Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Amerikai bulldog | A | Kutyafajták

Amerikai bulldog

Frissítve: 2009. december 12.23 hozzászólás | Megosztás | Nyomtatható változatA+ A A-
Megosztás:    
Származási hely:Amerikai Egyesült Államok
Eredeti feladata:Arra használták, hogy segítsen a farmereknek az elbitangolt marhák összeterelésében; emellett őrkutya is volt. Vadászkutyaként is szolgált, főként vaddisznóra és elvadult kutyákra vadásztak vele.
Eredeti neve:American bulldog
Angol neve:American bulldog
Eredete:Amerikai fajta. Egyes kinológiai források szerint több száz évvel megelőzte az angol bulldog kialakulását. Ez azonban nem bizonyítható egyértelműen.

Megjelenése

Amerikai bulldog

Teste: Az amerikai bulldog zömök testű kutya, viszonylag rövid, széles és erős háttal. Lágyéka enyhén ívelt. Alacsonyan tűzött farka a csánkjáig lóg, a tövénél vaskos, majd kihegyesedik; a kutya a háta fölé emelheti, de nem kunkorítja be. Mellkasa mély és mérsékelten széles. A bordái szépen íveltek, a hasa enyhén felhúzott. Könyökei a test mellett helyezkednek el. Egyenes, vastag csontú lábai vannak; a hátsó lábak ízületei szépen kirajzolódnak. Közepes nagyságú mancsain az ujjak erősen íveltek, szorosan egymás mellett állók. Az izmos nyak közepesen hosszú és enyhén ívelt; a fej felé fokozatosan keskenyedik.

Feje: A fej viszonylag nagy és széles, a koponyatető lapos, a szemöldökív jól látható. A stop mély, a pofák erősen fejlettek. Az arcorri rész széles és négyzetes, igen izmos állkapcsokkal. Az ajkak teltek. Közepes nagyságú fülei vagy lelógnak, vagy visszahajtanak (rózsafül). A közepes méretű szemek kerekek vagy mandulavágásúak, egymástól távol ülők. A szemhéjak feszesek. Az amerikai bulldog előreharap.

Marmagassága: Rendszerint a kanok marmagassága 55-70 cm, a szukáké 50-65 cm.

Marmagasság minimum: 50

Marmagasság maximum: 70

Testtömege: A kanok súlya 50 kg is lehet, a szukáké elérheti a 45 kg-ot. Ennél nagyobb súly nem is kívánatos, mert az lerontaná a kutya fürgeségét.

Szőrzete: A szőrzet rövid szálú és puha tapintású. A szőrszálak legfeljebb 2,5 cm hosszúak lehetnek.

Színei: Leggyakoribbak a fehér alapon csíkos, fekete vagy vörös foltokkal tarkított egyedek. A csíkos és a vörös az egészen világostól az egészen sötétig terjedhet. A fajta előfordul tiszta fehér színben is. A sötét színű kutyák kevésbé kívánatosak. A szem lehetőleg fekete vagy sötétbarna legyen, a szemek pereme és az orr pedig fekete.

Alomszáma: 6-8 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Vérmérséklete

Jelleme: Az amerikai bulldog rendkívül kiegyensúlyozott és magabiztos kutya, amelyet természetes ösztöne késztet a családja és az otthona őrzésére és védelmére. Ezt a feladatát higgadt, megfontolt módon, de igen meggyőzően látja el. Nagyon értelmes és hűséges kutya, amely ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Éber, igen bátor, önmagát nem kíméli. A rideg tarttás nem ideális számára, inkább a lakásban kell laknia, a családja tagjai között. A lakásban egyébként meglehetősen nyugodt viselkedésű; csak akkor ugat, ha valami nincs rendben.

Társas viselkedése: Ez a kutya az élete árán is megvédi a családja tagjait, beleértve a gyerekeket is. A lakásba (birtokra) érkező idegeneket éberen figyeli, de amikor a gazdája az értésére adja, hogy minden rendben van, akkor elfogadja őket. Általában eléggé ellenséges minden olyan kutyával szemben, amelyik nem a saját falká-jába tartozik – főként, ha a másik kihívóan viselkedik. A vele együtt lakó, és neki behódoló kutyákkal azonban jól kijön. A család azon állatait, amelyekkel együtt nőtt fel, minden gond nélkül elfogadja.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Ez a kutya csak kevés szőrzetápolást igényel. Elég, ha hetente egyszer átkefélik a szőrzetét egy kemény sörtéjű kefével. A vedlési időszakban a gumis kopókesztyű a legjobb eszköz az elhalt és kilazult szőrszálak eltávolítására.

Tanítása: Az amerikai bulldog nem való tapasztalatlan személyeknek, sem azoknak, akik határozatlanok vagy bizonytalanok. Aki ilyen kutyát kíván tartani, annak testileg és lelkileg is erősnek kell lennie. A nyugodt gazda viszont, akiből árad a természetes tekintély, nagyon jó párost alkothat az amerikai bulldoggal. A kutya nagyon értelmes, és rövid idő alatt igen sokat tud tanulni. A túl szigorú nevelési módszerek nem ajánlhatók; ezzel szemben rendkívül fontos a következetesség, az egyértelműség és a szeretet. Egészen fiatal korától kezdve arra kell nevelni ezt a kutyát, hogy ne rángassa a pórázt, mivel felnőttkorában túlságosan erős lesz ahhoz, hogy e rossz szokáson segíteni lehessen. Nagyon fontos az is, hogy az amerikai bulldogot igen alaposan szocializálják, s ezzel lehetőséget adjanak neki arra, hogy kiegyensúlyozott kutyává fejlődjön, amely minden hatásra megbízható módon reagál.

Mozgásigénye: Ez a fajta nagyon fürge, és órákon át képes megszakítás nélkül gyalogolni, de ha a gazdája néha-néha nem ér rá a sétáltatásra, ahhoz elég könnyen alkalmazkodik. Egy jól körülkerített kertben mozgásigénye egy részét saját maga is ki tudja elégíteni. Általában imádja a labdajátékokat. A lakásban nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai: Az Egyesült Államok egyes részein az amerikai bulldogot még ma is használják az elkóborolt marhák összeterelésére, de e kutyák többségét éber társként tartják.

Képek

FCI standard

Az FCI által nem elfogadott fajta.

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 28.
  • 149. számú FCI fajtastandard (2000)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)
 Megosztás:   
 
 

Hozzászólások

Új hozzászólás írásához jelentkezzen be vagy regisztráljon

(#1) Sonny
2011-01-04 18:52

Sonny
Ez a kutya igen makacs és önfejű, kölyök korában érdemes megcsináltatni az ivartalanítást főleg a kanoknál ez nem csak azért jó hogy ne csavarogjon el hanem 1-2 évvel meg is hosszabítja az életét.

(#2) monisz76
2011-01-19 17:07

monisz76
NEKEM IS VAN EGY AMERIKAI BULDOG SZUKAKUTYÁM,MOST 1 ÉVES,JELENLEG TÜZEL,MOST ELÖSSZÖR,NEM TUDOM HOGY MÁR ÉRETT-E TEHÁT LEHETNEK-E KÖLKEI VAGY SEM,VAN AKI ASZT MONDJA CSAK MÁSFÉL ÉVES KORÁRA LESSZ ERRE ÉRETT,ÉN AZÉRT AGGÓDOM MERT A HÁZUNKBAN TARTJUK ,DE KI ENGEDJÜK DOLGÁT VÉGEZNI ÉS FUTKÁROZNI MOST VISZONT HA KI ENGEDJÜK AZ UDVARRA MINDEN FÉLE KÓBOR KAN KUTYÁK JELENNEK MEG AZ UDVARON AGGÓDOM A KUTYÁM MIADT,NEM SZERETNÉM HA KEVERÉK KÖJKEI LENNÉNEK,HA VALAKI MEG TUDJA MONDANI HOGY MÁR IVARÉRETT-E A KUTYÁM ,VAGY HOGY HOGYAN TUDNÁM KIVÉDENI HOGY KÖJKEI LEGYENEK LEGYEN SZIVES MEGIRNI.
KÖSZÖNÖM

(#3) Sonny
2011-01-21 12:08

Sonny
Én is úgy tudom hogy 1,5 éves koruktól ivarérettek.

(#14) bull
2011-10-02 14:24

bull
Sziasztok Én most mentettem meg 1 3és fél éves Amerikai Buldogot éheztették verték..arra lennék kiváncsi hogy nem e fog engem vagy a családom meg támadni?és hogy meg fog e engem védeni ha úgy adodik?még csak 4napja van nálam a kutya.....

(#6) moncka
mutat / elrejt | 2011-05-29 17:06

(#7) dns696
2011-08-13 12:31

dns696
Sajnos nagyot csalódtam.Mindkét gyerekemet megtámadta,szétharapta az arcukat.Csak a szerencsének köszönhető hogy nem történt komolyabb baj.Hirtelen elborult az agya,és támadott,lábával ellökte a gyereket,és a fejét kezdte el harapni.Senkinek nem ajánlom ezt a kutyát..

(#8) nemesk89
2011-08-21 13:43

nemesk89
Szerintem a kutya viselkedése azon múlik hogy a gazdája hogyan neveli, lehet hogy nem jól nevelted a kutyát és azért támadt. Amúgy nagyon aranyos egy kutyafajta, olyan a kutya amilyen a gazda. cuki kutyusok.

(#13) Blackman
2011-09-19 13:24

Blackman
Nem akartam regelni de nekem 3-éve van amerikai bulldogom és egy ragaszkodó okos kutya.
Aki megfelelően bánik vele és itt igaz a határozott bánásmód akkor semmi gond vele.
Nálunk van kinn is benn is, sőt most van még 8 kicsi is és már 10 hetesen értelmesek,és imádni valók.
Nincs különös betegsége, visszatartó kinézete távol tartja a nem oda való személyeket, de ez mellet játékos és szeretetre éhes kutya.
Most hogy árulom a kölyköket nekem is jönnek ilyennel hogy, vad meg nagy.
Ez egy házőrző nem egy cica igen nagy és olyan vad amilyenre nevelik.
Ha kell bújik ha kell harap ennyi.
Én csak ajánlani tudom mindenkinek.

Üdv

(#10) nemesk89
2011-08-31 12:41

nemesk89
De a kutya olyan mint a gazdája van már belőle elég tapasztalatom hogy ezt mondjam.

(#11) csabesz
2011-09-05 10:49

csabesz
Sziasztok. Én is ugy gondolom,hogy ha megfelelően van foglalkozva a kutyával,nem történhet baj. Jelenleg nekem is egy amerikai bulldogom van. még csak 6 hónapos,de már most robosztus kutya,emellett roppant inteligensnek tartom,na meg aranyos is az egész család imádja lenne egy kérdésem felétek,aki ismeri a fajtát,elárulhatná,hogy a fejük mikor kezd szélesedni....?

(#12) Barna
2011-09-06 19:02

Barna
Az elsõ tüzeléskor válik ivaréretté általában 6-9 hónapos korban.
Megfelelő szocializációval minden kiskutya a társadalom jól alkalmazkodó és megbízható tagjává válha, minden kutyát kell szocializálni.
\"Tanítása: Az amerikai bulldog nem való tapasztalatlan személyeknek, sem azoknak, akik határozatlanok vagy bizonytalanok. Aki ilyen kutyát kíván tartani, annak testileg és lelkileg is erősnek kell lennie. A nyugodt gazda viszont, akiből árad a természetes tekintély, nagyon jó párost alkothat az amerikai bulldoggal. A kutya nagyon értelmes, és rövid idő alatt igen sokat tud tanulni. A túl szigorú nevelési módszerek nem ajánlhatók; ezzel szemben rendkívül fontos a következetesség, az egyértelműség és a szeretet. Egészen fiatal korától kezdve arra kell nevelni ezt a kutyát, hogy ne rángassa a pórázt, mivel felnőttkorában túlságosan erős lesz ahhoz, hogy e rossz szokáson segíteni lehessen. Nagyon fontos az is, hogy az amerikai bulldogot igen alaposan szocializálják, s ezzel lehetőséget adjanak neki arra, hogy kiegyensúlyozott kutyává fejlődjön, amely minden hatásra megbízható módon reagál.\"

(#15) Doresz
2012-01-02 09:22

Doresz
ez a kutya lehet agresszív de közben meg az ember legjobb barátja

(#16) rocafi13
2012-01-03 21:28

rocafi13
Sziasztok. Szerintem is nagyszerű fajta, de sok leírással nem értek egyet. Nekem van egy 3és fél éves kanom s egy 2 éves szukám. Egy most 8 éves francia bulldog kan mellett nevelkedtek, jól megvoltak, falkát alkottak, s egy hónapja minden ok nélkül majdnem megölték. Én nem állítanám, hogy nagyon falkaállatok lennének, mert hiába munkavizsgás, kutyákkal szemben nyugodt, s minden előjel nélkül támad. A szukám rámegy a kisebb kutyákra, a kan nem, de viszont a szárnyasoknál, háztáji állatoknál, mezei \"vadállatoknál\" abszolút nem lehet nekik parancsolni. Emberekkel változékony a kapcsolatuk, a gyerekeket zsákmánynak tekintik, hiába nevelkedtek gyerekek mellett. Ha van felnőtt velük, kb fél óra míg játszanak, utána elvadulnak. Remek fajta, de nem családi kutyának valók!

(#17) Evelin
2012-07-14 21:16

Evelin
Sziasztok!
Nekem ez a fajta kissé agreszívnak és ijesztőnek tűnik !

(#18) Crassusbull
2012-12-16 15:50

Crassusbull
Fiúk és lányok!
Jó lenne ha tudatosulna bennetek,hogy Amerikai Bulldog csak olyan embernek való,aki szereti és a kutya is viszont szereti őt sőt el is fogadja a kutya.
Nagyon sok foglalkozást igényel.
Általában okos és könnyen tanul.
Már kölyök korában elkell kezdeni a szocializációját.
Hozzá kell szoktatni az autókhoz,más kutyákhoz és emberekhez.
Ha a szocializáció nem megfelelő,akkor a kutya makacs és önfejű lesz.
Mindenkinek azt ajánlom,hogy kutyát és bármilyen fajtáról beszélünk is csak tenyésztőktől vásároljatok.
Akkor biztosak lehettek benne,hogy egészséges kutyát vásároltok.
Minden esetben érdeklődjetek tenyésztőktől és nem kell az első utatokba kerülő kölyköt megvásárolni.
Ne sajnáljátok a pénzt a kutyára!!!
Ne legyetek fukarok!!!
Ha nem akartok úgy járni,hogy a kutyáitok növendék korukra megsántúljanak vagy idegbetegek legyenek,akkor csak tenyészetből vásároljatok!
És mindíg,minden esetben szerezzetek be minden információt a kölykök felmenőiről.
Ha találkoztok olyan tenyésztővel,aki 20-30.000 ft.ért árúlja a kölyköket azt kerüljétek el!
Ez a fajta kutya minimum hangon 50-60.000 ft./kölyök.
Ha van kérdésetek a fajtával kapcsolatban csak tenyésztő!
Ne adjatok azon okos emberek véleményére,akiknek csak macskájuk volt!
Mindíg-minden esetben CSAK TENYÉSZTŐKTŐL VÁSÁROLJATOK és ne féljetek kérdezni.
Csak így tudjuk az Amerikai Bulldogot öregbíteni és elkerülni a beltenyészeteket!
Harcoljunk a szaporítók ellen!!!

(#19) Crassusbull
2012-12-16 15:51

Crassusbull
Fiúk és lányok!
Jó lenne ha tudatosulna bennetek,hogy Amerikai Bulldog csak olyan embernek való,aki szereti és a kutya is viszont szereti őt sőt el is fogadja a kutya.
Nagyon sok foglalkozást igényel.
Általában okos és könnyen tanul.
Már kölyök korában elkell kezdeni a szocializációját.
Hozzá kell szoktatni az autókhoz,más kutyákhoz és emberekhez.
Ha a szocializáció nem megfelelő,akkor a kutya makacs és önfejű lesz.
Mindenkinek azt ajánlom,hogy kutyát és bármilyen fajtáról beszélünk is csak tenyésztőktől vásároljatok.
Akkor biztosak lehettek benne,hogy egészséges kutyát vásároltok.
Minden esetben érdeklődjetek tenyésztőktől és nem kell az első utatokba kerülő kölyköt megvásárolni.
Ne sajnáljátok a pénzt a kutyára!!!
Ne legyetek fukarok!!!
Ha nem akartok úgy járni,hogy a kutyáitok növendék korukra megsántúljanak vagy idegbetegek legyenek,akkor csak tenyészetből vásároljatok!
És mindíg,minden esetben szerezzetek be minden információt a kölykök felmenőiről.
Ha találkoztok olyan tenyésztővel,aki 20-30.000 ft.ért árúlja a kölyköket azt kerüljétek el!
Ez a fajta kutya minimum hangon 50-60.000 ft./kölyök.
Ha van kérdésetek a fajtával kapcsolatban csak tenyésztő!
Ne adjatok azon okos emberek véleményére,akiknek csak macskájuk volt!
Mindíg-minden esetben CSAK TENYÉSZTŐKTŐL VÁSÁROLJATOK és ne féljetek kérdezni.
Csak így tudjuk az Amerikai Bulldogot öregbíteni és elkerülni a beltenyészeteket!
Harcoljunk a szaporítók ellen!!!

(#20) djdream
2012-12-19 18:27

djdream
nem fukar akarok lenni de 1 kutyáért 50 ezer ft az elég sok.biztos van megbizható gazda aki tenyészti ezt a fajtát de mégsem 50 ezerért. amúgy mindig is szeretnék ilyen fajtát. nagyon szépek is egyben cukik.

(#21) Crassusbull
2012-12-20 17:02

Crassusbull
Djdream levelére!
Szia!
Örülök,hogy tetszik a fajta de a kinézet nem minden.
Nem akarok senkit kioktatni de mielőtt kutyát vásárolsz azt javaslom,hogy ismerd meg a fajtát.
Tájékozódj,kérj információt az eladótól.
Az ötvenezer forint pedig ez a fajta legalja.
Ennél jóval drágábbak az Amerikai Bulldogok.
Nincs Magyarországon olyan tenyésztő,aki ennél olcsóbban adná a kölyköket.
Ha igen,akkor nagyon meg kell nézni a kölykök szüleit,mert valami sántít.
És még valami!
Mielőtt kölyköt vásárolsz szerintem ismerd meg a fajtát.
A viselkedést a temperamentumot az idegrendszert.
Egy jó idegrendszerű felnőtt kutya nem támad a gazda jelenlétében de nyílt és őszinte.
Ha nem ilyen hanem farkát magaalá húzó félreülős típus,akkor gond van az idegrendszerrel.
Ezért érdemes nameg a displazia elkerülése érdekében csak tenyésztőtől vásárolni kiskutyát.
Lehet,hogy kiadsz érte 80-100.000 ft.ot de biztos lehetsz benne,hogy féléves korától nem kell orvoshoz járnod vele,mert ez meg az a baja.
Harcoljunk a szaporítók ellen!!!!

(#22) Crassusbull
2012-12-24 10:45

Crassusbull
Békés Karácsonyt és Sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt kívánok minden kutyás sporttársamnak!

(#23) Bernike válasza dns696 (#7) üzenetére
2017-06-06 16:35

Bernike
nem normális akutyád és szegény gyerekek...

(#24) Bernike
2017-06-06 16:41

Bernike
undorító és agresszív .az angol bulldog cuki!és családi kutyának a bernipásztort ajánlom,mert nyugodt jó házőrző és nem bántja gyerekeket majd megkérem a barinőmet írja le a tapasztalatait.
Utoljára szerkesztette: Bernike, 2017-06-06 16:41

(#25) Bernike válasza monisz76 (#2) üzenetére
2017-06-19 12:34

Bernike
inkább ivartalaníttatnod kéne!

(#26) pfilotas
2018-11-27 04:28

pfilotas
Úr isten!!!!!! Ennyi hülye emberfélét........Vegyetek plüss kutyát az való nektek.......Aki amerikai bulldogot vesz legyen felelőséggel arra hogy foglalkozik vele megfelelően! Ne akkor kapkodjon mikor meg van a baj,de ez minden kutyára igaz,olyan a kutya mint a gazdája.......Gyerek korom óta foglalkozok kutyákkal,és nem kell ivartalanítani azért,hogy "ne csavarogjon el" Az én kutyám lassan 7 éves de nyugodtan nyitva hagyhatom a kaput nem fog el csatangolni/mert erre is tanítható/,mert az a kutya szökik amelyik utálja a közvetlen környezetét és a környezetében élőket!!

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat