Bejelentkezés

Név:
Jelszó:

Regisztráció

Egyéb

Cikkek

Hűséges társunk – a szorongás és stressz elleni küzdelemben is
2024. március 07. 21:04
« Vissza a cikkekhez


Kutyatulajdonosként mindannyian ismerjük azt a semmihez sem fogható érzést, amit kedvencünk látványa, simogatása vált ki belőlünk. A legrosszabb nap végén is el tudunk feledkezni problémáinkról, ha kutyusunk épp csak annyit tesz, hogy térdünkre helyezi a fejét és ránk néz. A kutya hűséges társunk a mindennapokban és komoly segítséget nyújthat számunkra szorongás, stressz esetén is.
 
Kevesebb stressz, több boldogsághormon
 
A szorongás és a stressz olyan mindennapos kihívás, mellyel sokan küzdünk életünkben. Különleges négylábú barátaink jelenléte azonban jelentős segítséget tud nyújtani ezeknek az érzéseknek nemcsak a kezelésében, hanem csökkentésében is. Egy kutya azonnali érzelmi támogatást nyújthat számunkra, jelenléte és szeretete azonnal érezhető nyugtató hatással tud lenni érzelmi állapotunkra. Már egy rövid, simogatással, játékkal töltött idő is képes lehet csökkenteni szorongásunk és stresszes állapotunk szintjét.
 
Kutyusunk szükségleteinek kielégítése, a séta, játék, etetés mind arra ösztönöz bennünket, hogy kiszakadjunk a szorongást okozó helyzetből és gondolatainkból, segíthet a negatív gondolatok elűzésében. Önmagában a rendszeres fizikai aktivitás, a friss levegőn való mozgás, amit kutyánk sétáltatása révén napi szinten végzünk, hozzájárulhat testi és mentális egészségünkhöz.
 
Fontos, hogy szorongásunk csökkentését mi magunk is elősegítsük, aminek első és talán legfontosabb lépése a szorongásunkat, stresszes állapotunkat kiváltó okok megtalálása. Lehetnek magánéleti, anyagi problémáink, de előfordulhat, hogy munkakörünk, munkahelyünk az, ami napi szinten stresszes állapotba hoz minket. Ha egyértelműen körülhatárolható, hogy munkánk a fő oka problémáinknak, érdemes lehet elgondolkodnunk a munkahelyváltáson. Tájékozódjunk alaposan lakóhelyünk, például Eger környékén elérhető állásokról, és tervezzük meg a munkahelyváltáshoz szükséges lépéseinket.
 
Kapcsolataink, érzelmeink gyógyítója
 
Kutyánk jelenléte otthonunkban, családunkban emberi kapcsolatainkra is erősítő hatással lehet. Ösztönözhet bennünket arra, hogy több időt töltsünk másokkal, segíthet, hogy megoszthassuk érzéseinket, gondjainkat, ily módon is segítve mentális állapotunkat. Egy kutya nem ítélkezik és feltétel nélkül szeret, ezáltal segíthet, hogy észrevegyük és elfogadjuk saját érzéseinket, elfogadjuk önmagunkat és megtanuljuk kezelni érzelmeinket.
 
Előfordulhat, hogy úgy érezzük, munkánk olyan igénybevételt jelent számunkra mind mentálisan, mind szabadidőnket nézve, hogy úgy érezzük, nem tudunk kellő figyelmet fordítani kedvencünkre. Ne habozzunk változtatni munkakörülményeinken, ha úgy látjuk, a jelenlegi helyzet negatívan hat nemcsak kutyánk, hanem saját életünkre is. Ha megért bennünk az elhatározás a váltásra, mindenképp fordítsunk kellő figyelmet önéletrajzunk összeállítására, és ehhez bátran vegyünk igénybe CV készítő sablonokat is, hogy a legfrissebb igényeknek megfelelő önéletrajzzal tudjunk belevágni annak a munkakörnek a megtalálásába, mely mind kutyánk, mind önmagunk számára kedvezőbb lesz.
 
Ideális társunk minden helyzetben
 
Egy kutya ideális társunk lehet nemcsak a szorongás és stressz elleni küzdelemben, hanem bármilyen élethelyzetben. Az általuk nyújtott szeretet, támogatás és nyugtató jelenlét segíthet bennünket abban, hogy könnyebben birkózzunk meg az élet kihívásaival minden téren.
 
 

© Kutya-tár 2008-2024 | Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat