Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Szent Bernáthegyi kutya | Sz / FCI 2 | Kutyafajták

Szent Bernáthegyi kutya

Származási hely:Svájc
Eredeti feladata:Katonai és mentőkutya.
Eredeti neve:St. Bernhardshund – Bernhardiner
Angol neve:Saint Bernard Dog
Eredete:Története szorosan kapcsolódik annak a kolostornak az életéhez, amely a Svájcot és Olaszországot összekötő Nagy Szent Bernát-hágón található. A 19. század derekán a bernát-hegyi kolostor tenyészete a szoros beltenyésztés miatt válságba került, ezért a fajtát újfundlandi kutyákkal frissítették fel.

Megjelenése

Szent Bernáthegyi kutya

Teste: A bernáthegyi háta igen széles, és egészen a lágyékáig vízszintes, majd onnan enyhén lejteni kezd a far felé. A marja hangsúlyos. Farka hosszú, vaskos és erős. Általában lógatva tartja, de a vége visszakunkorodhat. A szépen ívelt mellkas a könyökökig ér. Hasa enyhén felhúzott. Lejtős válla igen izmos. Mellső végtagjai egyenesek és erősek. A csánkja mérsékelten szögletes. Mancsai szélesek, az ujjak majdnem zártak. Nyaka erőteljes, rajta határozott – de nem eltúlzott – redő található. A fej tövénél jól látható egy barázda.

Feje: A bernáthegyinek erős, lenyűgöző feje van, jól látható szemöldökkel és stoppal. A tarkónyúlvány viszonylag jól fejlett. A szemek közötti barázda mély, de a tarkó felé egyre sekélyebbé válik. A rövid, erős arcorri rész magassága nagyobb, mint a hosszúsága. Az orrnyereg egyenes. A jól fejlett ajkak ívesen hajolnak rá az alsó állkapocsra. Fülei viszonylag magasan tűzöttek, ráadásul meglehetősen nagyok. Az állat lógatva hordja őket, így még inkább hangsúlyozzák a koponya szélességét. Mélyen ülő szemei közepes nagyságúak. Az alsó szemhéjak nem záródnak tökéletesen, de a túl nyitott szem nem kívánatos. A bernáthegyi harapása ollószerű vagy harapófogó-szerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága legalább 70 cm, a szukáké legalább 65 cm.

Marmagasság minimum: 65

Marmagasság maximum: 70

Mellkas körfogat: A kutya nagyságától és testfelépítésétől függ, de legalább 60 kg.

Szőrzete: A bernáthegyinek van rövid szőrű és hosszú szőrű változata is. A rövid szőrű kutyák szőre testhez simuló, érdes tapintású, de nem durva. A hosszú szőrű egyedek szőrzete közepesen hosszú, egyenes vagy hullámos, ám sohasem göndör. A farok szőrzete dús, de nem lehet hullámos. A fej és a fülek szőre rövidebb és puhább. A mellső lábak viszonylag ritkán szőrösek, míg a deréktájon hosszabb és sűrűbb a szőr.

Színei: A bernáthegyire a vöröstől sárgásbarnáig terjedő alapszínek jellemzők fehér rajzolattal, vagy a fehér alapszín vöröstől barnássárgáig terjedő színű rajzolattal. A fehér szőrzet csíkszerű foltokkal is előfordul. A kutya mellén, mancsán, orrán és homlokán fehér rajzolatnak kell lennie. Kötelező továbbá a fehér farokvég, illetve kívánatos a nyakon körbefutó fehér sáv is. A fején és fülén látható sötétebb rajzolatot olykor a kutya maszkjának nevezik.

Alomszáma: 6-8 kölyök

Várható élettartama: 10-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: Ez az eb jó természetű, barátságos, kiegyensúlyozott. Kimondottan érzékeny a haragos szavakra és az otthonban uralkodó légkörre. A családjával szemben odaadó, gyakran kimutatja szeretetét, és nem kedveli, ha valamiből kihagyják. Nem ugat sokat. Ha szükséges, megvédi gazdáját és annak otthonát, de nem ez az elsődleges feladata. A felnőtt példányok általában nyugodtak, de vannak mozgékonyabb példányok is – főként a rövid szőrű kutyák között.

Társas viselkedése: A bernáthegyi jól kijön a gyerekekkel és a többi kutyával egyaránt. Általában a háziállatok sem jelentenek gondot a számára. Más kutyákkal jól megfér, de azt nem tűri, hogy azok erőszakosan viselkedjenek vele. A becsületes szándékú idegenekkel szembeni magatartása a közöny és a barátságosság között változhat.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Ez a kutya eléggé sok szőrzetápolást igényel; hetente legalább kétszer át kell kefélni és fésülni. A vedlési időszakban elengedhetetlen a naponkénti kefélés, különösen a hosszú szőrű változatnál. A hallójáratot tisztán kell tartani, és rendszeresen ellenőrizni kell az alsó szemhéjat is. Szükség esetén a szemébe e célra gyártott tisztítócseppek is cseppenthetők. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A bernáthegyi eléggé engedelmes, és ha következetes, egyértelmű módon nevelik, hamar meg tudja tanulni a parancsokat. Meglehetősen érzékeny a gazdája hanghordozására; a kemény hangvétel nem megfelelő módszer vele szemben. A hosszú foglalkozásokat rosszul tűri, ezért csak akkor szabad parancsokat adni neki, amikor ez valóban szükséges. Már kicsi korától kezdve arra kell szoktatni, hogy ne rángassa a pórázt, mert ha felnő, túl nagy és erős lesz egy embernek, ráadásul ekkor már ezt a szokást is nagyon nehezen vetkőzi le. Az összes többi masztiffhoz hasonlóan a bernáthegyire is igaz, hogy neveléséhez jól kell ismerni a kutyákat. Fejlődési időszakában ügyelni kell arra, hogy ne terheljék túl.

Mozgásigénye: Ez a kutya átlagos mozgásigényű. Nincs is szüksége másra, mint a napi háromszori sétára, és időnként egy-egy hosszabb kirándulásra, amikor szabadon, póráz nélkül szaladgálhat.

Alkalmazásai: A bernáthegyit szinte mindig családi kutyaként tartják. Érdemes lehet nyomkövetési képzésben részesíteni, mert kitűnő a szaglása, és ezt a munkát szereti is csinálni.

Képek

FCI standard

FCI száma:61
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Hegyi típusú kutyák
FCI standard:061-2004-en.pdf ( 30,95 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2021. 11. 29.
  • 61. számú FCI fajtastandard (2004)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)

© Kutya-tár 2008-2021 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat