Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Afrikai oroszlánkutya | A / FCI 6 | Kutyafajták

Afrikai oroszlánkutya

Származási hely:Dél-Afrika
Eredeti feladata:Csoportokban használták arra, hogy a nagymacskákat és a nagyvadakat a vadászok felé hajtsa; de őrkutya is volt.
Eredeti neve:Rhodesian Ridgeback
Angol neve:Rhodesian Ridgeback
Eredete:Feltehetően vadon élt valamikor, falkában kóborolt, az embereket elkerülte. Dél-afrikai telepesek háziasították.

Megjelenése

Afrikai oroszlánkutya

Teste: Az afrikai oroszlánkutya izmos, arányos felépítésű eb tágas és mély, de nem túl széles mellkassal. Háta erőteljes, a lágyéka erős és enyhén ívelt. Sajátos vonása a hátán végigfutó szőrcsík, amelynek szálai ellentétes irányban nőnek, mint a test többi részén. Ez a csík (a „ridge”) a kutya vállai között kezdődik, és a csípőjén ér véget; ideális esetben 5 cm széles. A vastag csontú, erős mellső lábak egyenesek, a könyökön közel vannak a testhez. Hátsó lábainak ízületei jól kirajzolódnak; a csánkízület jelentősen leengedett. A mancsok kicsik, a lábujjak erősen íveltek. A farok a tövénél széles, majd kihegyesedik; a kutya enyhén ívesen tartja.

Feje: Az afrikai oroszlánkutyának hosszúkás feje van lapos és széles koponyával és viszonylag határozott stoppal. Fülei magasan tűzöttek, a tövüknél szélesek, majd lekerekített hegyben végződnek; a fej mellett lógnak. Kerek szemei értelmes tekintetűek.

Marmagassága: A kanok marmagassága 64-69 cm, a szukáké 61-66 cm.

Marmagasság minimum: 61

Marmagasság maximum: 69

Testtömege: A kanok súlya mintegy 37 kg, a szukáké 32 kg.

Szőrzete: Az afrikai oroszlánkutya szőrzete sima, sűrű és rövid; a hátán jellegzetes, ellentétes irányú szőrcsík húzódik, amely sötétebb színűnek tűnik.

Színei: Színe a világostól a sötétig terjedő árnyalatú sárgásvörös. A mellkasán némi fehér megengedett. Szemének színe összhangban van a szőrzetével.

Alomszáma: 4-7 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Az afrikai oroszlánkutya igen karakteres eb; értelmes, okos és kissé akaratos. Az idegenekkel szemben tartózkodó, a család tagjaival azonban őszinte és hozzájuk végtelenül hűséges. Magabiztos és kiegyensúlyozott, bátor és éber, s igen kitartó is. Remek a szaglása és jól fejlett a vadászösztöne. A lakásban általában nagyon nyugodt, csak olyankor ugat, ha komoly bajt észlel.

Társas viselkedése: Ha már fiatalon hozzászoktatják a macskák és egyéb háziállatok társaságához, a későbbiekben nem nagyon lesz velük problémája. A gyerekekkel rendszerint türelmes és barátságos, feltéve, hogy nem bosszantják. A többi kutyával elég jól megfér, bár egyes kanok hatalmaskodó módon viselkedhetnek más kanokkal szemben. A család barátait kedvesen fogadja. A gazdája távollétében hűségesen őrzi a házat. Az ismeretlenekkel szemben tartózkodó, de nem agresszív.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Az afrikai oroszlánkutya szőrzetét nem nehéz rendben tartani: csak rendszeresen át kell kefélni egy puha kefével. A vedlési időszakban egy gumis kopókesztyű vagy egy gumikefe segítségével lehet a leggyorsabban eltávolítani szőrzetéből az elhalt és kilazult szálakat.

Tanítása: Nevelésének kiegyensúlyozottnak és rendkívül következetesnek kell lennie. Az afrikai oroszlánkutya kissé makacs állat, ezért a gazdájának magabiztosan kell fellépnie vele szemben. Ha a kutya rájön, hogy az engedelmesség az ő számára is kifizetődő, attól kezdve szívesen és eléggé gyorsan tanulja meg az új parancsokat.

Mozgásigénye: Az afrikai oroszlánkutya – ez a hihetetlenül kitartó vadászeb – igen sok mozgást igényel. Rendszeresen el kell vinni futtatni vagy hosszú sétákra, de nem szabad megfeledkezni fejlett vadászösztönéről és kiváló szimatáról: póráz nélkül csak a valóban jól nevelt kutyát szabad sétáltatni. Ha elég sokat mozoghat a szabadban, az afrikai oroszlánkutya a lakásban nyugodtan fog viselkedni.

Alkalmazásai: Ezt a kutyát ma már szinte kizárólag megbecsült családi kutyaként tartják; a kutyás sportokban ritkán találkozni vele. A nyomkövetéssel azért meg lehet próbálkozni, mivel az számára is igazi élvezetet jelent.

Képek

FCI standard

FCI száma:146
FCI besorolása:VI.Kopók és rokon fajták
3.Rokon fajták
FCI standard:146-2001-en.pdf ( 19,2 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2021. 11. 29.
  • 146. számú FCI fajtastandard (2001)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)

© Kutya-tár 2008-2021 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat