Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Bullterrier | B / FCI 3 | Kutyafajták

Bullterrier

Frissítve: 2009. december 29.17 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Anglia
Eredeti feladata:A XIX. század közepe táján harci kutyának tenyésztették ki, ma azonban barátságos társként ismert.
Eredeti neve:Bull Terrier
Angol neve:Bull Terrier
Eredete:Régi angol fajta; feltehetően az 1830-as évek körül az angol fehér terrierből az angol bulldogból és a dalmatából született.

Megjelenése

Bullterrier

Teste: A bullterrier háta rövid és erős, lágyéka széles és izmos. Rövid, alacsonyan tűzött farkát vízszintesen kinyújtva hordja; a farok a tövénél vaskos, majd fokozatosan kihegyesedik. Szemből nézve a mellkas mély, a bordák szépen íveltek. Vállai lejtősek. A párhuzamos, erős csontú lábak ízületei szépen kirajzolódnak. Mancsai kerek alakúak és erősek, lábujjai íveltek. Izmos nyaka hosszú, feszes és enyhén ívelt.

Feje: Feje hosszú, erős és magas, de nem elnagyolt formájú. Szemből nézve tojásdadnak tűnik, a formát sem üregek, sem benyomódások nem törik meg. A koponya a fülek között csaknem lapos. A fülek kicsik és vékonyak; egymáshoz közel vannak, és felmerednek. Kicsi, háromszögletű szemei ferde metszésűek. A bullterrier harapása ollószerű.

Marmagassága: A fajta standard nem tartalmaz előírásokat a bullterrier magasságára, vagy súlyára vonatkozóan; az azonban fontos, hogy erőteljes kutya benyomását keltse.
A marmagassága általában 40-50 cm között van.

Marmagasság minimum: 40

Marmagasság maximum: 50

Testtömege: A szukák 24-28 kg, a kanok 28-36 kg közöttiek.

Szőrzete: A fényes, rövid, testhez simuló szőrzet kemény tapintású.

Színei: A bullterrier lehet tiszta fehér, illetve fehér alapszínű, a fején foltokkal. A fehér színű egyedek testén nem lehetnek színes foltok. Vannak emellett vörös (és azok különböző árnyalatai), fekete csíkos, tigriscsíkos és háromszínű egyedek is. A színes kutyák esetében egy színnek kell dominálnia. A szemeknek a lehető legsötétebbnek kell lenniük.

Alomszáma: 4-8 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Vérmérséklete

Jelleme: Barátságos, spontán, vidám kutya. Fiatal korában kissé szilaj, és túlzott lelkesedésében összetörhet néhány holmit. Bátor és nagyon kitartó, a fájdalomra szinte teljesen érzéketlen – éppen ezért sokszor a betegségeit is csak akkor lehet észrevenni, amikor már majdnem túl késő. Általában egészséges fajta. Nagyon ragaszkodik a családjához, ám akaratos, sőt makacs is tud lenni.

Társas viselkedése: A bullterrier rendszerint remekül kijön a gyerekekkel. Igen toleráns, és nagyon jól tűri a durvább játékokat is. Az egészen kicsi gyerekekhez kissé túl szilaj lehet. Megfelelő szocializáció esetén a macskákkal és egyéb háziállatokkal sincs gondja. Azonos ivarú kutyával szemben is barátságos természetű, de keményen lép fel ha a védelméről van szó. Jellemzően konfliktuskerülő típus, így egy tenyészetben is könnyen tarthatók együtt a megegyező nemű kutyák. A látogatókat megugatja, de ennél tovább nem megy. A felnőttekkel és a gyerekekkel szemben is barátságos viselkedésű.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A bullterrier szőrzete nem sok gondozást igényel. Általában elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtéjű kefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel vagy gumkefével lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és ki- lazult szőrszálakat a bundájából. A karmait röviden kell tartani. A hallójáratot időnként meg kell tisztítani; ehhez speciális fültisztító használata szükséges. A fehér színű bullterriert néha muszáj megfürdetni, de igyekezni kell ezt minél ritkábban tenni. Puha fekhelyet célszerű biztosítani a számára, különben a nyomáspontokon bőrkeményedések alakulnak ki.

Tanítása: E kutya nevelését egészen fiatal korában el kell kezdeni, mivel a felnőttkor elérése után már túl erős és befolyásolhatatlan ahhoz, hogy meg lehessen változtatni. A póráz rángatása különösen gyakori probléma. Értelmes állat, amely gyorsan tud tanulni, de makacs is tud lenni. Gazdájának sok türelemre van szüksége, és igen következetesnek kell lennie, ugyanakkor megértően és kedvesen kell viselkednie. Ha a nevelése eléggé változatos, a kutya nem fogja elveszíteni az érdeklődését, és nem is adja fel a tanulást. Érdemes a kölyköt beíratni egy színvonalas engedelmességi tanfolyamra.

Mozgásigénye: A bullterriernek eléggé sok mozgásra van szüksége. A hosszú séta a városban vagy az erdőben, a kerti labdázás, az úszás vagy a kerékpáros sétáltatás mind megfelelő gyakorlatok a számára. A bullterriert felnőttkora előtt nem szabad kerékpáron sétáltatásra vinni – és akkor sem ajánlatos túlzottan megerőltetni.

Alkalmazásai: Szinte kizárólag családi kutyaként tartják. Általában nem kedveli a kutyás sportokat – főként akkor nem, ha nincs benne versenyszellem –, de a csak szórakozásból űzött sportokban szívesen benne lehet.

Képek

FCI standard

FCI száma:11
FCI besorolása:III.Terrierek
3.Bull típusú terrierek
FCI standard:011-2009-en.pdf ( 32,74 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 28.
  • 11. számú FCI fajtastandard (1998)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) hooligan
2010-08-15 11:21

hooligan
Még nem volt soha ilyen kutyám. Milyen belső méret a legideálisabb egy hőszigetelt kutyaháznak ennél a fajtánál? A segítséget előre is köszönöm!

(#2) csogleig válasza hooligan (#1) üzenetére
2010-09-01 16:36

csogleig
A kutyaházaknál általános szabály, hogy kb. 20 centivel legyen a belmagassága nagyon mint a kutya marmagassága. A szélessége legyen akkora, hogy az eb meg tudjon fordulni benne.
Az ennél nagyobb ház azért nem ideális a kutyának, mert télen nagyobb teret kell a testhőjével fűtenie. Kisebb házba meg nem igazán férne be

(#3) hooligan válasza csogleig (#2) üzenetére
2010-09-02 20:48

hooligan
Köszönöm a választ, de logikából egy részét kikövetkeztettem már! Csak az ideális méretet keresem!

(#7) moncka
mutat / elrejt | 2011-05-29 17:03

(#8) ambi
2012-01-05 18:09

ambi
Nagyon szeretem ezt a kutyát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! erős, hűséges, jó házörző.... Egyépként kedvenc fajta kutyám (imádom) BULLTERRIER!!!

(#9) Ritus
2012-01-22 07:50

Ritus
Ez a kutya nagyon okos és aranyos.Nem úgy ahogy hiszik (harcikutya)

(#10) Csillus
2012-01-26 17:43

Csillus
sziasztok.neke is van bulterrierem valami baj van vele az oldalán lemegy a szőre,helyette seb borítja.mi lehet ez? mivel kezeljem?köszi

(#11) niki27
2012-01-26 21:43

niki27
Sziasztok!
Én érdeklődnék hogy ez a kutya fajta mennyire gyermek barát mert nekem van egy 4 éves eleven lurkóm és most most költöznénk családi házba.

(#12) Csillus válasza niki27 (#11) üzenetére
2012-01-30 20:51

Csillus
szia.nagyon szereti a gyerekeket különös szeretetet fordíd a gyerekekre csak egy picit heves a játékokban

(#13) Timeea
2012-02-26 23:32

Timeea
Sziasztok,en nekem is van egy Mini Bull Terrierem 3 honapos.Nagyon meg vagyok elegedve vele,es csak annyit tudok mondani(írni),hogy nem kell hallgatni azokra akik azt mondjak,hogy ha harci kutya akkor nem jo!Ez badarsag,nagyon ember szereto kisgyerekeket is nagyon szereti,vedi oket!Teljesen megvagyok elegedve pedig csak 3 honapos meg...Tehat Bully 4 LIFE <3

(#14) IronCartmen válasza Timeea (#13) üzenetére
2012-03-07 07:40

IronCartmen
Nagyon jó kiskutyák a Bullok, közeli ismerősömnek is az van.
Csak még most kölyökként kell alaposan megnevelni, mert látom, hogy milyen ha elmúlik két éves. Sztem a 3 hónapos kutyád viselkedése, teljesen más lesz, mire felnő... Két éves kora környékén lesz felnőttnek mondható. A \"bajok\" majd egy éves kora után fognak jönni, amikor elkezd majd serdülni a kicsike. Nem tudom szukád van-e vagy kanod, de a kanok elég kemény diók Azt sem írtad, hogy első kutya-e vagy volt már előtte kutyád?

(#15) BakosKati
2012-03-12 10:42

BakosKati
Szerető gazdit keresek 2 éves kan bull terriernek. Szeretjük őt, de sajnos ő nem szereti a cicáinkat. Már két kedvencet elintézett. Sajnos azt nem tudom hogy miért csinálta, mert időnként nagyon jóban voltak, de szombaton lekapta az ablakpárkányról a terhes cicamamánkat és nem tudtuk tőle elvenni.
Viaskodunk magunkkal is, a lányom két napja sír, mert ő kapta ajándékba az apjától, viszont annyira rémisztő volt amit tett, hogy úgy lesz a legjobb ha megfelelő helyre elkerül tőlünk.
Segítsetek ha tudtok hogy tényleg jó helyre kerüljön, mert nem szeretnénk ha rossz sora lenne ezután

(#16) kriszta77
2012-03-19 15:05

kriszta77
Sziaztok! nekem is van egy 5 hónapos kis kutyám, imádom ha egyedül hagyom szétpakol ! mit tegyek?

(#17) zandyzmus
2013-04-08 12:02

zandyzmus
sziasztok!
segítségre lenne szükségem...
tegnap ajándékba kaptunk egy hét hónapos kan bullterrier kutyust...
a baj az van vele hogy eddig kenelben volt nem nagyon foglalkoztak vele mivel rajta kívül még húsz ugyan ilyen kutyust készítettek fel kiállításokra... nagyon el van hanyagolva neveletlen alap dolgokat nem tud hét hónaposan mint pl. ül,gyere... stb.... a kérdéserm csak annyi hogy meglehet őt még egyátalán nevelni?!?! elajándékozni nem szeretnénk mivel párom nagyon ragaszkodik hozzá és álma volt egy ilyen kutyus neki!

(#18) Bibe78
2013-04-10 14:30

Bibe78
Sziasztok!Én csak röviden annyit írnék erről a fajtáról,hogy bár sokan úgy tartják egy harci kutya,de messze menőkig nem az.Ezt a fajtát épp úgy könnyű idomitani mint bár mely fajtát.Csupán az elején kell határozottan megmutatni ki az úr.Imádom ezt a fajtát,de sajnos már 4gyerek mellett nem nagyon tudom megengedni magamnak,hogy vegyek egy ilyen szépséget.Na itt nem a kutya fajta miatt,csupán az ára miatt.Nagyon ember barát.Persze a többi már csak nevelés kérdése.Egy Tacskóból is lehet vérengző vadállat.

(#19) Bibe78 válasza zandyzmus (#17) üzenetére
2013-04-10 14:37

Bibe78
Én úgy gondolom nagyon szerencsésnek érezheted magad.Persze!Meg lehet változtatni őt,csak idő kell neki,hogy megszokja új helyét és státuszát a családban.Egy kicsit keményen kell vele bánni ami csupán annyit takar,hogy nem ordibálunk vele és nem rángatjuk,de ha valamit nem szeretnél neki megengedni a közel,s távoli jövőben azt most se szabad,mert akkor csak össze zavarja az ember.A kérdésem az lenne,hogy hol fogjátok tartani,mert ugye ez nem derült ki a hozászolásodban!

(#20) Bernike
2017-06-10 10:54

Bernike
milyen lófeje van!

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat