Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Cane corso | C / FCI 2 | Kutyafajták

Cane corso

Származási hely:Olaszország
Eredeti feladata:Őrző-védő, kísérőkutya, pásztorkutya és vadászkutya nagyvadak vadászatához.
Eredeti neve:Cane Corso Italiano
Angol neve:Italian Corso Dog
Eredete:A cane corso az eredete az ókorig vezethető vissza. Az ősi római molosszus, a Canis pugnax leszármazottja.

Megjelenése

Cane corso

Teste: A cane corso közepesen nagy kutya, erős, de nem zömök testfelépítéssel. Izmos testének hossza mintegy 11 százalékkal nagyobb a marmagasságánál. Háta egyenes, széles és igen izmos. Széles mellkasa ugyancsak izmos, az elülső része előreugrik, a farok viszonylag magasan tűzött. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkát általában megkurtítják, de nem túl rövidre; a csonkot a kutya nyugalmi helyzetben lelógatja, de járás közben a hátával egy vonalba vagy kissé még magasabbra emelheti. Lábai egyenesek, ízületei szépen kirajzolódnak. A cane corso mancsa macskaszerű; a hátsó mancs valamivel hosszabb az elsőnél. Az enyhén ívelt, izmos nyakon alig látható lebernyeg; keresztmetszete ovális alakú.

Feje: A koponya a fülek között széles és enyhén boltozatos. A tarkó eléggé gyengén fejlett. A stop határozott. A széles és magas arcorri rész szélessége csaknem megegyezik a hosszúságával, az orrnyereg pedig egyenes. Az ajkak erősek, a felsők általában rálógnak az alsókra; szemből nézve fordított U alakúak. A közepes nagyságú szemek tekintete éber és értelmes. A fül arányos a fejjel, háromszögletű és lelógó. Ahol engedélyezik, ott egyenlő szárú háromszög formájúra vágják. Rövid fejű és a szoros előreherapás a kívánatos.

Marmagassága: A kanok marmagassága 64-68 cm, a szukáké pedig 60-64 cm.

Marmagasság minimum: 60

Marmagasság maximum: 68

Testtömege: A kanok súlya 45-50 kg, míg a szukáké 40-45 kg.

Szőrzete: Rövid, fényes és sűrű; nem lehet puha tapintású.

Színei: A cane corso fekete színben, különféle sárga, vörös és szürke árnyalatokban, valamint csíkos színezettel ismert. A fekete maszk nem nyúlhat a szemek mögé. A mellkason, a mancsokon és az orr körül kis fehér foltok lehetnek. A fehér jegy az orrháton előfordulhat, de nem húzódhat a szemek vonala fölé. A szemek sötét színűek.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A cane corso bátor, kiegyensúlyozott, értelmes és mozgékony kutya. A családjával szemben gyengéd és hűséges. Rideg tartásra nem nagyon alkalmas. Figyelmes, családját védelmező kutya, és ha igazi veszély fenyeget, a hangját is kiereszti.

Társas viselkedése: A gyerekekkel jól megfér, idegenekkel szemben viszont gyanakvó; csak a gazdája jelenlétében hajlandó megtűrni őket. Ha megfelelő volt a szocializációja, a háziállatokkal sincs gondja. Más kutyákkal szemben általában harcias.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A fajta szőrzete nem sok gondozást igényel. A vedlési idényben célszerű gumis kopókesztyűt használni a kilazult szőrszálak eltávolításához.

Tanítása: A cane corso általában könnyen és gyorsan tanul, de nem kezdőknek való kutya. Gazdának az olyan, természetes tekintéllyel rendelkező személy a legalkalmasabb, aki emellett nyugodt is. Ha a kölyköt következetes módon, harmonikus környezetben nevelik fel, nagyobb a valószínűsége annak, hogy kiegyensúlyozott, megbízható kutyává fejlődik. Nem kell attól félni, hogy emiatt romlanak őrző-védő képességei; az őrzésre való hajlam a fajta veleszületett tulajdonsága, és az állat mindig cselekszik, ha szükséges. Kölyökkorában hosszabb időt kell tölteni a más kutyákhoz való szoktatásával, máskülönben később könnyen nekiugorhat fajtársainak, hogy bebizonyítsa erejét.

Mozgásigénye: A cane corso igen mozgékony kutya, amely akár órákon át is kísérgeti gazdáját anélkül, hogy a kifáradás legcsekélyebb jelét adná. Szívesen fut, labdázik, apportíroz és úszik, s az egyéb testmozgási lehetőségeket sem veti meg. Ha a gazdája egyszer-egyszer nem tud elmenni vele sétálni, az nem okoz nagy gondot számára.
Amennyiben a szabadban eleget mozoghat, a lakásban viszonylag nyugodtan és békésen fog viselkedni.

Alkalmazásai: A cane corsót egészen mostanáig csak társként tartották, bár voltak, akik a kutyás sportokban is meglepően jó eredményeket értek el vele.

Képek

FCI standard

FCI száma:343
FCI besorolása:II.Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
2.Molosszerek
2.1.Masztiff típusú kutyák
FCI standard:343-2007-en.pdf ( 93,66 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2022. 06. 28.
  • 343. számú FCI fajtastandard (2007)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)

© Kutya-tár 2008-2022 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat