Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Bullmasztiff | B / FCI 2 | Kutyafajták

Bullmasztiff

Frissítve: 2010. január 10.1 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Anglia
Eredeti feladata:A vadorzók elfogására tenyésztették ki. Kíválóan látnak, tájékozódnak a sötétben, ezért nevezték őket az „éjszakai erdő őrének”.
Eredeti neve:Bullmastiff
Angol neve:Bullmastiff
Eredete:Modern formája az 1920-as években alakult ki; a massztiffot az angol bulldoggal keresztezték.

Megjelenése

Bullmasztiff

Teste: A bullmasztiff zömök testfelépítésű kutya, erős és rövid háttal. A lágyéka széles és izmos, oldalai magasak. A magasan tűzött farok kihegyesedik, a csánkig ér, egyenes vagy ívelt. A mellkas széles és mély, a szügy tágas. Az erős, egyenes mellső lábak ízületei szépen kirajzolódnak, az izmos hátsó lábak csánkja mérsékelten szögletes. A bullmasztiff mancsa macskaszerű. Az izmos nyak mérsékelten hosszú és szépen ívelt. A nyak kerülete csaknem megegyezik a koponya kerületével.

Feje: A nagy és négyszögletes koponya csak akkor ráncos, ha a kutya figyel. A koponya kerületének meg kell egyeznie az állat marmagasságával. Az arcorri rész széles és rövid (a fej teljes hosszának legfeljebb az egyharmadát teszi ki), s négyszögletesnek tűnik. A maszk kötelező, csak fekete lehet és lehetőleg a két szem fölé kell érjen. A stop határozott, a két szem között mély barázda húzódik. A V alakú fülek magasan, egymástól távol tűzöttek – ez csak kihangsúlyozza a koponya négyszögletességét. Amikor a kutya figyel valamire, füle hegye a szemével egy vonalban lóg. A szem közepes nagyságú. A bullmasztiff harapása általában előreharapás. Előfordul a tétre harapás (harapófogó harapás) is, de az előbbi kívánatosabb. A szemfogak nagyok és jól elkülönülők. A többi fog erős és szabályosan sorba rendezett. Az előreharapásos egyedeknél a fogazat csukott szájnál nem látszódhat.

Marmagassága: A kanok marmagassága 63,5-68,5 cm, a szukáké 61-66 cm.

Marmagasság minimum: 61

Marmagasság maximum: 69

Testtömege: A kanok súlya 50-60 kg, a szukáké 40-50 kg.

Szőrzete: Érdes tapintású, rövid szőrszálai a testéhez simulnak.

Színei: A bullmasztiff szőrzete világos, barna, vörös, csíkos lehet. A mellkason kisebb fehér folt megengedett, de nem kívánatos. A szemek mogyoróbarnák vagy barnák. A füle színénél is a fekete a kívánatos, de megfelelő, ha a teste szőrszínénél szemlátomást sötétebb a fül színe.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 8 év

Vérmérséklete

Jelleme: A bullmasztiff rendkívül kiegyensúlyozott, nem különösebben befolyásolható, s általában nyugodt módon reagál az ingerekre. Bátor és fizikailag is sokat követel magától. Ugyanakkor igen érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra, és a család tagjaival szemben kimondottan gyengéd. Noha a szabadban kifejezetten energikusan tud viselkedni, a lakásban általában nyugodt. Nem ugat sokat, de veszély esetén mindig hallatja a hangját. A bullmasztiff elszántan védelmezi családját és otthonát a rossz szándékú személyek ellen. Igen gyengéd, és a család tagjainak mindig engedelmeskedik.

Társas viselkedése: A bullmasztiff igen türelmes a gyerekekkel, azonos nemű fajtársaival szemben azonban nagyon domináns módon viselkedhet, akár a szabadban találkozik velük, akár a lakásban. Párban (szuka-kan) bármilyen kutyával jól elvan. Abban az esetben, ha az azonos neműek kiskoruktól kezdve együtt vannak, van esély, hogy békén maradnak, de sokszor az első tüzelés-fedezés után „borul” a baráti, testvéri szeretet. Ha fiatal korában megfelelően szocializálták, könnyen meg tud férni az egyéb háziállatokkal, például a macskákkal. A család barátait elfogadja, különösen akkor, ha gazdája is jelzi, hogy minden rendben, a nem kívánt látogatókat azonban feltartóztatja.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A fajta szőrzete gondozási szempontból eléggé igénytelen. Az elhalt és kilazult szőrszálakat egy gumikefe vagy egy dörzskesztyű segítségével néha el kell távolítani. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A fajta legjobban a tisztességes, kiegyensúlyozott, következetes nevelésre reagál, amely harmonikus környezetben zajlik. A bullmasztiff igen érzékeny gazdája hanghordozására, így az irányítása nem nehéz feladat – de ahhoz olyan ember kell, aki éreztetni tudja a tekintélyét, máskülönben nehezen tudna úrrá lenni egy ekkora erejű, a fajtársaival szemben ennyire domináns magatartású állaton.

Mozgásigénye: A bullmasztiff mozgásigénye átlagos. Elegendő számára, ha naponta néhányszor rövid sétára viszik, s eközben olykor arra is lehetősége nyílik, hogy pórázon fusson és játszadozzon egyet.

Alkalmazásai: Kifejezetten alkalmas ház, terület, objektum őrzésére, ez a vérében van, külön tanítást nem igényel. Ma főként figyelmes családi kutyaként tartják; ugyanakkor minden testi és szellemi adottsága megvan ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtson a különféle kutyás sportokban.

Képek

FCI standard

FCI száma:157
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Masztiff típusú kutyák
FCI standard:157-2001-en.pdf ( 17,29 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 28.
  • 157. számú FCI fajtastandard (2001)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Goldi
2012-01-29 10:15

Goldi
Sziaztok Mindenkinek!!

A Franciabuldogmasztiff A franciabuldig és a masztiff közös utodja

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat