nagyon okosak! Pl. a ,,lábhozt" 3 nap alatt megtanulta ! Az a legfontosabb h legyen kölyökkorba szocializáció és legyen meg mindig a sok mozgás! Úszás, futás, túrák...

(#16) gandalf
2015-08-20 19:34

gandalf
Igaz ,hogy nekem még nincs dobermannom de nagyon szeretnék egyet és ha lesz a barátomnak fogom tekinteni és úgy is fogok vele báni mint egy baráttal. egész nap vele fogok játszani és egészen halála órájáig szeretnem. Felellöségett vállalnék érte . De minden kutyában csak egy a baj: ha már úgy a szívünkhöz nőnek és ha meghalnak nagyon szomorúak leszünk Nagyon szereti az embert általában jó a természete könnyű tanítani. Gazdáját az élete árán is megvédi. Gyorsabb a macskánál. Gyermekhez gyengéd. Nagyon okos SOSem hagy cserben ha baj van Ha lesz kutyám akkor BÁTORKÁNAK hívnám.Az én nevem Levente és 10 éves vagyok ha lesz kutyám újra hozzászólok Sziasztok örülök neki ha eszt elolvasátok

(#17) Bernike
2017-06-10 11:02

Bernike
a nagybátyámnak ilyen van .szegény nagyon beteg .el kell altatni....

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat