Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Bolognai pincs | B / FCI 9 | Kutyafajták

Bolognai pincs

Származási hely:Olaszország
Eredeti feladata:Öleb.
Eredeti neve:Bolognese
Angol neve:Bolognese
Eredete:Bolognában tenyésztették ki, a máltai pincs és más törpekutyák segítségével.

Megjelenése

Bolognai pincs

Teste: A bolognese teste nagyjából négyzetes alakú. Tágas mellkasa a könyökéig ér, a bordák szépen íveltek. Háta egyenes. Meglehetősen széles marja a hát vonala fölé emelkedik. Lágyéka enyhén ívelt; széles fara kissé lejtős. Farka a farral egy vonalban tűzött, s a kutya a hátára hajlítva tartja. Mancsai oválisak, bár a hátsók sokszor inkább kör alakúak.

Feje: A feszes nyak ugyanolyan hosszú, mint a mérsékelt hosszúságú, enyhén boltozatos koponyájú fej. A koponya széles, főként a szemeknél; a stop és a tarkónyúlvány jól kirajzolódnak. A rövid és erős arcorri rész nem lehet hegyes, az orrnyereg egyenes. Hosszú fülei magasan tűzöttek; szemei nagyok és kerekek.

Marmagassága: A kanok marmagassága mintegy 27-30 cm, a szukáké 25-28 cm.

Marmagasság minimum: 25

Marmagasság maximum: 30

Testtömege: A bolognese tömege 2,5 és 4 kg között lehet.

Szőrzete: A szőrzet hosszú, igen sűrű, a testtől kissé elálló szálakból áll, amelyek az egész testen azonos hosszúságúak, csak az arcorri részen lehetnek rövidebbek. A fajtának nincs aljszőrzete.

Színei: A bolognai pincs szőre mindig hófehér, bár a halványsárga árnyalat vagy foltok megengedhetők. Az orrnak, az ajkaknak, a szemhéjnak, a karmoknak és a talppárnáknak feketének kell lenniük.

Alomszáma: 2-4 kölyök

Várható élettartama: 9-11 év

Vérmérséklete

Jelleme: Jó természetű, igen kiegyensúlyozott és barátságos kutya. Értelmes, általában engedelmes és készséges is; nagyon kedves, meglehetősen nyugodt és hűséges – e tulajdonságainak köszönhetően nagyszerű társ lesz belőle, a szó legigazibb értelmében. A jól nevelt bolognesét a gazdája szinte bárhová magával viheti, s a kutya jól fog hozzá alkalmazkodni. Ha valami nincs rendben, vagy ha valami szokatlant hall, azt ugatással jelzi, egyébként azonban ritkán hallatja a hangját.

Társas viselkedése: Jól kijön a többi kutyával, s általában a többi háziállattal való kapcsolata is problémamentes. Nagyon szereti gazdája és családja társaságát, és többnyire rosszul tűri, ha egyedül hagyják otthon. Az idegenekkel szemben eleinte kissé tartózkodóan viselkedik.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Ennél a fajtánál több különböző szőrzettípus ismert. A szabályos „nyitott” szőrzetű bolognese gondozása nem túl nehéz. Fürdetni csak ritkán kell, mivel a szőrzet szennytaszító tulajdonságú, s jó állapotban tartásához elég, ha hetente egyszer átkefélik. Azon bolognesék esetében azonban, amelyeknek van aljszőrzetük, vagy amelyek szőrzetének jellege egyéb tekintetben különbözik az előbbitől, jóval több gondozásra van szükség, ugyanis az ilyen egyedek szőre hajlamos a gubancolódásra. Az arcorri rész környékének szőrét minden bolognai pincsnél rendszeresen ki kell fésülni, és szükség esetén meg is kell mosni. A fajta szőrzetének egyik előnye, hogy nem hullik, elhalt szőrszálakkal a gazdája csak a kefe sortéi közt fog találkozni. A hallójáratokat tisztán kell tartani a szőrtől és a piszoktól; a talppárnák közt növő szőrt le kell vágni.

Tanítása: A bolognai pincs megnevelése általában nem okoz gondot. Ez a kutya gyorsan tanul, és szeret a gazdája számára dolgozni. A többi bichonhoz hasonlóan itt is a szelíd módszer a legcélravezetőbb – de a szelídség nem tévesztendő össze a következetlenséggel. A szigorú nevelés nem ajánlott, mivel csak feleslegesen felzaklatná a kutyát.

Mozgásigénye: Ez a kutya beéri átlagos mennyiségű mozgással, de hosszabb sétákra is szívesen elkíséri a gazdáját. Erősen kötődik a gazdájához, ezért nem valószínű, hogy magányos felfedezőútra indulna; mindig a közelben marad.

Alkalmazásai: A bolognese elég értelmes, készséges és ügyes ahhoz, hogy különféle kutyás sportokban vegyen részt, bár a fajta számára nem ez a legmegfelelőbb tevékenység. Régóta tartják hűséges társként – e feladat fontosságát nem szabad alábecsülni, s a kutya kiválóan látja el.

Képek

FCI standard

FCI száma:196
FCI besorolása:IX.Társasági kutyák
1.Bichonok és rokon fajták
FCI standard:196-1998-en.pdf ( 24,94 kByte)

Magyar tenyésztők

Hivatkozások

Forrás

  • Kutya-tár – www.kutya-tar.hu2024. 05. 23.
  • 196. számú FCI fajtastandard (1998)
  • Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó, 2002)
  • Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989)

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat